Cumartesi İtalyan değil, Napoli lokantası

İtalyan değil, Napoli lokantası

09.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Levent Loft’un içinde bulunan Fratelli la Bufala, Napoli restoranı olarak hizmet veriyor. Kemal ve Margherita Okan çifti uçakta tanıştı, evlendi, ardından iki ortaklarıyla birlikte lokantayı açtı

İtalyan değil, Napoli lokantası

Tanışma hikayenizle başlayalım.
Kemal Okan: Ben yelkenciyim. 1998 yılının ağustos ayında Mallorca’daki yelken yarışlarından dönerken uçakta tanıştık. Ben oturduğum yerden memnun değildim, yanımdaki adamın karısıyla yer değiştirdim ve Margherita’nın yanına düştüm.
Margherita Okan: Ben İstanbul’la ilgili bir kitap okuyordum. O sırada Kemal konuşmaya başladı ve bana İstanbul’da çeşitli yerler tavsiye etti. Bizi gezdirecek rehberin numarasını istedi.

İlk görüşte âşık mı oldunuz?
Kemal O.: Aynen öyle. Margherita’dan telefon numarasını istedim ama vermedi. O yüzden ben de rehberlerinin numarasını almak zorunda kaldım. Sonra o rehber bizim nikah şahidimiz oldu. İndikten sonra rehberi aradım ve yemek yedikleri yeri öğrendim. Fakat çok abuk sabuk bir yerdi, ben de onlar için farklı bir yer organize ettim. Ve o yemekten sonra yakınlaştık.

Evlenme teklifi nasıl geldi?
Kemal O. : Tanıştıktan sonra Napoli’ye gidip gelmeye başladım. Margherita da buraya geldi. İki ay sonra evlenme teklif ettim.
Margherita O.: Evlenme teklifine çok şaşırdım. Düşünün sadece iki ay olmuş. Ama teklifi çok tatlıydı. Âşık olmuştum her şeyden önce. Tekliften sonra ilk aklıma gelen, İstanbul’da oturmak fikriydi. Ben biraz sessiz kalınca Kemal hayır diyeceğimi düşündü ve “Hemen cevap verme, ben beklerim” dedi ve gitti. Daha sonra karar verdim ve teklifini kabul ettim.

“Evde bir İtalyan kadın var ama Türk yemekleri yiyoruz”

Türkiye’ye alışmakta zorlandınız mı?
Margherita O.: Aslında büyük riskti. Ama bunu tercih ettim. İlk başta tatil gibi geliyordu. Daha sonra biraz sıkılmaya başladım ve çalışmaya karar verdim. İtalyanca öğretmenliği yaptım. Kemal gerçekten çok yardım etti. Çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Başka İtalyan arkadaşlarla konuştuğum zaman anlıyorum ki ben gerçekten hiçbir zorluk çekmedim.

Türk yemekleriyle aranız nasıl?
Kemal O.: Evlendikten kısa bir süre sonra bir akşam eve geldiğimde Margherita “Dolma yaptım” dedi. İlk günler bozuntuya vermiyordum. Bir baktım, sonraki günlerde de sarma yapmayı öğrenmiş. Biz Antepliyiz ve annem gerçekten çok güzel yemekler yapar. Her gün eve geliyorum ve Türk yemeği var. Bir gün dedim ki “Margherita, yanlış anlama, seni çok seviyorum ama evde bir İtalyan var ve İtalyan yemekleri yiyemiyoruz.”
O zaman restoranımız henüz açılmamıştı.
Margherita O.: Burada İtalyan arkadaşlarım olmaya başladı, konuşurken bana “Türk yemeği yapıyor musun?” diye soruyorlardı. Ben de “Hayır” diyordum. Arkadaşlarım “Bizim Türk kocalarımız hep Türk yemekleri istiyor ve yaptığımız zaman çok mutlu oluyorlar” diye tavsiye etti. Ben de mutlu olur diye Türk yemeklerini öğrenmeye başladım. Bana böyle cevap verince şoke oldum.
Kemal O.: Kocasını eve bağlayacak yani! Anneme gidip yemek öğreniyormuş. Şimdi de yuvalama öğrenmeye başlamış annemden.

Kemal bey evde yemek yapıyor mu?
Margherita O.: Her şeyi biliyor ama tembellikten yapmıyor. 10 senede iki defa yaptı ama yaptıkları çok güzeldi.
Kemal O.: Hayatım, sen bu kadar güzel yemek yaparken benim de kalkıp yemek yapmam olmaz.


“Napoli’de pizza, mozzarella peyniri ve manda eti çok önemlidir”
Fratelli la Bufalo’yu açmak nereden aklınıza geldi?
Margherita’nın abisi diş doktoru ve hastalarından birisi Fratelli la Bufala’ların sahibi Geppy Marotta. Fratelli la Bufala bir zincir ve İtalya’da 65 tane şubesi var. Geppy, Türkiye’de bir restoran açmak istediğini anlatmış. Kayınbiraderim de ona benim Türk olduğumu söyleyince hemen beni aradı. Türkiye’ye geldiler. İstanbul’u dolaştıktan sonra giderken “Benim ortağım olur musun?” dedi. “Ben bu işlerden anlamam, bu bizim işimiz değil” dedim. Çok ısrar edince kabul etmeye karar verdik.

Mekanın konseptini kim hazırladı?
Yüksek mimar, ortağımız ve dostumuz Gürsel Öztürk hazırladı.

Fratelli la Bufala’da en çok hangi yemekler tercih ediliyor?
Pizza, “il file” yani manda bonfilesi, mozzarellalı salata ve kendi yaptığımız makarnalar tercih ediliyor. Manda etinin özelliği, kırmızı etler arasında en düşük kolesterol miktarına sahip olması. Fratelli la Bufala’da İtalyan mutfağı yok. Burası Napoli restoranı.

Napoli restoranının özelliği nedir?
Napoli’nin pizzası, mozzarellası ve manda eti oldukça önemlidir. Mozzarellası manda sütünden yapılır.

Müdavimleriniz var mı artık?
Ferit Şahenk, Hamdi Akın, Ersin Özince, Cem Yılmaz, Orhan Gencebay, Ayşe Arman, Fatih Çekirge...