Cumartesi Elon Musk uzayda şov yapıyor!

Elon Musk uzayda şov yapıyor!

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX, Falcon Heavy roketini Tesla Roadster ile gökyüzüne yolladı. Bu başarılı deneme uçuşuna ve sonrasında olabileceklere bir göz atalım...

Elon Musk uzayda şov yapıyor

Geçtiğimiz hafta Dünya’nın yörüngesinde dolaşan bir otomobil görmek de nasip oldu hepimize. Gezegenin en havalı firması unvanını layıkıyla taşıyan SpaceX, roket teknolojisinde NASA’yı bile sollayarak normal roketlerin 3 katı büyüklüğündeki Falcon Heavy roketini gökyüzüne büyük bir patırtıyla yolladı. Bir kargo roketi olan Falcon Heavy’nin deneme uçuşundaki yükü, vişne renginde üstü açık bir Tesla Roadster ve sürücü koltuğundaki Starman karakteriydi. Cama dayalı koluyla piyasa yapmaya çıkmış faça Şahin’lere yakışır görüntü veren Starman, uzayın ciddi havasını da tıslayan lastik gibi dağıtmış oldu...

Haberin Devamı

Ucuzlayan uzay yolculuğu

Hadisenin tamamı, SpaceX’in ve Elon Musk’ın değil kabına, artık dünyaya sığmayan markalar haline geldiğinin kanıtı. Falcon Heavy, SpaceX’in uzay ajanslarına taşeron kargo hizmeti verme maksadıyla geliştirdiği büyük bir uzay aracı. Sıra dışı özelliği geri dönüşümlü roket kullanıyor olması. Yani itici yan roketler kalkıştan sonra okyanusun dibini boylamak yerine efendi gibi yerlerine iniyorlar. Mühendislik bakımından çok zor olan bu işi de hakkıyla başaran Elon Musk, roket maliyetlerini onda birine düşürmüş durumda. Uzay yolculuklarının bu kadar ucuzlaması, uzay maceramızda yepyeni bir sayfa açılması anlamına geliyor.

Üstelik Elon deneme uçuşunda uzaya kuru yük yerine kendi arabasını göndermeye karar verince dünya ahalisine de malzeme çıkmış oldu. Güneş sisteminin bıçkın delikanlısı Starman’ın kıyafetiyse bambaşka bir konu. SpaceX, toptan uzay malları üreten bir firma olarak geleceğin astronot kıyafetlerini de tasarlıyor. Daha ergonomik ve kibar bir tarzı olan yeni kıyafet de böylece temiz uzay radyasyonundan nasibini almış, gün yüzü görmüş oldu. Daha da bitmedi. Falcon Heavy, Tesla’ya falsolu bir son gaz vererek Güneş’in yanından aşırtıp Mars’a doğru yolladı. Elon Musk’ın Mars’a yazlık yaptırma, insanlığı da yanında götürme emelini duymayan herhalde yoktur. Dünya yarın yaşanmaz bir yer olursa yedeğimiz bulunsun zihniyeti.

Haberin Devamı

Tesla Roadster, Mars’a doğru yanlaya yanlaya giderken asteroid kuşağına sürttükten sonra pasta cilaya girecek kadar dayanır mı bilemiyoruz. Fakat bütün hikaye, çok daha büyük bir maceranın fragmanı aslında: SpaceX’in aşırı büyük roket projesi BFR yakında sahneye çıkıyor! Big F.. Rocket’in (Büyük Lanetolasıca Roket) kısaltması olan BFR, uzay oyununu gerçekten değiştirecek. Elon Musk onunla önce Ay’a, sonra da Mars’a çıkartma yapmayı planlıyor. NASA’nın da SLS adlı benzer bir dev roket projesi var. Aralarındaki fark, NASA 1 milyar dolara kalkıyor, BFR sadece birkaç milyon dolara. Çünkü BFR yüzde yüz tekrar kullanılabiliyor. BFR bir kez kalktığında uzay artık herkese açılmış olacak. Öyle ki NASA bile BFR’den medet umuyor. Belki bizim kuşaklar bile Ay’da manzara seyredebilecek. Öyleyse uçur bizi seni beyaz koca lanet roket!

Yazarlar