CumartesiEfsane Çarşı’nın doğduğu semt

Efsane Çarşı’nın doğduğu semt

15.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maç saatini beklerken Kabalcı’dan alınan dergiler okunuyor, Beşiktaş şarkıları parklarda aranje ediliyor... Taraftarlar arasında Kartal Kokoreç, yazarlar arasında Külüstür popüler... Gezi Parkı’nın kahramanlarından Çarşı’nın Çarşı’sını daha yakından tanıyalım...

Efsane Çarşı’nın doğduğu semt

Beşiktaş’ın “asi” taraftar grubu Çarşı, Gezi Parkı direnişinde eylemcilere en büyük desteği veren grup olarak gönüllerde taht kurdu. İsimlerini Beşiktaş’taki çarşıdan alan bu grup adeta bu çarşının yollarında, bu mahallelerde ruh buluyor.
Çarşı grubu 1982 yılında kuruluyor.
O zamanlar taraftarların maç öncesinde kurdukları “Nerede buluşuyoruz?” “Çarşı’da değil mi?”, “Çarşı’ya gidiyoruz, geliyor musun?”, “Çarşı’da bekliyoruz”, “Çarşı’dayız, geliyoruz” cümleleri zamanla “Biz Çarşı’yız”a dönüşüyor ve Beşiktaş taraftar grubu da böylece ismini bulmuş oluyor.

Esprili pankartlar okulda hazırlanıyor
Maç öncesi semtte yaşayan taraftarlar Akaretler’in yukarısındaki Şairler ve Çarşı’nın yukarısında yer
alan Abbasağa parklarında buluşuyor.
Son yıllarda Beşiktaş Çarşı’da açılan meyhaneler de üst-orta sınıfın toplanma mekanları oldu. Farklı semtlerden veya şehirlerden gelenler ise Kazan’ın arkasındaki Uğur Mumcu anıtının etrafında toplanıyor.
Şairler ve Abbasağa parkları, Çarşı için çok önemli mekanlar. Bu parklarda maç öncesinde toplanıldığı gibi yeni besteler de çoğunlukla buralarda çıkıyor. İnternetin yaygınlaşmasıyla beraber besteler forumlarda taslak olarak ortaya çıksa da aranjmanları ve son halleri maç öncesi yine parklarda yapılıyor. Maçlardaki o esprili pankartlar ise Şairler Parkı’nın yukarısında yer alan 50. Yıl Süreyya Artam İlköğretim Okulu’nda hazırlanıyor.

Maç günleri semte binlerce kişi gidiyor
Beşiktaş taraftarı için son yıllarda ünlü kahvaltıcı Pando’nun yanındaki Kartal Kokoreç çok popüler. Bununla birlikte yazarlar, çizerler ve gazeteciler Köyiçi Meydanı’ndaki büyük kartal heykelinin yukarısındaki Külüstür’e gitmeyi tercih ediyor. Mekanlar maç öncesinde Beşiktaş marşları çalıyor.
Her maç öncesi semte binlerce kişi gidiyor. Stada gitmeyen taraftarlar maçı semtte bulunan lokantaların, kafelerin ve birahanelerin ekranlarında izliyorlar.

“Tribüncü adam maça formayla gitmez”
Beşiktaş’ı her maç tribünden takip eden taraftarlar maça formayla gitmeyi pek tercih etmiyor. Kendilerine “Tribüncü” diyenler genellikle siyah
veya beyaz bir tişört giyerek stada gidiyor. Maça formayla gidenler ise Çarşı grubu tarafından bu işin acemisi olarak görülüyor, hatta “Bu formayı sana doğum gününde mi hediye ettiler?”
veya “Mersin’den mi geldin maça?” gibi alaycı tepkilerle de karşılaşabiliyorlar zaman zaman.
Beşiktaş taraftarı İnönü Stadı’na Dolmabahçe Caddesi’ni topluca yürüyerek ulaşıyor. Maç saatine kadar çalışmak zorunda olan taraftarlar ise Taksim’den Beşiktaş’a doğru yürüyerek stada ulaşıyor.

Haberin Devamı

ESNAF NE DİYOR?

Çarşı’nın en eski meyhanelerinden
Turgut Vidinli
Beşiktaş Balık Lokantası


“77’den bu yana açık burası. Maç gününde biz ticaretten çok
o atmosferi yaratmaya çalışıyoruz. O hengamede hesap tutamadığımız oluyor. Bazen hibe ederiz.
O atmosferi yaratmak biraz alicenaplıktır. Bizim değişik bir atmosferimiz var. Buraya tribün grubu gelmez. Genellikle Beşiktaşlı yöneticiler gelir.”

Beşiktaş’ın en ünlü dönercisi
Asım Durmuş
Karadeniz Dönercisi


“Maç günü burası daha fazla hareketli oluyor.
O günlerde genel olarak Beşiktaş taraftarı alışveriş yapıyor. Ama biz maç olmasa da döneri 17.00’de bitirmiş oluyoruz.”

Son yılların popüler toplanma mekanı
Ömer Hükerek
Kartal Kokoreç


“Maç günü Beşiktaş’ın çok özel bir günü doğal olarak. Sabahın köründe İstanbul’un içinden, dışından, Çarşı grubu burada diye her yerden insanlar buraya gelir. Maç saatine kadar burada içerler. Sonra sloganlarla stada yürürler. Sonra bir de maçtan çıktıktan sonra yenilseler de yenseler de buraya gelirler. Ben de mecburen onlara marş çalarım. Maç gününde normal bir güne oranla müşteri 2 kat artıyor.”

Haberin Devamı

Semtin kartalları

Efsane Çarşı’nın doğduğu semt

Çarşı’nın merkezinde yer alan büyük kartal heykeli.

Çarşı’da üç kartal heykeli var. Bunlardan biri merkezde, balık pazarının 50 metre yanında bulunan büyük heykel. 2003’te Beşiktaş’ın 100’üncü yıldönümünde dikildi. Çarşı’nın bir diğer heykeli ise Beşiktaş’ın 2003’te yaşadığı şampiyonluk ve kupa zaferi sonrasında yapılan heykel. Daha önce BKM’nin karşısında yer alan
bu heykel şimdi Ihlamurdere’de. Barbaros Caddesi’nde yer alan ve yeni yapılan bir diğer heykel de sizi Çarşı’ya girerken selamlıyor.

Okuyan bir taraftar kitlesi
Beşiktaş semtinde Kabalcı’nın olması okuyan bir taraftar kitlesi yarattı. Taraftarlar maç saatini Kabalcı’dan bir dergi veya gazete okuyarak bekleyebiliyor.

KEŞFETYENİ
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'

Cadde | 28.04.2025 - 07:01

62 yaşında Demi Moore, ‘Dünyanın En Güzel Kadını’ seçildi.

Yazarlar