24.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
LÖSEV (Ankara Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı), lösemili çocuklar için iki yeni proje daha hazırladı. Bunlardan biri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da lösemi tedavi üniteleri açmak ve mevcut merkezleri iyileştirmek. LÖSEV bu projeyle Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan lösemili çocukların büyük şehirlerde yaşayan, tedavi olanakları fazla olan kardeşleriyle aynı tedavi imkanlarına sahip olmasını amaçlıyor. Ayrıca bölge hastanelerindeki lösemi tedavi merkezlerini de destekliyor. Bu çalışmanın bir örneği, Van 100. Yıl Üniversitesi’ndeki odaları düzenleyerek yapıldı. Bunun sonunda da tedavi olmak için bu bölgeden büyük şehirlere yaşanan göç, hatırı sayılır ölçüde engellendi. Projenin diğer ayakları Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Elazığ’da devam ediyor.
LÖSEV’in ikinci projesi ise Lösemili Çocuklar Kenti. Bu kentin esas amacı tedavi imkanlarının olmadığı veya mevcut tedavi koşullarının yetersiz olduğu illerden büyük kentlere göç eden ailelerin ve çocukların rahat etmelerini sağlamak. Çünkü lösemiyle mücadelede uygulanan ilaçlar kadar kadar steril ortamların, hijyenin, iyi beslenmenin ve psikolojik desteğin de önemi çok büyük. LÖSEV yetkililerinin verdiği bilgiye göre tedavi için göç eden aileler orada işlerini bırakıp geldiklerinden büyük şehirlerde ekonomik sıkıntılar yaşıyorlar. Çoğu gecekonduda oturuyor, maddi imkanları yok denecek kadar az ve çocukların tedavisi sağlıksız şartlar altında devam ediyor.
Tedavinin hastane sonrası aşamaları düşünülerek kurulacak olan Lösemili Çocuklar Kenti’ne yer aranıyor. Kentte lösemili çocuklar hastanesi, hastaneye bağlı otel, poliklinikler, lösemili çocuklar için okul, oyun ve eğitim evi, spor salonları, alışveriş merkezi, orman, tarım-hayvancılık alanı gibi bölümler bulunacak.
LÖSEV lösemiyle mücadele için birçok projeye imza attı. Temel amacı hastaların yükünü hafifletmek olan vakıf her ay yüzlerce çocuğa ve ailelerine karşılıksız olarak eğitim ve sağlık bursu veriyor. Özellikle küçük şehirlerdeki fakir ailelere de kömür, giysi, gıda, temizlik malzemesi yardımı yapıyor.
Maddi ve manevi problemlere yardımın dışında hastalığın tedavisi için atılan en büyük adım, Ankara’da kurulan Lösemili Çocuklar Hastanesi- LÖSANTE oldu. Hastanede her türlü muayene ücretsiz olarak yapılıyor.
LÖSEV tamamen bağışlarla ayakta kalıyor. Ama gelirini çoğaltmak için çeşitli etkinlikler de düzenliyor. Mesela lösemiye neden olan en büyük etkenlerin başında gelen hormonlu gıdalara alternatif olarak "Ispanak" adında doğal hormonsuz gıda merkezi açtı. Düzenlenen çeşitli etkinliklerde satılan kupa, mouse pad gibi ürünlerin gelirleri de vakfa aktarılıyor. n Bağışlar için hesap numarası:
Türkiye İş Bankası Mithatpaşa Şubesi Şube Kodu: 4228 Hesap No: 473000
Lösemi nedir, belirtileri nelerdir?
Lösemi damarlarda dolaşan kanın yapım yeri olan kemik iliğinin normal olmayan ana, kök hücreler tarafından istila edilerek kan yapımının duraklaması anlamına geliyor. Her dönemde meydana gelmekle beraber çocuklarda en sık 2-5 yaş arasında görülüyor. Löseminin belirtileri ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, nedensiz burun veya cilt altı kanamaları, morarmalar, kansızlık, lenf bezlerinde büyüme, bacaklarda ağrı, karaciğer ve dalak genişlemesi. Löseminin tedavisi ayda bir damardan verilen çok sayıda ilaçla üç yıl kadar sürürüyor. Bu tedavi sonucunda yüzde 91’e varan oranda tamamen iyileşme sağlanabiliyor.