12.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Fırat Karadeniz / firat.karadeniz@milliyet.com.tr
Her yenilik bir ihtiyaçtan doğar. Instagram’ın çok takipçili hesaplarından HesApp de böyle ortaya çıkmış; herkesin ihtiyaç duyacağı bir bilgiye ulaşmayı kolaylaştırarak... Türkiye’nin dört bir yanından takipçilerinin yolladığı adisyonları paylaşan HesApp; “Neye, nerede, ne kadar öderim”in cevabını veriyor.
Hesabın yöneticileri “Evet, dışarda yemeyi, gece hayatını seven insanlarız. Fakat mekanların fiyatlarına her zaman ulaşamadığımızı fark ettik. Önce kendi aramızda hesap paylaşma ile başlayan bu hareket daha sonra HesApp’e dönüştü. Bir mekanın adisyonunu görmek inanın size fiyattan fazlasını anlatıyor” diyor.
Hukuken hiçbir sakınca yok
HesApp ilk adisyonunu 13 Temmuz’da paylaştı. Üç ayda da 10 bin takipçiye ulaştı. Bu sayı hızla artmaya devam ediyor. Bu hesabı besleyenler takipçiler tabii ki. Onların yolladıkları adisyonlar olmasa bu kadar çok bilgiyi edinmek kolay olmazdı. Yöneticilerin anlattıklarına göre HesApp’in ilk günlerinde sadece birkaç adisyon geliyormuş. Takipçi sayısı 10 bine ulaştıktan sonra ise günde 20-30 adisyon gelmeye başlamış.
Her mekandan, birçok adisyonu aynı hesapta görünce insan ister istemez bu işin hukuki boyutunu da merak ediyor. Hesabın yöneticileri de merak etmişler. “Tabii ki araştırdık” diyorlar: “Daha yolun başındayken avukat arkadaşlarımızdan görüş aldık. Cevaplar şöyleydi: Hesaba ait adisyon artık müşterinin malı olduğundan müşteri onunla istediğini yapma özgürlüğüne sahiptir. Adisyonu paylaşması ile restoranda çekilmiş bir fotoğraf paylaşması arasında hukuki açıdan hiçbir fark ve sakınca yoktur.”
“Peki ya mekanlar? Onlar yaptığınız işe sinirlenmiyor mu? Yoksa beğenmişler mi?” dediğimizde ise “Bizi takip eden birçok mekan var. Henüz olumsuz bir tepki almadık çünkü biz müşterinin önüne konan adisyonu paylaşıyoruz. Olumlu tepkiler daha fazla. Zaman zaman kendi mekanlarının adisyonlarını da bizimle paylaşıyorlar. Ama en önemlisi mekanlar da birbirinin fiyatını görüp; takip etme ve kendi fiyatlarını gözden geçirme imkanına sahip oldular” cevabını alıyoruz.
Mobil uygulama olacak
Takipçi sayısı arttıkça, gelen adisyonlar çoğaldıkça Instagram, HesApp’e yetmez oldu. Hesabın yöneticilerinin düşüncesi artık bu hesabı bir mobil uygulamaya dönüştürmek: “Yeme-içme sektörüne daha yakından bakmaya başladık ve sektörde el atılması gereken çok fazla konu olduğunu fark ettik. HesApp fikrini mobil uygulamaya taşımamız gerektiğine karar verdik. Mümkün olan en kısa sürede hesap paylaşımından daha fazla özellikleri olan bir uygulamayı kullanıma sunacağız.” n