Cumartesi BİR TABAK BİR BARDAK

BİR TABAK BİR BARDAK

29.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta size Fransız mutfağından, damakta enfes tatlar bırakan iki tarif veriyorum.

BİR TABAK BİR BARDAK

BİR TABAK

Haberin Devamı

Fransız mutfağı dünyadaki en önemli yemek okullarının müfredatını oluşturur. Zaman içinde günümüzde mutfaklarda kullanılan sistem oluşturulmuş, yani mutfaktaki bölümler hazırlanan yemeklere göre ayrıştırılmış. Soğuklar, balıklar, kırmız ve beyaz etler ve
tatlı olarak tamamlanan
bu sistematik kurulum, şeflerin işini kolaylaştırmış. Mutfak eğitimini de kategorilere ayırmışlar. Kesme ve doğrama çeşitlerinden soslara, farklı yumurta pişirme yöntemlerinden tart hamurlarına kadar gastronomik müfredatı şekillendirmişler.
İki mutfağın düeti
4-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Lezzet Haftası’nda Fransız mutfağıyla Türk mutfağı düet yaptı. Cafe du Levant’dan şef Antoine Bonnet, La Petite Maison’un şefi Olivier Lavigne Du Cadet, Nicole’ün şefi Kaan Sakarya, Cordon Bleu’den şef Gilles Company ve Yeditepe Üniversitesi’nden şef Nicolas Cartier bu etkinliğe katıldı.
Organizasyonun etkisinde kalarak bu hafta size iki Fransız tarifi vereceğim. Madeleine bunlardan biri. Bizim alışık olduğumuz pastane mekiğine benzeyen bu yumuşak küçük kekler damakta enfes bir tat bırakıyor. Diğeri ise bezeli limonlu tartoletler. Bu tartı iyi yapabilirseniz, en sert Fransızın bile kalbini çalabilirsiniz.
Afiyet olsun...

Haberin Devamı

Madeleine

MALZEMELER (4 kişilik)
l 1/2 su bardağı un l 2 yumurta
l 1/2 su bardağı şeker l 1/3 su bardağı süt l 1 vanilya çubuğu
l 5 yemek kaşığı tereyağı
l 1/2 su bardağı pudra şekeri

Hazırlanışı
l Kısık ateşteki küçük bir tencerede tereyağını eritin, tel süzgeç yardımıyla süzün ve soğuması için bir köşede bekletin... Ayrı bir karıştırma kabında yumurtaları ve toz şekeri mikserin en hızlı devrinde yaklaşık 5 dakika iyice kabarana kadar çırpın. Mikserinizi en düşük devre alın ve sütü ilave edin, yaklaşık 1 dakika çırpın.
l Vanilya çubuğuna boylamasına bir çizik atın ve içindeki vanilya özlerini çıkarın. Unu ve vanilya özlerini sütlü karışıma ekleyip 1-2 dakika çırpın. Eritip süzdüğünüz tereyağını ekleyin ve düşük devirde 1-2 dakika daha çırpın.
l Hazırladığınız kek karışımını krema sıkma torbasına doldurun. Madlen kek kalıplarına kek karışımını sıkın. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 8-10 dakika kekler kızarana kadar pişirin. Pişen kekleri fırından çıkartın ve tel ızgara üzerine alın. Kekler soğuyunca üzerine pudra şekeri serpin ve servis edin.

Haberin Devamı

Bezeli limonlu tartoletler

MALZEMELER (8 kişilik)
Tartolet hamuru için
l 250 gr un
l 125 gr soğuk tereyağı
l 1 yumurta
l 1/3 su bardağı pudra şekeri
l 1 tatlı kaşığı vanilya
l 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

İç kreması için
l 5 yumurta
l 2 su bardağı pudra şekeri
l 4 limonun suyu

Mereng için
l 3 yumurtanın beyazı l 3/4 su bardağı+1 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için
l Rendelenmiş limon kabukları

Hazırlanışı
l Tartolet hamuru için un, tereyağı, yumurta, pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozunu bir hamur yoğurma kabında birlikte iyice yoğurun. Hazırladığınız hamuru streç filme sarın ve yaklaşık 30 dakika buzdolabında dinlendirin.
l Dinlenmiş hamuru yarım santim kalınlığında açın ve minik tart kalıplarına yerleştirin, kenarlarını düzeltin. Hamurlu kalıpları bir fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Ilınması için tezgaha alın ve bekletin.
l Tartoletlerin kreması için limonların suyunu küçük bir tencerede kısık ateşte kaynatın ve soğuması için tezgaha alın. Yumurtaları ve pudra şekerini ayrı bir kapta iyice çırparak karıştırın. Oda sıcaklığına gelen limon suyunu yavaşça yumurtalı karışıma, çırpmaya devam ederek ekleyin ve krema sıkma torbasına alın. Oda sıcaklığına gelmiş tart hamurlarının üzerine limonlu kremayı sıkın.
l Mereng için bir tencereye yumurta beyazlarını ve toz şekeri koyun. Kısık ateşte şeker eriyene kadar ısıtın. Isıtılmış karışımı geniş bir kaba alın ve mikserin yüksek devrinde kabarana kadar çırpın. Krema sıktığınız tartoletlerin üzerine kaşık yardımıyla hazırladığınız merengi paylaştırın. Pürmüz ile merenglerin üzerini yakın. Rendelenmiş limon kabuklarıyla süsleyin ve servis edin.

Haberin Devamı

BİR BARDAK

Haberin Devamı

BİR TABAK BİR BARDAK

Acai berry mojito

Bu kokteyl kekremsi tadını, sağlık açısından çok faydalı olan acai üzümünden alıyor

MALZEMELER
l 5 cl Van Gogh Acai Berry votka
l 4 cl Uludağ Extra soda
l 2 cl acai ve guarana püresi
l 3 cl taze lime suyu
l 1.5 cl şeker şurubu
l 5-6 yaprak taze nane

Hazırlanışı
Soda hariç tüm malzeme buzla birlikte şeykıra konulup çalkalanır, kırık buz dolu bir viski bardağına süzülür, üzerine soda eklenir ve naneyle süsleyerek servis edilir.

Yanında ne yemeli?
Bu kekremsi ve ferahlatıcı tada sahip kokteyli ben ılık bir ahtapot ızgarayla şenlendirirdim.