Cumartesi Dizilerin dillerden düşmeyen mekanları

Dizilerin dillerden düşmeyen mekanları

19.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birçok dizi sadece oyuncularıyla ve olay örgüsüyle değil, mekanlarıyla da çok konuşuluyor. Çoğu izleyici de o mekanların nerede olduğunu merak ediyor, hatta gidip görmek istiyor. Biz de bunlardan en çok konuşulanları neredeymiş diye küçük bir araştırma yaptık, mahallelerine gidip yakından inceledik, sakinleriyle konuştuk

Dizilerin dillerden düşmeyen mekanları

POYRAZ KARAYEL

Haberin Devamı

Hayranlardan şikayetçiler

“Poyraz Karayel” dizisindeki Poyraz’ın evi, önündeki duvar yazılarının da etkisiyle dizinin en çok merak edilen mekanlarından biri oldu. Kadıköy, Yeldeğirmeni’nde bulunan bina aslında bir aile apartmanı. Sakinlerinden biri de Albay karakterinin evinin sahibesi Leyla Aldanur. Aldanur ekipten de oyunculardan da çok memnun. “Hepsi çok iyiler, hele Albay (İsmail Düvenci) şeker, lokum, pastana kat ye. O kadar asil, efendi, görmüş geçirmiş, mütevazı, alçakgönüllü ki anlatamam. O mafya babası (Musa Uzunlar) da öyle sokaktan geçene selam veriyor” diye anlatıyor. Tek sıkıntısı ise hayranlar. Evde kalp hastası ve Alzheimer bir babası olduğunu, gece 3.00’te kapıya dayanıp zili çalan hayranlar yüzünden zorluk çektiklerini söylüyor.

Binanın hemen karşısındaki Hush Hostel Lounge’un kapısını çaldığımızda ise hostelin müdürü Hikmet Tanur’un isyanıyla karşılaştık: “Çekim günleri otel girişi stadyum gibi oluyor! Merdivenlere oturuyorlar, turist misafirlerimiz korkuyorlar. İzmir’den, Muğla’dan, Ankara’dan gelenler var. Geçenlerde bir kadın otelin kapısını zorladı, ‘Ben Poyraz’a geldim’ diye.”
Fotoğraf çekimi için gittiğimiz Poyraz’ın evinde bir de hayranla karşılaştık. İzmir’den “Belki sete denk gelirim, olmadı duvar yazısı önünde fotoğraf çektiririm” umuduyla gelen Gülce Demirel’i gördüğümde mutluluktan gözü dolmuştu.

KIRGIN ÇİÇEKLER

Yurt aslında bir plato


“Kırgın Çiçekler” birbirlerine tutunarak hayatla baş etmeye çalışan beş genç kızın hikayesini yüreklere dokunarak anlatmasıyla yılın başarılı yapımlarından biri oldu. Dizinin beş kırgın çiçeği yurtta yaşadığı için de dizinin merak edilen yerlerinden birisi bu yurt oldu haliyle. Kadıköy, Koşuyolu’nda bulunan yurt binası aslında sürekli dizilere kiralanan bir plato. Yapım asistanı Hazal Kösedağı, ana mekanları olduğu için burayı uzun süreli kiraladıklarını söyledi.

Özellikle kızları görmek için şehir içinden ve yurt dışından birçok hayran geliyormuş. Ona en garip gelen şey ise öyle bir şey talep etmedikleri halde fotoğraf çektirmek için para teklif eden Arap hayranlar olmuş.

KÖRDÜĞÜM

“Büyüleyici bir ev”


“Kördüğüm” dizisinde özellikle başrol İbrahim Çelikkol’un canlandırdığı Ali Nejat’ın o cam evi çok merak edildi. Neredeydi, kimindi? O ev Halit Ziya Uşaklıgil’in Cam Ev’i olarak geçiyor. Göktürk’te ormanların içinde bir konumu olan ev gerçekten büyüleyici.

HAYAT ŞARKISI

Bebek’in tarihi Beyaz Köşk’ü


“Hayat Şarkısı” dizisinde öne çıkan ev, Bayram karakterinin köşkü oldu. İlk defa bir diziye mekan olan, Beyaz Köşk olarak bilinen Bebek’teki bu mekan 19’uncu yüzyıl sonlarında Muhtar Paşa tarafından yaptırılmış. 1995 yılında çökünce de 2000’de yeniden yapılmış. Dizi için anlaşılınca da 10 kişilik dekor uygulama ve sanat ekibiyle bir ayda dekore edilmiş.

AŞK YENİDEN

Tanıdık bir mekan


“Aşk Yeniden”de birkaç bölüm önce Fadik karakteri bir pastane açtı. Bu şirin pastane aslında diziseverlere yabancı değil. Daha önce “20 Dakika”dan “Şeref Meselesi”ne birçok diziye ev sahipliği yapan mekan Aylin Çıkrıkçıoğlu ve Çavlan Özügüzel’in Anadolu Hisarı’ndaki, sekiz yıldır gerçek bir pastane olarak hizmet veren Happy Caking adlı yeri.

GECENİN KRALİÇESİ

İlk kez ekranda


“Gecenin Kraliçesi” dizisinin ana mekanı Uğur Polat’ın canlandırdığı Aziz karakterinin evi. Beylerbeyi’ndeki bu konak aylarca süren bir çalışmanın sonucunda bulunmuş. Dizinin genel koordinatörü Cengiz Çağatay’ın söylediğine göre, daha önce hiç çekim yapılmadığı için sahibini ikna etmek de bayağı zamanlarını almış.

KİRALIK AŞK

“Sarıyer’de, sevimli bir mahallede”


Tatlı bir yaz dizisi olarak başlayıp bir fenomene dönüştü “Kiralık Aşk”. Dizinin mekanları da oyuncuları görme umuduyla merak edildi. Defne’nin evi Sarıyer’de, sevimli bir mahallede, daha önce de birçok diziye ev sahipliği yapmış bir ev. Ömer’in evi ise Levent’te. Ben bu evlerin nasıl bulunduğunu merak edince dizinin yapım koordinatörü Mustafa Acar, “Evleri senaryodaki karakter analizine göre biz buluyoruz. Zaten bu işi yapan kişiler, emlakçılar var, yine özellikle bu işler için belirli bölgeler var önce oralarda bakıyoruz” dedi.

Gittiğimizde, Defne’nin evinin olduğu sokağın başında “Bu sokakta çekim yapılmasını istemiyoruz” diye bir yazı
gördük. Ama ekip setin bulunduğu mahalle halkına karşı da çok hassasmış, “Kimseyi üzmemeye çalışıyoruz. Çok şükür şimdiye kadar da bir tatsızlığımız olmadı” diyorlar. Şikayetçi olup olmadıklarını sorduğum mahalle sakinlerinden Nurten Baş ve terzi Mehmet Demir ise ayrı ayrı; “Bize zararları yok. Kaç kişi çalışıyor burada, ekmek yiyorlar. Niye şikayetçi olacakmışım” konusunda birleştiler. Bu arada setlere çok fazla hayran da geliyormuş, hatta geçen Ömer’in evinin önünde 200 kişi tezahürat yapınca başrol oyuncuları Barış Arduç ve Elçin Sangu aşağıya inip fotoğraf çektirmek zorunda kalmışlar.

O HAYAT BENİM

Sokağın kısmetsizleri


“O Hayat Benim”de ilk iki sezon Gelincik Yokuşu olarak geçen sokağın yerini şimdi aynı mahalledeki Kısmetsizler Sokağı aldı. Kuleli Askeri Lisesi’nin arka taraflarına denk düşen bu sokaklarda çekilen dizide olaylar, bağrışmalar hiç eksik olmuyor. Gittiğimizde ise gördük ki dizidekinin aksine sokaklarda in cin top oynuyor. Mahalle sakinlerine şans eseri denk geldik hatta.