CumartesiMarul Bayramı’nız kutlu olsun!

Marul Bayramı’nız kutlu olsun!

02.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Slow Food Fikir Sahibi Damaklar Konviviyumu artık her yıl mayıs ayında İstanbul Marul Bayramı’nı kutlayacak. 8-9 Mayıs’ta Yedikule Bostanları’nda gerçekleştirilecek etkinliğin koordinatörü Alen Mevlat anlattı...

Marul Bayramı’nız kutlu olsun

- Yedikule Bostanları’nın tarihi 5’inci yüzyıla kadar gidiyor. Burası Bizans’tan itibaren kesintisiz süregelen 1.500 yıllık bir kentsel tarım alanı. İstanbullular her yıl baharın gelişini sur civarındaki çayırlarda, bostanlardan gelen ürünleri yiyerek bir şenlik havasında kutladılar. Ermeniler Hampartsum bayramlarını, Rumlar Zoodohu Pigi manastırının anma gününü, Türkler Yeşillikler Günü’nü hep bu çayırlarda birlikte şenlikler düzenleyerek kutlamışlar. Biz de Slow Food Fikir Sahibi Damaklar Konviviyumu olarak
bu şenlik havasını İstanbullulara tekrar yaşatmak istedik.

Haberin Devamı

- Yedikule sur içi ve sur dışı bölgesindeki bostanlar günümüzde yaşayan nadir kent içi tarım alanlarından. Buradan başka
bir de Kuzguncuk Bostanı var. Yoğun yapılaşma nedeniyle bu alanlar iyice azaldı. Eğer bu bostanlar kaybolursa Yedikule marulundan, özellikle sütlü Yedikule marulu ile yapılan kuzu kapama yemeğinden, bahar bayramlarından bahsedemez olacağız, İstanbul’u İstanbul yapan değerlerin bir kısmını daha kaybedeceğiz.

Çocuklarla fide ekimi yapılacak

- 8 Mayıs Cuma günü lise öğrencilerine fide dağıtımı ve Yedikule marulu üzerine bir panel düzenliyoruz. 9 Mayıs Cumartesi günü İstanbul’un bahar şenliklerini konuşacağımız bir söyleşimiz ve ardından surlar civarında bir gezimiz olacak. Bu esnada çocuklara yönelik fide dağıtımı ve tohum takası yapacağız. Günü müzikle dolu bir şenlikle sonlandırıyoruz. Facebook’ta İstanbul’un Marul Bayramı sayfasından veya
fikirsahibidamaklar.org’dan
ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Fide dikimini özellikle gençler ve çocuklarla yapmak istiyoruz çünkü son dönemde şehirde steril alanlarda büyüyen çocuklar topraktan çok uzak kaldılar. Onlara kendi gıdalarını yetiştirebileceklerini anlatmak istiyoruz. Bu etkinliğin kent bostanında olmasının yaşadıkları şehre olan bakışlarını değiştireceğine, üretici olma yolunda da ilk adımları attıracağına inanıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler