Cumartesi Bu mendilin anlamı büyük

Bu mendilin anlamı büyük

25.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İpek bir mendil, zifaf seccadeleri, Süleymaniye saray mangalı... Hepsi yarın Çırağan Palace’taki müzayedede yeni sahiplerine kavuşacak...

Bu mendilin anlamı büyük

Çukurcuma Müzayede Kültür ve Sanat Evi, yarın 14.00-18.00 saatlerinde, Çırağan Palace Kempinski’de Osmanlı ve Avrupa’nın 18’inci yüzyıl sonu, 19’uncu yüzyıl başlarından eşyaların ve eserlerin yeni sahiplerini bulacağı “Osmanlı ve Avrupa Sanatı Karma Bahar Müzayedesi” düzenleniyor. Mutfak eşyalarından resimlere mobilyalardan heykellere kadar birçok seçeneğin olduğu müzayedede en büyük ilgiyi ipek bir mendilin çekeceği düşünülüyor. Osmanlı’nın son yıllarında şehit aileleri ve gazilere yardım amacıyla satılan asker temalı bu ipek mendilin gelirinin yarısı burada da şehit ailelerine bağışlanacak. Müzayede öncesi Çukurcuma Müzayede Evi’nin sahibi ve yöneticisi Muzaffer Gültekin’le konuştuk.

Müzayedede kaç eser var?

600 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Aslında bunu tam söylemiyoruz. Kadınların nasıl yaşı sorulmuyorsa biz de bu bilgiyi gizli tutmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Bu müzayedenin en önemli eserlerinden birisi de zifaf gecesi kullanılan seccadelermiş. Önemini anlatır mısınız?

Bu seccadelerin saray işi olduğu kesin. 1850’lerden kalma... İpek kadife üzerine palmiye ağaçları altın ile işlenmiş. Palmiye ağacı görüntüsü hurma ağacını temsil ediyor. Hurma ağacı berekettir. O zamanlar iklim şartları müsade etmediği için İstanbul’da evlere hurma ağacına yakın bir ağaç olan palmiyeler ekiliyor. Osmanlı ananesinde bahçelerde mutlaka iki palmiye olurmuş. İki ağaç Mekke ve Medine şehirlerini temsil ediyor. Seccadede yeryüzünü temsil eden evler var. Zifaf gecesi damat önde, gelin arkada bu seccadelerin üzerinde namaz kılmışlar.

“İpek mendilin fiyatını müzayede belirleyecek”

Müzayedenin en çok ilgi görmesi beklenen bir diğer eseri de ipek bir mendil...

Bu mendil şehit olmuş askerlerin hayrına basılır ve kurulan dernekte gelir olarak satılırdı. Bu ruhani durumu bugün de sürdürüyoruz. Bu mendilin gelirinin yüzde 50’sini biz de şehit ve gazi ailelerine bağışlayacağız. Türkiye şu an bir barış sürecinden geçiyor. Bu yüzden de çok anlamlı. Mendilde altı asker var; bir Türk sancaktar, Türk, Arnavut, Boşnak, Kürt ve Arap askerler...

Haberin Devamı

Bu mendile neden bir açılış fiyatı koymadınız?

O günkü manayı aynı şekilde devam ettirdiğimiz için insanların kendi isteklerine bırakalım dedik. Bu güzel de bir açılım verir. Elde edilecek geliri kestirmek çok güç. Fiyatını müzayede belirleyecek.

Başka ne gibi ilginç eserler var?

Bir tane 1835 tarihli İtalyan bir masa var. Yıldız Sarayı’nda bire bir aynı mimariyi taşıyan çift ayna var. Ayrıca Feshane’de dokunmuş 25 metrekarelik bir halı ve nefis bir Süleymaniye saray mangalı.

En pahalı eserler hangileri?

Saray aynası, İtalyan masa.

Bu mendilin anlamı büyük

İtalyan saray masası

1835’de İtalya’nın Floransa şehrinde imal edilmiş. Ahşap oyma. Gövde ve göbekten oluşan eserin üst tablası orijinal dört parça mermerden oluşuyor. Açılış fiyatı 140 bin TL.

Zifaf seccadeleri
Gelin ve damadın zifaf namazı kılmaları için özel hazırlanmış. İki seccadeden kadına ait olanın rengi yavru ağzı, diğeri ekru renkte. İpek kadife kumaş üzerine palmiye ağaçları altın ve incilerle işlenmiş. Açılış fiyatı 45 bin TL.

Çift saray aynası
Yıldız Sarayı’ndan çıkma. Sarayın mimarisinde kullanılan sütun başı, geometrik şekiller, yıldız şeklinde süslemeler aynaya da bire bir uygulanmış. Aynanın tamamı ahşap oyma. Üzeri ise altın varaklı. Çift olarak satılan 243x143 santimetre boyutlarındaki bu aynanın açılış fiyatı 190 bin TL.
Hattat Hafız Abdülahad Vahdeti Bey Koleksiyonu
Koleksiyon beş adet hat yazıdan oluşuyor. Hatların üçünde hadis-i şerifler, ikisinde ise ayet-i kerimeler yer alıyor. Eserlerin tarihleri hicri takvime göre 1299. Altın varakla süslenmiş ve beşi bir arada satılıyor.
Açılış fiyatı 27 bin 500 TL.

Haberin Devamı

Bu mendilin anlamı büyük

Osmanlı işi şerbetlik
Ceviz ağacından imal edilmiş. Sedef kakma ay-yıldız dekorlu. Benzeri Yıldız Sarayı’nda mevcut. Açılış fiyatı 16 bin 500 TL.