CumartesiHavai fişekler out yıldız kaydırmak in

Havai fişekler out yıldız kaydırmak in

07.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Japonya’da kurulan Star-ALE Inc. isimli girişim SkyCanvas adını verdikleri proje sayesinde iki yıl içinde gökyüzünden yapay yıldız yağdırmayı hedefliyor. Her şey yolunda gittiği takdirde 2020 Tokyo Olimpiyatları açılış töreninde meşale yakılırken gökyüzünden yıldızlar kayacak.

Havai fişekler out yıldız kaydırmak in

İnsanlığın çevresindeki her şeyi hack’leme sevdası dinmek bilmiyor. Hack’lemek, herhangi bir sistemi standart dışı yöntemlerle değiştirmek anlamına geliyor. Bugüne kadar bilgisayarların ve bilişim sistemlerinin hack’lenmesine alışmıştık. Bitkileri ve hayvanları zaten yüzyıllardır hack’liyoruz. Son dönemde bedeni ve beyni hack’lemeye başladık. Fakat insanlığın son numarası hayal gücünün teknolojiyle dansını şatafatlı bir şekilde sahnelemeye hazırlanıyor: Yapay gök taşı yağmurları!

Haberin Devamı

Sır gibi saklanan formül

Japonya’nın başkenti Tokyo’da kurulan Star-ALE Inc. isimli girişim, SkyCanvas (GökTuval) adını verdikleri proje ile iki yıla kalmadan gökyüzünden yapay yıldız yağdırabileceklerini duyurdu. Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen bu romantik fenomen aslında gök cisimlerinin Dünya atmosferine girerken parlamasından ibaret. Uzay, sıfıra yakın sürtünme oranına sahip bir vakum ortamıdır. Nesnelerin hızlarını fazla kaybetmeden milyonlarca kilometre yol alabilmesine olanak verir. Fakat Dünya gibi daha büyük kütlelerin çekim alanına giren gök cisimleri, atmosferde hava ile büyük bir hızda sürtünmeye başlayınca şiddetli biçimde ısınır ve alev alırlar. Bu olay geceleri gerçekleştiğinde gökyüzünde anlık parlamalara sebep olur ve sanki yıldızlar kayıyormuş gibi bir izlenim yaratır.

Haberin Devamı

Star-ALE tam olarak bu fenomeni taklit edecek. Dünya’nın yörüngesine konuşlanan mikro-uydular yardımıyla küçük parçacıkları gezegene doğru ateşleyecekleri bir sistem geliştiriyorlar. Parçacıklar, formülü sır gibi saklanan metal alaşımlı bilyelerden oluşuyor. Lityum, kalsiyum, potasyum, ridyum ve bakır gibi elementlerden meydana getirilen bu özel alaşım bilyeler yalnızca birkaç milimetre büyüklüğünde ve parladıkları anda farklı renk hüzmeleri saçıyorlar.

Sadece birkaç milim büyüklüğünde olmalarının sebeplerinden biri kargo maliyeti. Uzaya 1 kiloluk kargo yollamak ortalama 20 bin dolar tutuyor. Uyduyu fırlatmanın ve bilyelerin kendi üretim maliyeti de düşünülünce, fantastik evlilik teklifleri veya düğün kutlamaları için henüz erken olduğu anlaşılabilir. Tabii Suudi Arabistan’da bir adanız veya Manhattan’da bir gökdelenininiz varsa iş değişir. O vakit sadece sevdiğinizi değil bütün kenti etkileme şansınız var demektir çünkü kayan renkli yıldızlar 200 kilometre çapındaki bir alandan izlenebiliyor.

Uzay çöpünü geri dönüştürebilir

Yüksek maliyetli olmasına rağmen uygulanabilir bir proje olan SkyCanvas, ihtişamlı kutlamaların yanı sıra uzay atıklarını dönüştürmek için de kullanılabilecek. Projenin lideri ve Star-ALE CEO’su olan Dr. Lena Okajima, gelecekte uzay atıklarını toplayıp yeniden işleyecek bir sistem geliştirebileceklerini düşünüyor. Ömrünü tamamlayan uydulardan ve uzay istasyonlarından kaynaklanan uzay atıkları şimdilik Dünya gündeminde fazla yer almıyor. Ancak 30 yıl içinde uzay turizmi yaygın hale gelince fazlasıyla fark edilir olacaklar. Star-ALE başarılı olursa, eğlence sektöründe çığır açılırken geleceğin doğal çevresi için de hayırlı bir sonuç doğabilir. Öyleyse şimdiden bir dilek tutalım!

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler