Cumartesi Moda bakterilerden arınıyor

Moda bakterilerden arınıyor

27.02.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Salgın döneminin moda dünyasında yarattığı en önemli değişikliklerden biri, giyeni virüs ve bakterilerden koruyan kumaşların kullanımı oldu. Farklı teknolojilerle üretilen antibakteriyel malzemeleri seçen markaların sayısında artış var

Moda bakterilerden arınıyor

Moda dünyasında titizliğiyle nam salan Naomi Campbell, tam bir yıl önce, yani pandeminin ilk günlerinde havaalanından hazmat tulumu ve medikal maskesiyle fotoğraf paylaşıp altına “güvenliğin bir üst aşaması” yazmıştı. Fotoğrafla o günlerde biraz dalga geçildi, fakat bugün gelinen nokta gösteriyor ki antibakteriyel kıyafetler, pekâlâ modanın geleceğine yön veriyor olabilir. Çünkü markalardan gelen haberlerin ardı arkası kesilmiyor… Örneğin Prada, Tom Ford gibi dev modaevlerinin kumaş tedarikçisi olarak bilinen Albini Group, geçen yıl mayıs ayında özel teknolojisi sayesinde giyeni virüs ve bakterilerden koruyan VIROFORMULA adlı özel kumaşını tanıttı. Söylenene göre, bu kumaş virüslere karşı etkili ve bu özellik orta dereceli ısılarda, 30 yıkamaya kadar dayanıyor. Şirket şimdiden pek çok modaevinden sipariş almaya başlamış bile.

Moda bakterilerden arınıyor


Haberin Devamı

Doğal, sürdürülebilir ve antibakteriyel

Bu haberden kısa bir süre sonra Diesel, İsveç şirketi Polygiene ile iş birliği yaptığını duyurdu ve 2021 İlkbahar/Yaz denim koleksiyonunun bir bölümünü antiviral materyallerden yapılan jean’lere ayırdı. Polygiene’nin “Viraloff” adlı teknolojisinin de virüslerin yüzde 99’unu kısa sürede ortadan kaldırdığı iddia ediliyor. Burberry’nin meşhur ekose desenini antibakteriyel kumaş maskelerle buluşturması, BioRomper adlı bir girişimin pandemi sonrası için seyahatlere özel rahat ve minimalist tasarımlı antimikrobik tulumlar üretmesi ve markanın kısa sürede çok ilgi görmesi derken, moda endüstrisinde yeni bir başlık ortaya çıkmış oldu. Koronavirüs salgını bir gün sona erse de el dezenfektanlarının, kolonyaların, güçlü temizlik malzemelerinin ve yüz maskelerinin hayatımızdan kolay kolay çıkmayacağı kesin ve görünen o ki tüm bunlara bir de hem virüslerden koruyan hem de şık görünen kıyafetler eklenecek. Üstelik her birinin aynı zamanda çevreye duyarlı bir tavırla üretilerek sürdürülebilirliği önemsediğini ve geri dönüştürülmüş malzemelerden üretildiğini de söylemek gerek. Örneğin uzun süredir bu kavramları önemseyen tasarımcı Phillip Lim de iki ay önce çıkardığı kapsül koleksiyonla markasını bir adım öteye taşıdı. Kumaşlar için kimyasallardan arınmış malzemeler üreten Fuze adlı şirketin su bazlı teknolojisini kullanan tasarımcının bu yeni koleksiyonundaki kıyafetler hem spor şıklık trendini yakalıyor hem de olabildiğince doğal bir yöntemle bakterilerle savaşıyor.

Moda bakterilerden arınıyor


Haberin Devamı

Nane yağıyla bakım yapılan eşofmanlar

Son bir yıldır hem yabancı ünlülerin hem de Sinem Kobal, Yasemin Özilhan, İrem Derici ve Duygu Özaslan’ın favori eşofman markalarından olan Pangaia da antibakteriyel modaya yeni bir boyut getirenlerden. Aşırı su tüketimine dikkati çeken marka, buharlama yöntemiyle doğal nane yağına tabi tutulan kumaşlarının hem bakteri tutmadığını hem de başka yüzeylere göre daha az yıkamaya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Kumaştaki bu doku yaklaşık 50 yıkamaya kadar özelliğini koruyormuş.

Moda bakterilerden arınıyor