Cumartesi Küçük Prens’in dünyasına yolculuk

Küçük Prens’in dünyasına yolculuk

03.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

20 Ekim’e kadar Capitol Alışveriş Merkezi’nde gezilebilecek “Küçük Prens Sergisi”nde 276 dil ve lehçeden 483 kitap yer alıyor

Küçük Prens’in dünyasına yolculuk

Capitol Alışveriş Merkezi’nde 20 Ekim’e kadar “Küçük Prens Sergisi” var. Küçük Prens Müze Girişimi üyeleriyle dünyanın en büyük “Küçük Prens” koleksiyonu sahibi Jean-Marc Probst’un getirdiği kitaplarla oluşturulan sergide 276 dil ve lehçeden 483 kitap yer alıyor. Sergide Fransızca olan ve sadece aynadan okunabilen, görme engelliler için Breille alfabesiyle yazılmış, 10 kuruş ile 25 kuruş boyutlarındaki mini “Küçük Prens” kitapları dikkat çekiyor. Ayrıca ünlü eserin 1943 yılındaki ilk baskısı ve yazar Antoine de Saint-Exupery’nin kendi çizimlerinin yer aldığı defter serginin özel parçaları arasında.

Haberin Devamı


Küçük Prens Vakfı başkanı, Saint-Exupery’nin de kan bağının olduğu Olivier Dagay ile en büyük “Küçük Prens” koleksiyonu sahibi Jean-Marc Probst’un da ziyaret ettiği sergide kitabın Hopa Lazcası ve Ardeşen Lazcası versiyonlarını da, Finlandiya’nın bir bölgesinde toplamda 300 kişinin konuştuğu İnari Saami dilinden bir örneği de görebiliyorsunuz.


“Tüm dünyada 280 farklı dil ve lehçede basıldı”

Koleksiyonundan pek çok kitapla sergiye katkıda bulunan Küçük Prens Müze Girişimi üyesi Yıldıray Lise ise koleksiyonunu ve projelerini şöyle anlattı:


- Aralık 2008’den beri “Küçük Prens” kitapları koleksiyonu yapıyorum. Her okuduğumda farklı tatlar aldığım bir başucu kitabı benim için.

- Koleksiyonumda 600’dan fazla kitap var. Küçük Prens yeni basılan kitaplarla birlikte tüm dünyada 280 farklı dil ve lehçede basıldı. Koleksiyonumu farklı dil ve lehçeler üzerine kurdum. Bugün itibariyle 251 farklı dil ve lehçede kitabım var.

Haberin Devamı

“En kapsamlı Küçük Prens kitapları sergisi”

- 2013 yılında bir grup arkadaş bu deneyim, bilgi ve kitapları bir müze haline getirmek gerektiğine karar verdik ve çalışmalara başladık, bu yıl Küçük Prens Müze Girişimi’ni kurduk. Yakında dernekleşerek müze kurulması için adımlar atacağımızı düşünüyorum.

- “Küçük Prens” kitapları koleksiyonerlerinin özelliği kitabın ruhundan gelen paylaşımcılık. Dostum, koleksiyoner Mehmet Sobacı ile “Küçük Prens” kitapları koleksiyonu olduğunu öğrendiğimiz kişilere veya yeni başlayanlara birer “Küçük Prens” kitabı hediye ediyoruz.

- Olivier Dagay’ın da katıldığı gala gecesinde bu serginin dünyadaki en kapsamlı Küçük Prens kitapları sergisi olduğu belirtildi. Bireysel koleksiyonlardan Küçük Prens Müze Girişimi’ne ve bugüne kadar ne kadar yol aldığımızı gördük ve gururlandık.