CumartesiEvladiyelik çantalar

Evladiyelik çantalar

12.12.2020 - 03:00 | Son Güncellenme:

Çocukluğumuzdan anımsadığımız renkli detaylardan rengarenk saten yorganlar “Mehry Mu X Yorganlar Fora” koleksiyonuyla şimdi çantaları kaplıyor

Evladiyelik çantalar

Mehry Mu’nun tasarımcısı Güneş Mutlu Mavituncalılar ile koleksiyoner ve küratör Ayça Sarç’tan sıcacık bir iş birliği geldi. Koleksiyon, “Mehry Mu X Yorganlar Fora” adıyla geleneksel Türk yorgan zanaatını, modern çizgileri olan çanta tasarımıyla buluşturuyor.

Haberin Devamı

Mavituncalılar bu iş birliğinde zanaatin öneminin altını çiziyor: “İşin içine sürdürülebilirlik ve yavaş moda kavramları da ekleniyor. İnsanlar artık alışveriş yaparken şu soruyu da soruyor, sormalı: ‘Bu satın aldığım ürünü kim yaptı? Kime, neye fayda sağlıyorum?’ Bunlar, modanın geleceğini belirleyecek olan sorular. Bunlara doğru cevaplar veren markalar olma sorumluluğundayız. Her bakımdan gurur duyduğumuz bir iş. Çantalar bonbon gibi, rengarenk, dünyanın geçtiği şu dönemde insanın içini açıyor. Ayça çoktan unuttuğumuz anneanne yorganlarını müthiş bir sergiyle bizlere iki sene önce hatırlattı. Biz de şimdi Mehry Mu olarak moda dünyasına tanıtmak için Ayça ile kol kola yürüyoruz.”

Koleksiyonun hazırlık süreci, tam da altını çizdikleri şekliyle, yavaş moda ilkelerine uygun olarak zamana yayılarak ilerlemiş. Kültürel mirası yüksek yorganlar modern ama yine de nostaljik havayı koruyacak tasarımlarda yeniden yorumlanmış. Hem Ayça Sarç’ın vintage çanta merakına gönderme hem de Mehry Mu’nun burgu sapının kullanıldığı çantalardan oluşan bir kapsül koleksiyon ortaya çıkmış. Yonca, yaprak, dalga gibi desenler, yeşil, pembe, mavi, altın ve kırmızı renkli satenlerin kullanıldığı koleksiyon için Mavituncalılar, “Evladiyelik, bir o kadar da eğlenceli bir koleksiyon olduğuna inanıyoruz” diyor.

Haberin Devamı
Evladiyelik çantalar


“Tüm klasik yorgan desenlerini araştırdım”

Geleneksel Türk yorgan zanaatını şehrin göbeğine taşıyan Ayça Sarç, bu zanaatın yaşatılması için yoğun çaba sarf edenlerden. Sarç, koleksiyonun bu anlamdaki önemini anlatıyor: “Yorganların dikimi müthiş bir el emeği gerektiriyor ve yorgan ustaları kolay yetişmiyor. Bu değerli zanaat hızlı modanın ve seri üretimin karşısında doğal olarak yok olma tehlikesi yaşıyor. 40 yıllık yorgancılar işi devredecek çırak bile bulamıyor. Yorgan tutkum arttıkça, bu konuda elimden geleni yapmaya karar verdim. Var olan tüm klasik yorgan desenlerini araştırdım, kendi estetik anlayışımla bir renk ve desen seçkisi oluşturarak, Tophane, Beşiktaş, Sarıyer, Bursa, Adapazarı, Trabzon ve Kilis’teki çeşitli yorgan ustalarına diktirdim. Benim ve benim gibi üç beş kişinin kişisel çabalarıyla tabii ki bu zanaatın yok olması engellenemez. Ama ‘Yorganlar Fora’ sergisi, unuttuğumuz, göz ardı ettiğimiz bu kültürel mirasımıza yeniden dikkat çekmeyi başardı.”

Haberin Devamı

Sarç “Birer tüketici olarak da, satın aldığımız ürünleri seçerken el emeğini, arkasında bir tarih ve kültür barındıran ürünleri tercih edebiliriz” deyip ekliyor: “Pandemide, sürdürülebilirlik, az ve öz tüketmek, yavaş moda gibi kavramlar hakkında eskisinden çok daha fazla düşündük. Mehry Mu X Yorganlar Fora koleksiyonunun bu gündem maddelerini iyi doldurduğunu düşünüyorum.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler