01.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Fisun Yalçınkaya - fisun.yalcinkaya@milliyet.com.tr - @fisskobirlik
Vakko 1938 yılında eşarp üretmeye başladığında bir sloganı vardı: “Her beş şık hanımdan dördü Vakko eşarbı takar.” Vitali Hakko’nun vefatından önce ajandasına yazdığı son sözleri olan bu cümle, bugün hâlâ geçerliliğini koruyor. Vakko eşarplarının 75’inci yaşının kutlanması için özel
bir kitap hazırlandı. Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko’nun önsözüyle açılan ve büyük ölçüde Cem Hakko’nun kızı Katia Hakko’nun hazırladığı kitapta 1938 yılından beri özenle korunan Vakko Eşarp Koleksiyonu Arşivi’nden seçilen 300 kadar desen yer alıyor.
5 Şubat’a dek Zorlu Center’daki Vakko mağazasında sergilenecek olan ve 200 liraya satışa sunulan ‘Vakko Eşarp, Dün, Bugün, Yarın’ adlı kitaba, Vakko’nun eşarp ustaları da eşlik ediyor. Mağazayı ziyaret ettiğinizde eşarpların kenarını diken terzileri ve baskıları hazırlayan ustaları görmeniz mümkün.
Biz de kitap vesilesiyle
Cem Hakko’yla Vakko eşarplarının geçmişini ve bugününü konuştuk.
“Babam anneme sık sık eşarp alırdı”
Vakko geleneğinde eşarp ne ifade ediyor?
Eşarp bizim başlangıcımızı ifade ediyor. Çünkü babam bu işe emprimeci olarak başladı. Sonra Paris seyahatinde bir mağazada emprime seçerken, bir hanım eşarbını çıkarmış, o desenlere babam âşık olmuş ve böyle desenler istediğini söylemiş. Böylece o seyahatte eşarbın önemini keşfetmiş. Hem anneme hem de sevdiklerine sık sık eşarp hediye ederdi.
“Her beş şık hanımdan dördünde Vakko eşarbı vardır.” Bu sözün anlamı nedir size göre?
Babam Bay Vitali, her zaman ajanda tutar, günlük yapacağı işleri not ederdi. En büyük zevki gün sonunda yapılan bu işlerin üzerini çizmekti. Ajandasında yazdığı son not, vefat etmeden yaklaşık bir ay evvel, “Beş şık hanımdan dördünün eşarbı Vakko imzası taşır” olmuş. Sonra bir şey yazmaya imkanı olmadı. O gün eşarptan konuşmuştuk sanırım. Demek onun için ne kadar önemli ki bu son notu olmuş. Bu çok duygusal bir şey.
“Kadının en önemli aksesuarı eşarp”
Şimdi size neler ifade ediyor eşarp?
Bir kadının en önemli aksesuarı eşarp. Boynuna, saçına, çantasına, kemerine takabiliyor, binlerce kullanım şekli var. Sade bir şeyi ortaya çıkartacak özel bir obje. Hem birine verebileceğiniz anlamlı bir hediye hem de hiçbir zaman atamayacağınız, kendinize aldığınız bir hediye. Vakko eşarbınız varsa onu saklarsınız, atamazsınız. Vakko’nun logosu 50’nci yılında değişti, ondan evvel Bay Vitali’nin imzası
yer alıyordu eşarplarda. “Eşarbımda Bay Vitali’nin imzası var, saklıyorum” diyen onlarca e-posta almışımdır.
Kimler takar Vakko eşarbını? Bugün muhafazakar modada da önemli bir yeri olduğunu söyleyebilir miyiz?
Kullanıcıları aslında çok değişmedi. Eşarp iki yönlü kullanılıyor; başörtüsü olarak, sade aksesuar olarak... Her kesimden herkesin taktığı bir eşarp bu... Modada da önemli
bir yeri var. Sonuçta biz Türkiye’deki en iyi eşarpçılardan biriyiz; rengimiz, desenimiz herkese hitap ediyor.
Eşarp ustaları kalıpları tek tek basıyor.
Vakko eşarpları hâlâ büyük ölçüde elle hazırlanıyor.
Terziler eşarp kenarlarını dikiyor.
En geniş koleksiyon
* Vakko eşarplarının sanatçıların elinden çıkma tasarımlarla hazırlandığı numaralı seride, Nejad Devrim, Sabri Berkel, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Bedri Rahmi Eyüboğlu imzalı eşarplar da yer alıyor.
* Vakko her sezon tasarladığı sekiz varyant ve 150 desen ile Türkiye’deki en geniş eşarp koleksiyonuna sahip.
* Geçtiğimiz günlerde Paris’te Paris Capitale de la Creation ödülü aldı.
“Sanatçılarla yine çalışmak istiyoruz”
Sanatla önemli bir ilişkiniz var. Sanatçıların tasarladığı Vakko eşarbı serisinin devamını yapmayı düşünüyor musunuz?
Bunun devamını çok arzuluyoruz önümüzdeki günlerde de projelerimiz olacak. Eşarpların sanatla beraber olması çok hoş. Ticari baktığımız bir şey değil, o bizim çok istediğimiz bir şey. Sanatçıların elinden çıkma Vakko eşarpların serisinin yapıldığı dönemde babamın sanatçılarla önemli dostlukları vardı. Herhalde bu fikir de bir dost masasında ortaya çıktı. Her biri babamın arkadaşıydı.
“Bir eşarp hâlâ bir günde, elle yapılıyor”
Eşarpların en önemli özelliği elle yapılmaları. Bu durum şu anda nasıl işliyor?
15 sene öncesine kadar bu eşarpların tümü tamamen elle yapılıyordu. İpek bile elle dokunuyordu. O dönem ipekleri Bursa’dan alıyorduk. Ancak halıcılık işin içine girince ipekler de değişti. Biz de dünyanın önde gelen üreticileri gibi ham ipeği Uzakdoğu’dan almaya başladık. Eşarp kalıpları fotoğraflardan yapılıyor. Eskiden şimdiki gibi dijital değildi tabii, tek tek banyo yapardık. Çizimler de elle çizilirdi.
Bir eşarbın bir günde yapıldığını duymuştum.
Öyle tabii, bir eşarp bir günde yapılıyor, herkes matbaa gibi üretiliyor sanıyor ama aslında burada halen elle baskı yapıyoruz, kenarları elle dikiliyor. Bir eşarp için 20 kalıp tek tek basılıyor örneğin. Kalıplar bozulursa tekrar yapılıyor. Epey meşakkatli ama epey de keyifli çünkü renkler içindesiniz.