Cumartesi Onu nasıl rahatlatmalı?

Onu nasıl rahatlatmalı?

25.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bebeğinizin süt dişlerinin çıkmasıyla ilgili belirtileri nasıl anlarsınız? Onu bu süreçte nasıl rahatlatabilirsiniz? Örnek olsun diye, doktorumun önerilerinin ışığında yaptıklarımı size anlatayım...

Onu nasıl rahatlatmalı

Oğlumun 2 yaşına bastığını geçtiğimiz haftalarda paylaşmıştım. Bu aralar süt dişleri tamamlanıyor ve zaman zaman biraz ateşi çıkıyor, huzursuz günler geçiriyor. Oğlumun ilk süt dişi 6 aylıkken çıktı. Süt dişleri çıkarken zorlanmadım dersem yalan olur. Ancak zaman geçtikçe belirtilerden diş çıkardığını anlayıp onu bu süreçte biraz olsun rahatlatmak için doktorumun önerdiği şeyleri yapmaya başladım. Diş çıkarma belirtilerini nasıl anladığımı ve neler yaptığımı anlatayım...

İlk belirti salya akıtmaya başlamaları oluyor
Bebekler diş çıkarma dönemine girdiklerinde salya akıtmaya başlarlar. Bu durum olağandır. Salya bazı bebeklerde az, bazı bebeklerde ise daha fazla görülebilir. Ağzını sürekli silmek bebeğin dudak kenarlarını ve çenesini tahriş edebileceği için bebeklere yönelik nemlendirici kremleri kullanabilirsiniz. Oğlum dişi çıkarken çok salya akıttığı ve tişörtleri hep ıslandığı için biz beslenme saatleri dışında da önlük takarak çözüm bulmuştuk. Salyanın fazla olması, boğazda birikmesi de bebeklerde öksürüğe sebep olabiliyor.

Dişinin ağrısı kulağa vurabilir
Bazı bebekler dişleri çıkarken kulaklarını kaşıyabilir ya da çekiştirebilir. Bunun sebebi diş çıkarken yaşadıkları ağrının aynı yetişkinlerde de olduğu gibi kulağa vurmasıdır. Ama her kulak çekiştirme, kaşıma hareketini diş çıkarma olarak düşünmemek gerekir, zira kulakta iltihap başlangıcı olma ihtimalini de dikkate alarak doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekebilir.

İshale sebep olabilir
Bazı bebeklerde diş çıkarken ateş de görülebilir. Aynı zamanda diş çıkarken bebekler daha fazla tükürük ürettiklerinden bağırsakları normalden daha hızlı çalışabilir. Bu durum da zaman zaman ishale sebep olabiliyor. Hem ateş hem de ishal başka hastalıkların da belirtisi olabileceğinden bu durumlarda tedbiri elden bırakmamanızda, gerektiğinde doktorunuza başvurmanızda fayda var.

Katı gıda istemedi, sebzeleri püre yaptım
Oğlumun diş çıkardığının bir diğer belirtisi ise iştahsızlığıydı. Ağrısı olduğundan katı gıdaları yemek istemiyordu. Bu zamanlarda sebzeleri püre veya çorba yaparak yedirmeyi tercih ettik, aksi halde aç kalacaktı. Bu dönemde yeni tatlar denemeye de ara verdim ve sevdiği yiyecekleri daha çok yemesini sağladım.

Haberin Devamı

Diş çıkınca kutlamak gerek!

Bebeğin ilk dişi çıkınca sağlam dişleri olsun diye diş buğdayı kutlaması yapılır. Geleneklere göre, bu kutlamadan önce bebeğin dişini ilk gören kişi bebeğe kıyafet hediye alır. Diş buğdayı kutlamamızda oğlumun geri kalan dişlerini kolayca çıkarsın, dişleri hemen patlasın diye buğday haşlayıp çatlattık ve diş buğdayı salatası hazırladık. Bu salatanın içine altın ya da boncuk konuyor ve kime çıkarsa o kişi bebeğe özel bir hediye alıyor. Kutlama sırasında bebeğin üzerine bir örtü konarak 32 dişi de patlasın, kolayca çıksın diye 32 adet buğday tanesi serpiştiriliyor. Kutlamanın sonunda ise bebeğin önüne farklı meslekleri işaret eden eşyalar konuyor ve bebek hangisine el atarsa, gelecekteki mesleğinin o olacağına inanılıyor. Ufaklık kaleme uzanırsa yazar, kitaba uzanırsa akademisyen ya da hukukçu, cetvele uzanırsa mimar ya da mühendis olacağının ilk sinyalini vermiş oluyor.
Bizim ufaklık boya kaleminden yana tercih yaptı, yoksa
ressam mı olacak?

Haberin Devamı

Annemin diş buğdayı tarifi
Oğluma yaptığım diş buğdayı davetinde diş buğdayını annem hazırladı. Buyrun tarifi...
l İçindekiler: 1 kg buğday, 100 gram toz şeker, badem, fındık, ceviz, kuru üzüm, kuru kayısı, şekerli beyaz leblebi, incir, kuru dut, şamfıstığı, kuş lokumu, nar ve kuru erik.
l Yapılışı: Buğdayı bir gece önceden suya koyun. Bu suyla birlikte ertesi sabah haşlayın. Buğdayın çok haşlanmaması, biraz diri kalması gerek. Buğdayı süzün ve soğumaya bırakın. Diğer malzemeleri ince ince kesip bir kapta karıştırın. Sonra buğdayın içine katın. Narla süsleyin. İçine altın atmayı unutmayın!

Uykusuz gecelere merhaba deyin

Gece boyunca deliksiz uyuyan bir bebeğiniz varsa bile, diş çıkarma döneminde ağrılarından dolayı huzursuz ve huysuz olabilir ve geceleri sık sık uyanmaya başlayabilir. Bu dönemde oğlumu rahatlatmak için akşamları yatmadan önce doktorumuzun önerdiği diş eti jellerini kullandık. Bazı akşamlar ise soğuk bir tülbenti parmağıma dolayıp diş etlerine masaj yaptım. Eğer bebeğiniz geceleri emmek için de sık sık kalkıyorsa, diş çıkarma döneminde her uyanışının açlıktan olmadığını unutmayıp bebeğin ihtiyaçlarına göre hareket etmek gerek.

Haberin Devamı

Soğuk kaşıyıcılar rahatlatır

Oğlum diş çıkarırken, diş etlerini rahatlatmak ve huysuzluğunu azaltmak için ona diş eti kaşıyıcısı verdim. Yaz döneminde ise bu kaşıyıcıları buzdolabına koydum, istediğinde dolaptan çıkarıp verdim. Soğuk kaşıyıcılar onu biraz da olsa rahatlattı. Chicco’nun buzdolabında saklayabileceğiniz diş eti kaşıyıcıları mevcut. Philips Avent’in de ön dişler, arka dişler ve azı dişleri olmak üzere farklı diş gruplarına uygun diş eti kaşıyıcıları var. Diş eti kaşıyıcısı istemediği ya da karnı aç olduğu saatlerde ise muz, incir gibi daha rahat yiyebileceği yumuşak meyveleri verdim. n