Cumartesi Bu vapurda canlı müzik yapılmaktadır!

Bu vapurda canlı müzik yapılmaktadır!

29.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İ.B.B. Şehir Hatları vapurlarındaki müzisyenler, yeni gelen düzenlemeyle birlikte müzisyenlere özel kartlarıyla belirlenen hatlar ve saatlerde performanslarını sergiliyor

Bu vapurda canlı  müzik yapılmaktadır

Boğaz’ın iki yakası arasındaki yolculuklarımızın yıllardır eşlikçisi onların notaları... Vapurlardaki müzisyenlerden bahsediyorum. Saz, ney, gitar, kemençe, çello, akordeon gibi müzik aletlerini çalıyorlar. Cazdan popa farklı tarzlarda yerli-yabancı şarkıları cover’lıyor ya da kendi bestelerini paylaşıyorlar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta itibarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İ.B.B.) Şehir Hatları vapurlarında müzisyenler için bir düzenleme uygulanmaya başlandı. Sisteme dahil olmak isteyen müzisyen adayları Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’ne istenen belgelerle başvurularını yaparak izin belgelerini aldı. Müzisyen kartlarını alan gruplar, vapurlardaki belirlenen alanda müzik yapıyorlar artık.

Şimdilik 63 kişiden oluşan 25 müzik grubu Beşiktaş - Kadıköy, Karaköy - Kadıköy, Üsküdar - Eminönü, Haliç ve Adalar seferlerinde söyleyecekler şarkılarını. Üç ayda bir yenilenecek izin belgeleriyle de dönüşümlü olarak performanslarını sergilemeye devam edecekler. Biz de Kadıköy - Beşiktaş ve Karaköy - Kadıköy hatlarında müzisyenlere misafir olduk. Müzik yaptıkları son 10-15 dakika öncesinde vapurun üst katına çıkıp Boğaz’ın ve İstanbul’un güzelliğine karşı sohbet ettik.

Haberin Devamı

“Onlar bilmiyor, vapurdakileri bestelerimizde yaşatıyoruz”

Bu vapurda canlı  müzik yapılmaktadır

Hakan Kaya

Hitoko ile dört aydır vapurda birlikte çalıyoruz. Trompetçi arkadaşımız Yanski Havelka da bize eşlik ediyor. 1920’lerin caz, caz swing tarzında yabancı şarkılarını söylüyoruz. Türkçe ise “Boşvermişim Dünyaya” ve “Cennet Mahallesi”ni söylüyor Hitoko.

Aslında eczacıyım. İki sene Çapa Hastanesi’nde memur olarak çalıştım. Müzik yapıyordum üniversiteden beri zaten, iş çıkışı sırf motivasyon olsun diye bir saat de olsa vapurda çalıyordum. Bir gün yine çalarken karar verdim, eczacılığı bıraktım.

Müzik benim için terapi. Müzikle gezmek, öğrenmek, yaşamak hedefim. Müziği kalıplara sığdırmayı sevmiyorum.
l Sekiz yıldır vapurda müzik yapıyorum. Çok insanla tanıştım. Hoşlanmayan da oluyordur mutlaka ama bir süre sonra “Kanka, güzel yolculuk oldu” diyenler de oldu. Genel tepkiler olumlu.

Sevdiğimiz, düzenli vapur kullanan yolculara besteler yapıyoruz bazen, onlar bilmiyor ama onları her gün anıyor ve müziğimizle yaşatıyoruz.

Hitoko Japon, İstanbul’u seyrederken müzik yapmak ona da çok keyifli geliyor.

“Kadın kadına müzik harika”

Yasemin Yüksel

Kadın kadına müzik harika bir deneyim. Başka bir enerjisi var. Kadınlar olarak birleşip müzik yapmak hoşumuza gidiyor. Bir tarzımız, kendimize has bir yorumumuz var.

Haberin Devamı

Çok keyifli sokakta ve vapurda müzik yapmak. Dinleyici ile yüz yüzeyiz, aynı seviyedeyiz.

Vapur, deniz, martılar gibi simgelerin yanında müzik çok iyi gidiyor. Metroya göre vapurun kocaman salonları konser salonlarını andırıyor biraz.

Çoğu insan vapurda müziği seviyor, hatta bazıları bayılıyor. Samsun’dan müziğimizi dinlemeye gelen bir hanımefendi vardı geçen. Çocuklar, gençler çok ilgili. İçinin açıldığını, derdini unuttuğunu söyleyenler oluyor.

“Sokağın nabzını tutmak eğlenceli bir iş”

Ece D. Özpamukçu

Pop, pop-caz tarzında müzik yapıyoruz. Ben gitar çalıyorum, Yasemin kazu ve shaker çalıyor
ve birlikte söylüyoruz. Üçüncü üyemiz Melek Mosso da yan flütle eşlik ediyor bize.

Gelen sistemle daha da rahatladık açıkçası. Vapurlara gelen müzisyenler belli oldu. Müzisyen arkadaşlarımızla tartışmak zorunda kalıyorduk. Bunlardan kurtulduk.

Aldığımız tepkiler gülümsetici çoğunlukla. İnsanlar bizi seviyor, gördüklerinde gülümsüyor ve denizi seyrederken anılarını hatırlayanlar oluyor. Müzik herkesi sarabilecek bir araç, gülümseyen gözlere karşı müzik yapmak bizi de mutlu ediyor.

Haberin Devamı

En çok istenen parçalar “Kimse Bilmez”, “Medcezir”, “Keşke”.

Vapurları tercih ediyoruz çünkü insanlarla iç içe olmak, dinlemedikleri veya dinlemeyecekleri müzikleri onlara tanıtmak güzel. Sokağın ritmi bir başka. Sokağın nabzını tutmak eğlenceli bir iş. Buradan davet ve organizasyonlar için teklifler alıyoruz. Burada çalarken bir arkadaşımıza albüm teklifi geldi, çıkıyor yakında. İnsanlar arkadaşları ya da evlilik yıl dönümlerinde sürpriz yapmak için bizlerle video çekiyor.