13.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Bir çeşit ekmek olan pide, sade tüketilebilmesine rağmen peynir ve et çeşitleri, farklı otlar gibi çeşitli malzemelerle zenginleştirilmiştir. Özellikle Karadeniz’de başroldedir; kıymalı, peynirli, pastırmalı, kavurmalı, yumurtalı, sucuklu gibi klasiklerini korurken, çağa ayak uyduran ustalar vejetaryen, ton balıklı, tahinli de yapabiliyor.
Pideciye gitmenin en güzel kısmı ortaya farklı çeşitlerden sipariş edip her birinden deneyebilmektir. Hem karnı hem gözü doyuran bir öğündür. Pide dendiğinde akıllara ilk olarak üstü malzemeli pide gelse de, ramazan pidesinin, dönerle yediğimiz pidenin, döner kebabın altındakinin de hakkını yememek lazım.
Hakkını halis tereyağı veriyor
Pidenin hakkını tereyağı verir. Karadeniz’de bu kadar meşhur olmasının nedeni zaten oraların halis tereyağıdır. Karadeniz’den biraz çıkıp Avrupa’ya geçerseniz pizza da bizim pide kültürümüze benzerlik gösterir. Hindistan’da naan olarak bilinen pide de bu kategoridedir. Yani sadece Türklere hitap eden bir lezzet değildir pide.
Size Doğu Akdeniz’in meşhur zahterli pidesi ile kaşarlı ve kavurmalı pide tariflerini veriyorum.
Afiyet olsun.
Kaşarlı ve kavurmalı pide
MALZEMELER (4 kişilik)
l 300 gr kavurma
l 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
l 4 yemek kaşığı tereyağı
Pide hamuru için
l 4 su bardağı un
l 4 çay kaşığı yaş maya
l 4 tatlı kaşığı toz şeker
l 4 tatlı kaşığı tuz
l Aldığı kadar su
Hazırlanışı
l Unu hamur yoğurma kabına alın ve ortasını açın. Yaş maya, toz şeker, tuz ve suyu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ekleyin ve yoğurun. Üzerini streç filmle örtün ve oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin.
l Dinlenmiş hamuru oval açın ve kenarlarını ince olacak biçimde içe doğru kıvırın. Hamurların ortasına rendelenmiş kaşar serpiştirin. Kavurmaları ekleyin.
l Önceden ısıtılmış
195 derecelik fırında
ortalama 15-20 dakika
pişirin. Pişen pidelerin
üzerine tereyağı sürün ve dilimleyerek servis edin.
Zahterli pide
MALZEMELER (4 kişilik)
l 2 yemek kaşığı zahter
l 1/2 çay bardağı zeytinyağı
l 1 yumurta sarısı
l 2 yemek kaşığı tereyağı
Hamuru için
l 1/2 kg un l 2/3 su bardağı süt
l 2/3 su bardağı su l 3 yemek kaşığı zeytinyağı l 1+1/4 çay kaşığı tuz
l 1 yemek kaşığı toz şeker
l 25 gr maya
Hazırlanışı
l Un, süt, su, zeytinyağı, tuz, toz şeker ve mayayı bir hamur yoğurma kabında karıştırın ve iyice yoğurun. Hamuru 20 dakika dinlendirip merdaneyle yuvarlak şekilde açın.
l Zeytinyağı ile zahteri bir kasede karıştırın ve pidelerin üzerine sürün. Yağlı kağıt serdiğiniz
fırın tepsilerine yerleştirin. Kenarlarına fırça
yardımıyla çırpılmış
yumurta sarısı sürün.
l Önceden ısıtılmış
180 derecedeki fırında yaklaşık 15-20 dakika pideler kızarana kadar pişirin. Çıkan pidelerin kenarlarına tereyağı sürün ve servis edin.
Sazerac
New Orleans’tan dünyaya yayılan, klasikleşmiş kokteyllerden olup genellikle erkeklerce tercih edilir
MALZEMELER
l 6 cl ABK6 Ice Cognac
l 6 damla Peychaud’s Bitters
l 6 damla Absinth
l 2 bar kaşığı şeker şurubu
l 2 bar kaşığı su
l 1 limonun kabuğu
Hazırlanışı
Buz dolu bir karıştırma bardağına içkiler sırasıyla konulur, su ve şeker şurubu eklenip bar kaşığıyla karıştırılarak soğutulur. Bir viski kadehine ya da julep bardağına buz konulup içki süzülür, uzunlamasına kesilmiş bir limon kabuğu bükülerek kabuktaki yağlar bardağa geçirildikten sonra servis edilir.
Yanında ne yemeli?
Ben bu kokteylle beraber çok yağlı olmayan, orta pişmiş bir et yerdim. Tavsiyem bir bonfile olacaktır.