Cumartesi Çikolata tadında bir bayram

Çikolata tadında bir bayram

27.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, en önemli geleneklerimizden olan tatlılar da misafirlere sunulmak ve sevdiklerinize hediye edilmek üzere raflardaki yerini aldı.

Çikolata tadında bir bayram

Birçok çikolata markası da bayrama özel hazırlık yaptı. Kimi yeni lezzetler çıkardı, kimi ambalajını yeniledi.

Bayrama özel madlen
Ülker’in Ramazan Bayramı için ürettiği Ülker Golden Madlen özel olarak tasarlanmış kutusunda ambalajlanmış şekilde satılıyor. Çikolatalar, sütlü ve bitter olarak iki çeşitte sunuluyor. Fiyatı 12.25 TL

Fransa’dan uyarlama lezzet
Fransa’nın ünlü çikolata markası Valrhona’yı Türk damak tadına uyarlayan Özsüt, el yapımı çikolatalarını madlen ve special olmak üzere iki çeşit olarak oluşturdu. Madlen çikolatanın kilogramı 50, special çikolatanın ise 90 TL’den satılıyor.

Divan’ın lokumları da var
Divan’ın çikolatalarının yanı sıra lokumlarını da deneyebilirsiniz. Lokumlar çeşitli kutularda yer alıyor. 1 kilogram Madlen Çikolata 89 TL’den, 750 gr. lokumlar ise 58 TL’den satılıyor.

Haberin Devamı

Ünlü otelin pastanesi
Pera Palace Hotel’in pastanesi olan Patisserie de Pera el yapımı çikolataları arasında naneli, cezeryeli, fıstıklı, narlı, cevizli sucuk gibi çeşitler yer alıyor. Ürünlerin kilogramı 90 ile 110 TL arasında satışa sunuldu.

Hurma ile geleneksel tat
El yapımı çikolatalarıyla tanınan Marie Antoinette Chocolatier yaban kirazı, çilek, Türk kahvesi, fıstık, badem, kayısı, Hindistan cevizi, portakal, gül, kestane, altın çilek, mocha, limon, menekşe ve ceviz çeşitlerinin yanı sıra bayrama özel hazırladığı hurmalı çikolata ile geleneksel bir bayram tadı oluşturuyor. Çikolataların kilogramları 90 ile 145 TL arasında değişiyor.

Bir kutuda 14 çeşit
Lovells, Napoliten ve Pralin özel çeşitleriyle raflarda. Napoliten 275 gramlık kutularında 10 farklı çikolata sunuyor, fiyatı 15.90 TL.
Pralinler ise 280 gramlık kutusunda 14 farklı çeşitle 17.90 TL’den satılıyor.

Bir İstanbul klasiği
İstanbul’un en eski pastanelerinden Baylan el yapımı pastaları ve çikolatalı trüfleriyle bayram çeşitlerini oluşturmuş. Özel paketleri bulunan ürünlerin fiyatları 25-49 TL arasında.


Kutular İsmail Acar’dan
Çikolatalarını ünlü ressam İsmail Acar’ın hazırladığı kutularda sunan Pelit, sütlü ve bitter madlenden el yapımı çikolatalara, dolgululardan trüflere kadar birçok çeşide yer veriyor.

Cafe Fernando’nun meşhur brownie’si

İkramlarınız için ev yapımı brownie

Klasik brownie tarifi yerine alternatif bir tat denemek isteyenler için ünlü yemek blogu Cafe Fernando’nun sahibi Cenk Sönmezsoy’un tarifini deneyebilirsiniz. Bu tarif, Sönmezsoy’u batı dünyasının ünlü gazetelerine taşımıştı. Kendisine göre bu brownie’nin en büyük farkı “bol çikolata”. Tarifte brownie piştikten sonra üzerine eritilmiş sütlü çikolata dökülüyor.

Malzemeler:
* 260 gr bitter (%70 kakao oranı) çikolata, doğranmış
* 125 gr tereyağı
* 1 su bardağı (200 gram) şeker
* 4 adet yumurta
* 1 çay kaşığı vanilya özütü
* 3/4 su bardağı + 2 çorba kaşığı (130 gram) un
* 1/2 çay kaşığı tuz
* 170 gr sütlü (%40 kakao oranı) çikolata
* 1/4 su bardağı Antep fıstığı, tıraşlanmış

Yapılışı:
1. Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. 20 cm’lik kare bir pişirme kabını yağlayıp, kabın bütün kenarlarından beş santim dışarı sarkacak şekilde parşömen kâğıdı serin.
2. Tereyağını ve bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyip ardından şekeri ekleyin ve çırpın.
3. Teker teker yumurtaları ekleyin ve çırpmaya devam edin. Ardından vanilyayı ekleyin ve karıştırın.
4. Un ve tuzu çok karıştırmamaya özen göstererek bu karışıma ekleyin.
5. Fırın kabına boşaltıp üzerini sıpatula yardımıyla düzleyin ve 35-40 dakika pişirin.
6. Fırından alıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
7. Sütlü çikolatayı benmari usulü eritin ve 5-10 dakika bekleyin. Ilık çikolatayı brownie’nin üzerine dökün. Tepesine de fıstıkları serpiştirin ve çikolatanın sertleşmesi için buzdolabında bekletin. Soğuk servis yapın.