Cumartesi Önce safari kıyafetleriyle isim yaptılar

Önce safari kıyafetleriyle isim yaptılar

22.03.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

1970’lerde askeri giysiler ve safari kıyafetleri satarak ünlenen Banana Republic, Gap markası tarafından satın alındıktan sonra modern şehir stilini benimsedi. Marka Türkiye’deki ikinci mağazasını bugün açıyor

Önce safari kıyafetleriyle isim yaptılar

Banana Republic Amerika’nın en popüler hazır giyim markalarından biri. Marka Avrupa ve Türkiye’deki ilk mağazasını İstanbul’da, Kanyon Alışveriş Merkezi’nde açtı. Sırada bugün açılacak olan İstinye Park ve mayısta hizmete girecek Nişantaşı mağazaları var. İstinye Park’taki mağazada sadece kadın koleksiyonları, Kanyon’da hem kadın hem erkek koleksiyonları yer alıyor.
Banana Republic’i Türkiye’ye getiren Fiba Holding, 2008 sonuna kadar İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplam altı mağaza açmayı hedefliyor. 
1978’de Kaliforniya’da Ziegler çifti tarafından kurulan Banana Republic muz cumhuriyeti anlamına geliyor. Bu deyim Latin Amerika ve Afrika’da tüm gelirlerini muz üretip satarak sağlayan, ekonomisi ve demokrasisi gelişmemiş ülkeleri tarif etmek için kullanılıyor.
1983’te Gap tarafından satın alınana kadar safari kıyafetleriyle ünlü olan marka Gap’e geçtikten sonra daha şehirli, daha modern hale geldi.
Markanın Pazarlama Direktörü Rosemary K. Young, Banana Republic’i anlattı.

Haberin Devamı

Banana Republic markasını tanımlamanız gerekse hangi kelimeleri seçerdiniz?

Modern ve ulaşılabilir lüks. Banana Republic bu iki kelimeyle özdeşleşen bir marka. Ürün yelpazesinde yer alan erkek ve kadın koleksiyonlarıyla ofis hayatınıza ve hafta sonunuza şıklık getiriyor. Ayrıca bünyesinde kombinlerinizi tamamlayacak aksesuar, mücevher ve ayakkabı koleksiyonlarına da yer veriyor.

“Banana Republic karizmatik şehir stilini temsil ediyor”

Bu markayı onlarca ülkenin ardından Türkiye’de de satışa sunmanızda ne etkili oldu?

Markaya duyulan ilgi. Her yurtdışı seyahatinde Banana Republic’ten alışveriş yapan büyük bir kitle var. Türkiye pazarına adım atmamızın zamanı gelmişti. 

Banana Republic’ten kimler alışveriş ediyor?

Haberin Devamı

Marka karizmatik şehir stilini temsil ediyor. Hedef kitlesini meraklı, bilgili, deneyim ve fikirlerle hayata bağlı yaşayan, kendine güvenen, rahat, stil sahibi kadın ve erkekler oluşturuyor. 

Türkiye’deki fiyat politakanızdan bahseder misiniz?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de lüks ve kaliteli kumaşlar kullanılarak hazırlanan koleksiyonların bütçeye uygun olmasına dikkat ediliyor. İstanbul mağazamızdaki fiyatar 40 YTL’den başlıyor, 550 YTL’ye kadar çıkıyor.

“Tasarımcımız 1960’lı ve 1970’li yıllardan ilham aldı”

Baş tasarımcınız Simon Kneen ilkbahar-yaz koleksiyonunu hazırlarken nelerden ilham aldı?
1960’lardan ve 1970’lerden. O yılların maceracı ruhunu şehirli kadınların ve erkeklerin gardıroplarında yaşatmaya devam ediyoruz.

Koleksiyonda nasıl tasarımlar bulunuyor? 

Büyük çiçekli, uçuşan uzun etekler, montlar ve örgülü ürünler sezonun en gösterişli parçalarını oluşturuyor. Monogramlı, dikkat çekici kıyafetlere, dar pantolonlara ve keskin hatlı ceketlere de yer verdik. Gemici çizgilerin, V yakalı tişörtler ve modern kesimli süveterlerin bulunduğu koleksiyonda grafik baskılı ipek elbiseler var. Canlı renklerdeki bilezikler, ten rengi rugan ayakkabılar sezonun gösterişli havasını tamamlıyor.

Satış geliri 10 milyon doları bulunca Gap'in dikkatini çektiler

Banana Republic’in yaratıcıları Mel ve Patricia Ziegler. Çift 1978’de Mill Valley Kaliforniya’da açtıkları mağazada safari giysileri ve askeri kıyafetler satıyordu. 1983 yılında marka daha da büyüdü, Kaliforniya'da beş mağaza daha açıldı. 1983’te mağazanın satış geliri yaklaşık 10 milyon doları bulunca Gap Inc.’in dikkatini çektiler. Aynı yıl Gap Inc. Banana Republic markasını bünyesine dahil etti.
Kaliforniya’da doğan markanın mağazaları şimdi dünyanın dört bir yanında. Singapur’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne, Kanada’dan Porto Riko’ya Banana Republic mağazalarının sayısı 400’ü geçti. Markanın yalnızca Amerika ve Japonya cirosu 2 milyar dolar.

Haberin Devamı

Gözalıcı renklerde ipek elbiseler

Kanyon Banana Republic’teki ürünler tüm dünyada satılan tasarımlarda olduğu gibi Kuzey Amerika koleksiyonundan geliyor. Koleksiyonda farklı temalar var. “City Weekend Chic Collection”da özellikle geniş paça jean’ler öne çıkıyor.
Koleksiyonda turuncu, yeşil, mavi ve fuşya gibi canlı renklerden oluşan ipek etek ve elbise tasarımları göz alıyor.
Monogram koleksiyonundaki pantolon, trençkot ve kısa ceketlerde lacivert, mor, gri, mavi ve zümrüt yeşili kullanılmış. 
Erkek koleksiyonu ise bahar ve yaz aylarını ekose kumaşlar, ince çizgiler ve noktalı desenlerle renklendiriyor. Baklava desenli hırkalar, örme kazaklar, uzun kollu ve çizgili pololar, kapüşonlu ceketler koleksiyondaki tasarımlar arasında.