Cumartesi Biri kuzu etli, diğeri sebzeli

Biri kuzu etli, diğeri sebzeli

11.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Biri Osmanlı mutfağından, diğeri Asya’dan... Bu hafta tarifini verdiğim iki yemek sofranızda farklı bir hava estirecek

Biri kuzu etli, diğeri sebzeli

Geçtiğimiz hafta değerli meslektaşlarımla 1. Uluslararası Bolu Mutfak Günleri’ni düzenledik. Etkinlikte 11 ülkeden 400 aşçı yarıştı. Ayrıca gelecek vâdeden öğrenciler 13 kategoride birbirinden ilginç sunumlar ve tariflerle kendilerini kanıtladı. Gençlerimiz dünyanın dört bir yanından gelen ünlü aşçılarla tanışma fırsatı bulurken başarılı bir kariyer yolunda önemli bir adım da attılar. Bu etkinliğin gelecekte hem Bolu hem de Türkiye adına büyük katkısı olacak.

Öne çıkan iki yemek
Yarışmaların en çok dikkat çekeni Bireysel Engelliler Yarışması oldu. Kategorilerden Orijinal Osmanlı Mutfağı, Dekoratif Ürünler, Uzakdoğu Mutfağı, Yılın Altın Türk Şefi, Canlı Performans Meze Yarışması da yabancı ve Türk şeflerin jüriliği gözetiminde yapıldı.
Bu hafta size bu etkinlikte öne çıkan iki yemeğin tarifini veriyorum. Diğer yemeklerin fotoğraflarına #bolumutfakgunleri etiketiyle Instagram’dan bakabilirsiniz.

Haberin Devamı

MALZEMELER (4 kişilik)
l 1.5 su bardağı un
l 500 ml soğuk su
l 2 yumurta sarısı
l 1 küçük boy brokoli
l 1 büyük boy kabak l 1 orta boy havuç l 1 orta boy soğan
l Bulamak için 3/4 su bardağı un l Kızartmak için sıvı yağ
Sosu için
l 2 su bardağı süzme yoğurt
l 4-6 dal dereotu

Sebze tempura

Hazırlanışı
l Dereotlarını saplarından ayıklayın, yıkayıp kurulayın ve ince ince kıyın. Bir kasede süzme yoğurdu ve dereotlarını karıştırın. Sebze tempuranız hazırlanana kadar buzdolabında bekletin.
l Havuç, kabak ve soğanın kabuklarını soyun. Brokoliyi çiçeklerine ayırın. Sebzeleri iyice yıkayp kurulayın. Kabak ve havucu uzunlamasına ince dilimler, soğanı halka dilimler şeklinde kesin.
l Derin bir kapta 1.5 su bardağı unu, su ve yumurta sarılarıyla hafif pütürler kalacak şekilde karıştırarak hamur haline getirin.
l Orta ateşteki derin bir tavada sıvı yağı kızdırın.
3/4 su bardağı unu bir kaseye koyun. Sebzeleri önce una daha sonra hamura batırarak orta kızgın yağda iki-üç seferde kızartın. Kızarttığınız sebzeleri servis tabağına alın. Dereotlu ve süzme yoğurtlu sosla servis edin.

Haberin Devamı

Beğendili mutancana

MALZEMELER (4 kişilik)
l 500 gr kuşbaşı kuzu eti l 15 arpacık soğan
l 3 yemek kaşığı tereyağı l 2 su bardağı su
l 1 yemek kaşığı un l 1/2 çay bardağı kuru mürdüm eriği l 1/2 çay bardağı kuru razakı üzümü
l 1/2 çay bardağı iç badem l 4 kuru incir
l 6 kuru kayısı l 1 yemek kaşığı bal l Tuz
Beğendi için
l 1 kg patlıcan l 1/2 limonun suyu l 1 yemek kaşığı un l 1.5 yemek kaşığı tereyağı l 1 su bardağı süt l Tuz

Hazırlanışı
l Beğendi için patlıcanları közleyip ayıklayın. Limonlu suda beklettikten sonra çıkarıp ince ince kıyın. Bir tencerede tereyağı ve unu hafifçe kavurun. Sütü ve patlıcanları ekleyin. Çatalla ezerek kısık ateşte pişirin. Tuzla lezzetlendirip kenara alın, sıcak muhafaza edin.
l Mutancana için bademleri, sıcak su dolu tencerede yaklaşık 5 dakika haşlayın ve kabuklarını soyup kenara alın. Orta ateşteki bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Üzerine kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin ve suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Arpacık soğanları kabuklarını soyup ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun. Un serperek 1-2 dakika daha kavurun. Üzerine 2 su bardağı suyu ilave edin.
l Etler yumuşayınca üzümleri, mürdüm eriğini, jülyen doğranmış kayısıyı, balı ve tuzu ilave edin.
5 dakika pişirdikten sonra tencereye bademleri ekleyin. Kısık ateşte etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
l Beğendiyi servis tabağına alıp ortasını kaşıkla açın. Mutancanayı beğendinin ortasına koyun. İncirleri jülyen doğrayın. Kalan
1 yemek kaşığı tereyağını küçük bir tavaya alın. İnciri katıp birkaç dakika sote edin ve mutancananın üzerine ekleyin.

Haberin Devamı

G&G

Burunda bıraktığı aromalarla kendini hatırlatan, yapımı kolay, lezzetli bir kokteyl

MALZEMELER
l 6 cl Tanqueray Ten Gin
l 10 cl Thomas Henry Spicy Ginger

Hazırlanışı
Malzemeler buz dolu bir kırmızı şarap bardağına konulup karıştırılır. Üzerine limon ve portakal kabuğu zest (yağını püskürtme) yapılıp servis edilir.

Haberin Devamı

Yanında ne yemeli?
Bu kokteylin yanında benim yemek tercihim kinoalı patlıcan salatası.