CumartesiGemi yapımında dünya devleriyle yarışıyoruz

Gemi yapımında dünya devleriyle yarışıyoruz

30.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Güney Kore, Çin, Fransa, Japonya, Almanya gemi inşa sektöründe ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye, özellikle son 15 yıldır yükselişte. Günümüzde Fransa, Norveç, İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeye gemi ihraç ediyoruz.

Gemi yapımında dünya devleriyle yarışıyoruz

Ekonomi Bakanlığı’nın 2016 verilerine göre gemi inşasından 1.5 milyar, bakım ve onarımından 1 milyar dolardan fazla döviz geliri elde ettik. Uzmanların deyişiyle gelecek 50 yılın gözdesi olacak deniz ticareti ve gemi inşa sektöründe ülke sıralamamız yıldan yıla yükseliyor. Sorunlar da var elbette. Lakin, o fasıl ayrı bir yazı konusu. Geçtiğimiz günlerde Yalova Altınova’da Cemre Tersaneleri’nin yöneticileriyle görüştüm. 2009-2019 arasında değişik tonaj ve türlerde 60’ın üstüne gemiyi Norveç, Danimarka, İngiltere, İzlanda, Fransa ve Ukrayna’ya ihraç eden kuruluşta an itibarıyla yurt dışına satılan 18 geminin daha yapımı sürüyor. İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Sinan Kavala, yaklaşık 2 bin 200 kişiye iş olanağı sağladıklarını belirtiyor. Şubat ayında önemli bir uluslararası başarıya daha imza attılar. Danimarka’nın en büyük enerji şirketi Orsted için Almanya kıyılarındaki açık deniz rüzgar türbinlerinin bakımında kullanılmak üzere inşa edilen “NB57 Wind of Change” isimli gemileri “Louis Dreyfurs Armateurs” ödülünü kazandı. Gemi teslim aşamasına gelmek üzere.

Haberin Devamı

Gemi yapımında dünya devleriyle yarışıyoruz

3 gemiyle aday oldular

Şu günlerde Cemre Tersaneleri’nde bir başka uluslararası heyecan daha yaşanıyor. 4-7 Haziran tarihlerinde Oslo’da gerçekleştirilecek Nor-Shipping 2019 fuarında 3 gemileriyle ödüle aday gösterildiler. Bu başarılar dünya çapındaki yerimizi göstermesi bakımından önemli. Şirketin yıllık ihracatı 100 milyon euro. 2020 hedefleri bunu ikiye katlamak. Yalova

Gemi yapımında dünya devleriyle yarışıyoruz
Altınova’da yaklaşık 45 gemi yapım tesisi bulunuyor. Her tersane farklı bir başarı öyküsü. Örneğin Tersan Shipyard. Onlar da ayrı bir yazı konusu. Türkiye, gemi inşa sektöründeki potansiyelini ve üretim gücünü milli bir planlamayla geleceğe taşımalıdır. Girişimcilerimiz valiliğin öncülüğünde 2004 yılında güç birliği yaparak Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ni kurdu. Bu model günümüzdeki başarının temelini oluşturdu. Sözün özü değerli deniz dostları, yelken yarışları, tekne ve lüks yat imalatı, diğer tedarikçiler ve sporcularımızın yanı sıra gemi inşa sektörümüzle de emin adımlarla geleceğe yürüyoruz. Sorunlar elbette olacak. Lakin, hepsi aşılacak. Gelecek hafta Tuzla Viaport Marina’da Exposhipping İstanbul 2019 gerçekleştirilecek. Sektörün önemli aktörleri orada bulunacak. İzlenimlerimi 13 Nisan Cumartesi günü paylaşmayı hedefliyorum. Pruvanız neta, rüzgar kolayınıza olsun.

Kitap

Mavi Güzel- Blue Belle

Bu eser bir Türk kadın denizcinin yazdığı ilk yelken yolculuğu kitabıdır. Okyanusları aşan küçük yelkenlide kadın denizci neler yaşar, neler hisseder ? Tekne hayatının kendine has özellikleri nedir ? Hepsinin yaşanmış öyküsüdür. Tavsiye ediyorum. Usta denizcimiz Hülya Leigh’e sağlık dolu uzun bir ömür diliyorum. Naviga Yayınları: (216) 418 51 91

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler