Cumartesi Kıbrıs’ta pişti, size de düştü

Kıbrıs’ta pişti, size de düştü

10.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıs’ta hazırladığım tariflerden ikisini sunuyorum: Persilade kıtırlı dana bonfile ve Gouda peynirli, kabaklı, karidesli kıtır börek

Kıbrıs’ta pişti, size de düştü

Ülkemizde gastronomi ve mutfak okulları gitgide çoğalıyor, mutfak eğitimi gelişiyor. Her işin bir
adabı var; mutfakta da teknik bilmek şart.
Bir tabağın iyi olması için iki faktör var: Şefin kabiliyeti (yüzde 70) ve kullanılan malzemeler (yüzde 30). Örneğin kış mevsiminde aldığınız domateslerle yaptığınız salça ile yaz sonunda topladığınız organik domatesli salçanızın tadı ve kalitesi fark edecektir. Bu işi bilen iyi yemek okulları sizi sadece iyi ve kaliteli malzeme ile eğitirler. Böylece hazırladığınız her orijinal tarif hakkını verecektir.

Gençleri aydınlattık
Geçtiğimiz hafta Türkiye Aşçılar Milli Takım Kaptanı Erdem Dırbalı ile Kıbrıs’taki Lefke Avrupa Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nde konuk şef olduk. Yabani mantar çorbası, kereviz püreli karidesli sebzeli börek, kuşkonmaz, pancar ve morel soslu kuzu bonfilenin yanı sıra tarhana ile kaplı dana antrikot, tereyağlı ve cevizli erişte, çikolatalı sufle gibi lezzetler hazırladık ve gençlerimizi sunum konusunda da aydınlattık. Şimdi size o günden iki tarif veriyorum.

Haberin Devamı

Persilade kıtırlı dana bonfile

MALZEMELER (1 kişilik)

- 1 dana bonfile (150 gr)

- 2 yemek kaşığı hardal

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- 1/2 küçük boy havuç

- 1/2 küçük boy pancar

- 1 kuşkonmaz

- Tuz ve çekilmiş tane karabiber

Persilade kıtırı için

- 1 dal taze fesleğen

- 1 dal taze kişniş

- 2-3 dal maydanoz

- 1/2 çay bardağı zeytinyağı

- 1 dilim tost ekmeğinin kenarları

- 1 diş sarımsak

Morel mantarı sosu için

- 1 morel mantarı

- 1 diş sarımsak

- 1 küçük boy soğan

- 1 yemek kaşığı krema

- 1 yemek kaşığı tereyağı

Polenta için

- 1 su bardağı polenta

- 1/2 çay bardağı tavuk fondü - 2 bardak su - Tuz

Hazırlanışı

- Persilade kıtırı için küçük boy bir tencerede maydanoz, fesleğen ve kişnişi haşlayın. Daha sonra zeytinyağı, tost ekmeği kenarları, sarımsakla beraber püre haline gelene kadar mutfak robotunda iyice çekin. Bir kenarda bekletin.

Haberin Devamı

- Mantar sosu için soğanı doğrayın. Tereyağını bir tavada ısıtın. Soğan, sarımsak ve ince ince dilimlenmiş mantarı soteleyip kremayı ekleyin.
2 dakika kaynatıp kenara alın.

- Rulo halinde şekillendirdiğiniz dana bonfileyi vakumda pişirme tekniğiyle 64 derecede 9 dakika pişirin. Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Dana bonfileyi sırasıyla hardala ve hazırladığınız persilade kıtırına bulayıp tavada çevirin. Önceden ısıttığınız 190 derecedeki fırında 2 dakika pişirin.

- Havuç, kuşkonmaz ve pancarı bir tencerede haşlayın. Ayrı bir tavada kalan tereyağını eritin. Haşlanmış havuç, kuşkonmaz ve pancarı ekleyip soteleyin. Tuz ve çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin.

- Polenta için temiz bir tencerede suyu ve tavuk fondüyü ara sıra karıştırarak kaynatın. Tuz ilave edin. Ocağın altını kısın ve azar azar polentayı ekleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte polenta yumuşayıp tencereden ayrılıncaya kadar pişirin.

- Servis tabağına polentayı ve sotelenmiş sebzeleri yerleştirin. Bonfileyi dilimleyin, morel mantarı sosuyla servis edin.

Gouda peynirli, kabaklı, karidesli kıtır börek

MALZEMELER (1 kişilik)

- 1 yeşil kabak - 6-8 karides

- 2 yemek kaşığı rendelenmiş gouda peyniri - 1 küçük boy soğan - 1 diş sarımsak - 1 baklava yufkası - 2 yemek kaşığı tereyağı

Haberin Devamı

- Tuz ve çekilmiş tane karabiber
- Süslemek için Akdeniz yeşillikleri

Hazırlanışı

- Soğan, kabak ve sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Bir tavada

1 yemek kaşığı tereyağını eritin, soğanları ve sarımsağı ekleyin ve soğanları pembeleşene kadar soteleyin. Karidesleri ve ince doğradığınız kabakları ekleyin, sotelemeye devam edin. Tuz ve çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin.

- Gouda peyniri rendesini ilave edin ve karıştırın. Kalan tereyağını eritin ve baklava yufkasının üzerine fırçayla sürün. Hazırladığınız harcı yufkaya yayın ve rulo şeklinde sarıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış
180 derecedeki fırında altın sarısı renk alana kadar pişirin. Böreği servis tabağına alın ve Akdeniz yeşillikleriyle servis edin.

Bubbly sangria

Kutlama yapacağınız özel günlerinizde misafirlerinize sunacağınız enfes bir kokteyl

MALZEMELER

- 1 şişe roze şarap

Haberin Devamı

- 1 şişe prosecco

- 4 cl Safari meyveli likör

- 4 cl Archers şeftali likörü

- 1/2 lt elma suyu

- 1 yeşil elma

- 1 armut

- 10 çilek

Hazırlanışı

Roze şarap, elma suyu, likörler ve dilimlenmiş meyveler bir cam sürahide karıştırılır ve buzdolabında bir gece dinlendirilir. Büyük bir şarap bardağına buz ve meyve parçaları konulur. Sürahideki karışımla bardağın üçte ikisi doldurulur
ve üzerine prosecco eklenip servis edilir.

Yanında ne yemeli?

Benim tercihim kış için hazırlanmış, içinde çikolata kaplı çileklerin de olduğu süper bir meyve sepeti olur.