Cumartesi İçiniz ısınacak

İçiniz ısınacak

18.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta size üç çorba tarifi veriyorum. Sonbaharın serin günlerinde içinizi ısıtması dileğiyle...

İçiniz ısınacak

Mutfağımız çorba konusunda çok zengin. Çorbalar mide özsularını harekete geçirerek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, üzeri kıyılmış taze otlarla, kuru baharatla, çeşitli peynirlerle ya da eritilmiş tereyağı ile servis edilebilmesi çorbalarımızı ana yemek olma standardına ve doyuruculuğuna kavuşturur.
Küçüklüğümden hatırlarım; bir yoğurtlu erişte çorbası, bir de ekşili köfte çorbası kış aylarını iple çekmeme neden olurdu. Aile büyüklerimiz hemen hemen kışın her günü sofralarında mutlaka bu tarz çorbalara yer verirdi.

Zencefil lezzeti artırıyor
Önümüzdeki soğuk günleri düşünerek bu hafta size üç çorba tarifi sunuyorum: Dereotlu mısırlı kabak çorbası, kavurmalı mercimek çorbası ve zencefilli havuç çorbası. Dereotu ve kabağın harika uyumu Türk mutfağında tartışmasızken, işin içine giren mısır lezzeti artırıyor... Mercimek çorbasını içtikten sonra üstüne bir porsiyon da kavurma yediğimiz günler sona erdi, artık sevdiğimiz iki lezzeti tek bir yemekte birleştirebiliyoruz... Salata, sos ve sıcak içeceklerin konuğu olan şifalı bitki zencefil ise havuçlu çorbamıza derinlik katıyor.

Haberin Devamı

Dereotlu mısırlı kabak çorbası

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 2 kabak l 2 çorba kaşığı tereyağı l 1 soğan
l 1 su bardağı süt l 3 çorba kaşığı un
l 1 su bardağı haşlanmış tane mısır
l 1/4 demet dereotu l 4 su bardağı sıcak su
l 3 yemek kaşığı zeytinyağı l Tuz

Hazırlanışı
l Kabakları rendeleyin. Soğanı küçük küçük doğrayın. Derin bir tavaya zeytinyağı koyun. Yağ ısınınca soğanları ilave edip soteleyin. Kabakları katıp kavurmaya devam edin.
l Ayrı bir tencereye tereyağını koyup eritin. Unu ekleyip kavurun. Unun kokusu çıkınca soğuk sütü dökün ve çırpma teliyle hızlıca karıştırarak kıvamını açın. Kabaklar kavrulunca sütlü tencereye aktarın. Sıcak suyu ve tane mısırları ekleyin.
l Çorbayı ortalama 10-12 dakika kısık ateşte pişmeye bırakın. Kıvamı koyu olursa sıcak su ilavesi yapabilirsiniz. Arzu ettiğiniz miktarda tuz ekleyerek tatlandırın. Çorba pişince kaselere alın ve üstünü kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis edin.

Haberin Devamı

Kavurmalı mercimek çorbası

MALZEMELER
(4-6 kişilik)
l 1 su bardağı kırmızı mercimek
l 1 patates
l 1 çorba kaşığı salça l 2 çorba kaşığı un
l 1.5 litre sıcak su
l 100 gr kavurma
l 1 çorba kaşığı tereyağı l 2 yemek kaşığı sıvı yağ l 4 yemek kaşığı zeytinyağı l Pul biber, tuz

Hazırlanışı
l Patatesi küp küp doğrayın. Tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyun. Yağlar eriyip ısınınca patatesi ve kırmızı mercimeği koyup kavurun. Tereyağını ve unu ekleyip kavurmaya devam edin. Salçayı da katıp kavurma işlemini sürdürün. Sıcak suyu ekleyin, tuzlayıp pişmeye bırakın.
l Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağını koyun. Kavurmayı ekleyin. 2-3 dakika kısık ateşte çevirin. Küçük bir sos tavasına kalan zeytinyağını ve pul biberi koyun. Kısık ateşte 2-3 dakika pişirin.
l Çorbayı ocaktan aldıktan sonra kavurmalı karışımı ilave edin. Kaselere paylaştırdıktan sonra üzerine pul biberli sos koyun.

Zencefilli havuç çorbası

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 2 havuç l 1 litre sıcak su l 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
l 1/2 su bardağı un l 1/2 su bardağı erişte l 3 yemek kaşığı zeytinyağı l Tuz

Haberin Devamı

Hazırlanışı
l Havuçları rendeleyin. Tencereye zeytinyağını koyun. Isınınca havuçları ilave edip kavurun, ardından unu ekleyin. Unun kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine yavaş yavaş sıcak suyu ekleyip karıştırın.
l Su iyice kaynamaya başladığında erişteleri ekleyin. Erişteler pişene kadar yaklaşık 8-10 dakika ara ara karıştırın. Erişteler pişmeye yakınken taze zencefili katın. Çorbalarınızı kaselere alıp sıcak servis edin.

Rusty nail

MALZEMELER
l 3 cl Drambuie (viski ve bal likörü)
l 3 cl Famous Grouse Scotch viski

Benim de favorilerimden biri olan bu kokteyl, tatlı viski kokteyli sevenlere hitap ediyor

Hazırlanışı
Buz dolu bir viski bardağına tüm malzeme konulur; karıştırılır ve servis edilir.

Yanında ne yemeli?
Bu kokteylin yanında benim tercihim iyi baharatlanmış bir et tartar.