Cumartesi “Girişimci doğulmaz, olunur”

“Girişimci doğulmaz, olunur”

09.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Bir Fikrin mi Var?” yarışmasının hedefi Türkiye’deki girişimcilik ruhunu gözle görülür şekilde artırmak. Birinci seçilen fikrin sahibi 1 milyon TL değerinde ödüller kazanıp şirketini kuruyor

“Girişimci doğulmaz, olunur”

Çok özel bir fikriniz olduğunu, yeterli sermayeye sahip olursanız da bu fikirden yola çıkarak kendinize başarılı bir kariyer kuracağınızı düşünüyorsanız önümüzdeki sezon “Bir Fikrin mi Var?” yarışmasına katılabilirsiniz. Şu an yarı finalleri devam eden ve pazar akşamları NTV’de yayımlanan yarışmanın sloganı “Fikri bul, şirketi kur!” Kazanmak için gereken şey Ali Sabancı, Gülden Yılmaz ve Ömer Kızıl’dan oluşan jüriyi fikrinizin işe yarayacağına dair ikna etmek.

“Aldığım en büyük risk rahat ve sıcak aile düzenine arkamı dönmekti”

Ali Sabancı (Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı)

* Girişimci doğulmaz olunur, aldığım en büyük risk Sabancı Holding’in “sımsıcak ve rahat” düzenine arkamı dönüp kendi başıma bir şeyler yapmak istememdi.
* Diyelim ki bir masada oturuyoruz ve kart dağıtılıyor. Kimine çok iyi bir el gelir, kiminin eli fena değildir. Kimi de şanssızdır. Şimdi kötü eli olan masayı terk mi etmeli? Ya da eli doğuştan iyi olan kazanacak diye bir kural mı var? Önemli olan olanaklarını yani kartlarını en iyi şekilde kullanabilmek. Bu açıdan doğru bir jüri olduğumuzu düşünüyorum. Gülden’in (Yılmaz) elinde bir tek iyi kart varmış, Ömer’in (Kızıl) eli fena değilmiş ve benimki de çok iyiymiş. Ömer bugün dedesinden kalan içecek markasını baştan yaratmış durumda. Gülden dersen sıfırdan dünyaca ünlü bir Türk markasını kurmuş.
* İdeal girişimci cesur olmalı ama cesareti gözlerini kör etmemeli. Bu aileden gelen varlıkla olmaz. Vodafone’un genel müdürünün soyadı Vodafone değil ama başarısı tartışılmaz.

“Bizde ‘Ben de’ hastalığı var, bir şey tutunca aynısından yapıyoruz”

Ömer Kızıl (Uludağ İçecek Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı)

*İdeal gişirimci stratejik planlama yapabilen kişidir. İyi bir fikriniz olabilir ama doğru uygulamazsanız hiçbir işe yaramaz.
* 2001’de Uludağ Limonata’yı bulduğumda iyi bir strateji geliştirmeye gayret gösterdim. Başarılı bir marka konumlandırması yapılmasa, iyi ambalaj ve iyi reklam kampanyaları seçilmese bu noktada olamazdık.
*Bizim bir “Ben de, ben de” hastalığımız var. Bir sokakta biri dönerci mi açtı, hop karşısına dönerci açıyoruz. Bir şeyin tuttuğunu görünce aynısından yapıyoruz.
* Geçenlerde bir kamyon şöförü abimiz bir proje ile geldi. İnanılmaz etkilendim. Bir kere adam içinde bulunduğu sektörü incelemiş, yıllarca damperli kamyon kullanmış ve orada yaşadığı aksiliklerde yola çıkarak kamyon şöförlerine zaman kazandıracak bir proje yaratmış. İşte girişimci bu!

“Soba başında boş dükkan bekledim”

Gülden Yılmaz (Koton Başkan Yardımcısı)

* 1988’de eşimle 5 bin liralık bir sermaye ile Koton’u kurduk. Deneyimli değildik. İlk mağazamız Kuzguncuk’taydı. Kendi hazırladığımız broşürleri ağaçlara asardık, günlerce katalitik sobanın başında boş dükkanı beklediğimi bilirim. Bugün 26 ülkede 260’a yakın mağazamız var.
* Girişimcilikte en önemli şey inanç. Bu yüzden adayların en çok fikirlerini savunma konusundaki inatlarına dikkat ediyorum. Ben hâlâ koleksiyonun çıktığı dönemlerde sabahlıyorum ve bundan da hiç gocunmuyorum.

Yarışmanın fikir babası Fuat Sami:

* Üniversitede biyoloji okudum, kariyerime yönetim danışmanlığı ile başladım ardından da kendi işimi kurdum: Melek yatırımcılık sistemini başlattım. İşe yarayacak fikirleri olan ama sermaye sıkıntısı çeken insanları onlara maddi ve manevi anlamda destek olacak yatırımcılarla ile bir araya getiriyorum.
* Üniversitelilere yardım etmek amacıyla bu yarışma formatını oluşturdum. Format tamamen bana ait, şu anda Arap ülkelerine satma aşamasındayım. Bu da benim girişimcilik örneğim.