Cumartesi “Hayatımızı Hint kültürüne göre yaşıyoruz”

“Hayatımızı Hint kültürüne göre yaşıyoruz”

07.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki Bollywood’cular Aamir Khan Fan Turkey’nin 14 Mart’ta düzenleyeceği Aamir Khan’a İyi ki Doğdun Diyoruz partisine hazırlanıyor. Bu parti dolayısıyla Türkiye’deki en büyük Bollywood hayran gruplarının kurucularıyla bir araya gelip konuştuk

“Hayatımızı Hint kültürüne göre yaşıyoruz”

Hindistan çok farklı kültürleri barındıran; renkleri, yemekleri, dansları, müzikleri ve sinema sektörüyle insanı içine çeken büyülü bir dünya. Türkiye’de, Hint sineması Bollywood’a karşı önyargı olsa da bunu kırmak için ellerinden geleni yapan hayran grupları var. Çeşitli etkinlikler düzenleyerek Hint kültürünü en gerçekçi şekilde yaşatmaya çalışıyorlar. Şimdiki etkinlikleri de 14 Mart’ta düzenlenecek Aamir Khan için hazırladıkları doğum günü partisi.

Haberin Devamı

“Bollywood Hakkında Her Şey” 2012 yılında Çiğdem Karabulut; “İstanbul Bollywood Etkinlikleri” ise 2004 yılında Oktay Çalı tarafından Facebook’ta kurulmuş gruplar. Karabulut ve Çalı ile Taksim’deki Musafir Indian Restaurant’da buluştuk. Sari (geleneksel Hint kıyafeti) giyip kınalarımızı yaktıktan sonra hem Hint lezzetlerini tattık hem dans ettik hem de yaptıkları etkinlikleri ve Bollywood filmlerini konuştuk.

“Hayatımızı Hint kültürüne göre yaşıyoruz”

İrem Toğuşlu’nun (ortada) konuştuğu Oktay Çalı ve Çiğdem Karabulut

“Aamir’i havaalanında karşılayacağız”

Facebook’ta bu grupları kurmanızdaki amaç neydi ve nasıl bir araya geldiniz?

Çiğdem Karabulut:Yedi-sekiz yıl önce Facebook çok yaygın değildi, Hindistan’la ilgili bir forum vardı. Türkiye’deki Bollywoodseverlere yönelikti ama çok azdık. Facebook’tan sonra daha çok yaygınlaşmaya başladı. Bu şekilde büyüdü şu anda “Bollywood Hakkında Her şey” grubunda 13 bine yakın üye var.

Haberin Devamı

Oktay Çalı:Türkiye genelinde bizim Facebook üzerinden tespit ettiğimiz yaklaşık 400 bin üye var. Ayrıca Almanya, Yunanistan, İspanya, Arap ülkeleri gibi birçok ülkede diğer gruplar ve fanlarla görüşüyoruz. Özellikle Azerbaycan’daki sanatçı ve dans gruplarıyla çok yoğun iletişim halindeyiz.

14 Mart Bollywood yıldızı Aamir Khan’ın doğum günü ve siz bunun için parti düzenliyorsunuz.

Oktay Ç.:Birçok arkadaşımız zaten videolarını çekip Twitter’da paylaşıyor. Geçenlerde Aamir Khan’la bir araya gelen Mumbai Başkonsolosu Erdal Sabri Ergen, ona Türkiye’de büyük bir hayran kitlesi olduğundan ve fan sayfalarından bahsetmiş. O da bundan çok memnuniyet duyduğunu ve en kısa zamanda Türkiye’ye geleceğini söylemiş. Onu havaalanında karşılamayı planlıyoruz.

Parti nasıl olacak?

Oktay Ç.:Pasta keseceğiz, çeşitli danslar ve şovlar olacak. Beraberinde de iki adet Aamir Khan filmini CineMajestic’te iki ayrı salonda izleyeceğiz ve bunun da bazı bölümlerini Aamir Khan’a video çekerek ulaştırmaya çalışacağız.

"Surlarda Priyanka Chopra'yı aradılar"

Bugünlerde Bollywood’cuların aralarında konuştukları bir şey var: Aamir Khan’ın “P.K.” filminin Türkiye’de gösterime girme ihtimali...

Haberin Devamı

Oktay Ç.:Evet, bu ihtimal hâlâ var. Dünyada gişe rekorları kırmış bir filmin Türkiye’de de ciddi izlenme rakamlarına ulaşacağına eminim.

Daha önce Türkiye’yi ziyaret eden oyuncularla gruplar olarak
bir araya gelmiş miydiniz?

Oktay Ç.:Evet. Film çekimi için Priyanka Chopra Türkiye’ye gelmişti. Bir kalenin önünde Twitter üzerinden fotoğraf paylaşımı yapmıştı ve hayranları aynı saatlerde İstanbul’da ne kadar sur varsa kendisini aramıştı.

Bollywood’u neden bu kadar seviyorsunuz?

Çiğdem K.:Hollywood olduğu zaman o filmi izliyorsunuz bitiyor. Ama Bollywood’da o sizin hayatınız oluyor. Konuşmalarımız, etkinliklerimiz, dinlediğimiz müzikler her şeyimiz Bollywood. Benim düşünceme göre, Hollywood’da duygu yok, teknik var. Eskiden Bollywood’da duygu vardı, teknik yoktu. Ama artık Hint sinemasında her ikisi de var.

Çevrenizdeki sizin gibi düşünmeyen insanlar yaptığınız etkinlikleri nasıl karşılıyor?

Çiğdem K.:“Deli misiniz?” diyorlar.

Oktay Ç.:Şunu söylüyorum kendilerine, bu bir davet. Buyrun gelin, misafirimiz olun diyorum. Ve her gelen bir sonrakine iki kişiyle geliyor.

Haberin Devamı

“Hint yemekleri yapıp partiler düzenliyoruz”

Bollywood grupları içinde insanlar birbirleriyle ne gibi paylaşımlar yapıyor?

Çiğdem K.:Genel olarak vizyona girecek filmler hakkında; şarkılar, oyuncuların fotoğrafları, haberlerle paylaşımlarda bulunup anketler yapıyorlar.

Oktay Ç.:Her pazar biz Bollywood fanlarından oluşan, dans öğrenmek isteyen arkadaşlara dans öğretiyoruz ve bunları da etkinliklerde kullanıyoruz. Bunun dışında Hint yemekleri yapan arkadaşlarımızın evlerinde düzenli olarak toplanıp partiler düzenliyoruz. Yani biz günlük hayatımızı Hint kültürüne göre yaşıyoruz.

“Bollywood Hakkında Her Şey” grubunuzun yüzde kaçı kadın ya da erkek?

Çiğdem K.:Eskiden erkek fan çok azdı, bir ya da iki tane belki. Ama artık bu rakam yükseldi ve erkekler de çok sevmeye başladı.

Oktay Ç.:Grupta kızların oranı yüzde 70.

Grup içinde Hindistan’a gitmek isteyen insanlar için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Oktay Ç.:Bunun için
yine grup üyelerimizden olan
Ömür Baş arkadaşımız Domino Turizm olarak Bollywood’culara indirimler yaparak Hindistan’a geziler düzenliyor.Bir önceki etkinliğimizde çekilişle yaptık ve bir arkadaşımızı Hindistan’a gönderdik.

Hint mutfağının değişik lezzetlerini tatmak istiyorsanız Taksim Talimhane’de bulunan Musafir Indian Restaurant size baharat dünyasının kapılarını açabilir.

Hakiki Hint kınası ya da geleneksel kıyafet istiyorsanız Türkiye’de bulmak biraz zor. Asiana.com adresinden elde edebilirsiniz. Grup üyelerinden Duygu Dorukhan kına deseni yapma konusunda çok yetenekli.

Bollywood tutkunlarına notlar...

- 18 Nisan’da Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde baharın gelişini ve barışı simgeleyen, renkli tozlarla kutlanan Holi Festivali düzenlenecek.

- Bollywood’la ilgili izlemek istediğiniz ne varsa sosyal medya üzerinden takip edebileceğiniz en iyi adreslerden biri “Bollywood Çeviri Arşiv”. Kurucusu olan İlknur, Revo adıyla biliniyor. Aynı zamanda grupta onun gibi çeviri yapan altı kişi daha var. Bu işi gönüllü yapıyorlar. Çevirilere yardımcı olabilecek insanlara da kapıları açık.

- Alternatif tatlar denemek isterseniz Sultanahmet’te Dubb Indian Restaurant, Dubb Ethnic, Beşiktaş’ta Tandoori Indian Restaurant ve İstiklal Caddesi’nin sonunda Tac Mahal gibi restoranlarda Hindistan’ın lezzetli yemeklerini tadabilirsiniz.

- Hint kadınlarının güzellik sırlarının Hindistan’daki çeşitli bitki ve baharattan kaynaklandığı söylenir. Yine baharatı çok fazla kullandıkları için Hindistan’da kanser oranının düşük olduğu iddia ediliyor.

Bollywood’un 3 büyükleri

- Shahrukh Khan:Bollywood’un kralı olarak bilinir. Alman basını tarafından Papa’dan bile daha ünlü olduğu söylenen aktördür. Bollywood’da daha çok romantik filmler çektiği için romantizmin kralı olarak da tanınır.

- AamIr Khan:Çoğu filmi Hindistan’ın siyaseti, eğitim sistemi ve dini sorunlarını konu alır. Yaptığı filmlerin eğitici bir yönü olduğu düşünüldüğü için Türkiye’de bazı okullarda da gösteriliyor.

- Salman Khan:Aksiyon filmleriyle öne çıkan bir aktör. “Wanted” filmiyle sonra çok beğenildi. Yüz kaslarıyla ilgili bir rahatsızlığı olduğu için yüzüne darbe almaması gerekiyor. Halk istediği için aksiyon filmleri yapmaya devam ediyor.