Cumartesiİki şefin düeti

İki şefin düeti

12.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fransız şef Christian Plumail'in, Lacivert Restaurant'ın şefi Hüseyin Ceylan'la birlikte hazırladığı mönü Fransız ve Türk lezzetlerini aynı tabakta buluşturuyor

İki şefin düeti

"Şeflerin Düeti" projesi için buluşan iki şefin tanışma hikayesi dört yıl öncesine dayanıyor. Lacivert'in şefi Ceylan, Plumail'le bir müşterisinin vasıtasıyla tanıştığını ve arkadaş olduğunu söylüyor: "Yemeklerimi çok beğenen bir müşteri mutfağa inerek benimle muhabbet etti. Sonra bana hayalimin ne olduğunu sordu. Ona yurtdışına çıkarak farklı mutfakları keşfetmek istediğimi söyledim. Meğer Fransa'ya her gittiğinde Plumail'in lokantasında mutlaka yemek yermiş. Plumail'e beni anlatmış. Plumail de beni restoranına davet etti." Sabaha karşı kalkıp pazarları ve balık hallerini birlikte dolaşıyorlarİlk buluşma 2003 yılında Nice'te gerçekleşti. Ardından Plumail ve Ceylan her yıl birbirlerini ziyaret etmeyi sürdürdü. Birlikte sabah saat 04.00'te kalkıp İstanbul ve Nice'te pazarları, balık hallerini gezdiler. Birbirlerine kendi mutfak tekniklerini aktardılar. Birlikte yemek pişirdiler. Plumail, Ceylan'ın onun için yaptığı yemekler arasında en çok beğendi, hamsi ve elmalı baklavayı sevdi. Ceylan ise Plumail'in pişirdiği kırlangıç balığını çok beğendi. "Şeflerin Düeti" de yemekleri aralarında paylaşarak hazırladıkları özel bir mönüden oluşuyor. Bu mönüdeki soğuk pancar çorbasının pancarını Plumail, üzerindeki yoğurdu Ceylan; Türk tapas tabağındaki ahtapotu Plumail, hamsiyi Ceylan; kalkanı Plumail, yanındaki bulgur jölesini Ceylan hazırladı. Plumail'in bu son ziyaretinde ise Beyoğlu'ndaki Balık Pazarı'ndan ve Kapalıçarşı'dan alışveriş yaptılar. Ceylan yemeklerinde ağırlıklı olarak kaya tuzu, kırmızıbiber, kimyon kullanan Plumail'in Kapalıçarşı'daki baharat çeşitlerini şaşkınlıkla karşıladığını anlatıyor. Plumail'in özellikle sumağı çok lezzetli bulduğunu belirtiyor. Ceylan, Türk ve Fransız mutfağını karşılaştırırken "Fransızlar genellikle eti ızgarada pişirmiyorlar. Ya tavayı ya da fırını tercih ediyorlar. Oysa Türklerin et deyince aklına ızgara geliyor. Türk mutfağında eti, sosu ve garnitürü aynı anda pişiriyoruz. Fransızlar ise hepsini ayrı ayrı pişirip yemeğin sunumundan önce birleştiriyorlar" diyor. Anadoluhisarı'ndaki Lacivert Restaurant, 28 Mayıs'a kadar Akdeniz'in iki yakasından, Fransa ve Türkiye'den iki şefin "lezzet düetine" ev sahipliği yapıyor. Fransa'nın Nice kentindeki bir Michelin yıldızlı L'Univers de Christian Plumail'in sahibi ve şefi Christian Plumail ile Lacivert Restaurant'ın executive şefi Hüseyin Ceylan'ın birlikte hazırladıkları yemekler restoranda fiks mönü olarak sunuluyor. Ceylan, Plumail'le konuşmak için İngilizcesinin yeterli olmadığını söylüyor: "Yine de tercümanla dolaşmıyoruz. Bir şekilde derdimizi vücut diliyle anlatıyoruz. Sözcüklere ihtiyacımız yok. Hem Plumail'le yemek yaptığımız mutfakta dil, din ve kültür ayrımı yok. Onun mutfağını kendi mutfağım olarak görüyorum. O da benimkini. Birlikte yemek hazırlarken birbirimize üstünlük taslamak gibi bir kavgaya girmiyoruz. Hazırladığımız çorbada ikimizin de tuzu var. Aynı tabağa ben kendi mutfak bilgimi, o da kendi bilgisini koyuyor.""Şeflerin Düeti" mönüsünde asma yaprağında sardalyeden kuşkonmaz eşliğindeki Bozcaada ıstakozuna, fırında kuzu pirzoladan kalkan filetoya farklı lezzetler var. Mönü her tabağa eşlik edecek farklı bir şarapla birlikte sunuluyor. Kişi başı fiyatı 100 YTL. Rezervasyon için (0216) 413 42 24 numaralı telefonu arayabilirsiniz. "Sözcüklere gerek yok, derdimizi bir şekilde vücut dili ile anlatıyoruz"

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler