Cumartesi Oyunlardan oyun beğendik

Oyunlardan oyun beğendik

30.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği 20. İstanbul Tiyatro Festivali 3-28 Mayıs tarihleri arasında perdelerini açıyor. Festival Türkiye’den toplam 23 oyun, dans ve performansı seyirciyle buluşturuyor. İşte festivalin yerli yapımlarından bir seçki

Oyunlardan oyun beğendik

Oyunlardan oyun beğendik
Dünyayı terk etmiş melekler

Haberin Devamı

“Yaşlı Çocuk”

Yeşim Özsoy yazıp yönettiği oyun için “Savaş ve terör içinde erkenden bu dünyayı terk etmek durumunda kalan melek çocukları konu olarak işliyor. Onlar yaşsaydı ne aşklar, ne anlar, ne sevgiler, ne başarılar yaşarlardı onu hayal etmek iyi geldi, en azından bir tiyatronun ilüzyonu içinde bunu yapabildik. Onları mutlu olarak hayal edebilmek sanki öyle bir dünyanın kapılarını araladı benim için” diyor. Oyunda Ümit Erlim, Bertan Dirikolu, Enginay Gültekin, Ceren Demirel, Emre Yetim, Hümay Güldağ ve Metin Belgin (video) rol alıyorlar. (21-22 Mayıs/Garajistanbul)

Modern insanın yalnızlığı

“Vanya, Sonya, Maşa ve SpIke”

Yazar Christopher Durang, Çehov oyunlarına göndermeler yaparak günümüz ABD’sinde küçük bir kasabada geçen, özgün bir öykü oluşturmuş. Vanya ve evlatlık kardeşi Sonya, yaşamlarını hiç çalışmadan, kardeşleri Maşa’ya ait bir evde sürdürmektedirler. Ünlü bir sinema oyuncusu olan Maşa, genç sevgilisi Spike ile eve gelir ve olaylar gelişir. Yücel Erten’in yönettiği, Şerif Erol, Tilbe Saran, Nesrin Kazankaya, Doğan Akdoğan, Başak Meşe ve Gamze İpek’in rol aldıkları Tiyatro Pera oyununun ana teması taşra yaşamının umutsuzluğu ve modern insanın yalnızlığı. (19-20-21-22 Mayıs/Tiyatro Pera, 24 Mayıs/Caddebostan Kültür Merkezi)

Haberin Devamı

Üç dijital yol öyküsü

“e-mülteci.com”

Oyunun yazarı ve yönetmeni Sedef Ecer “Dünyada devletlerin kalmadığı, sınırların her gün değiştiği bir durum hayal ettim. Felaket patlayınca herkes başka bir yere göç ediyor ve yanlarına alabildikleri tek şey cep telefonu. Her akıllı telefon bir seyahatname ve her biri bir göçmen kadını anlatıyor” diyor. Oyunda Meltem Cumbul ve Fehmi Karaarslan’a ekrandan Ahu Türkpençe, Ece Dizdar, Fırat Tanış, Gizem Soysaldı, Mathilda May, Okan Bayülgen ve Tilbe Saran, canlı ses performansıyla da Emrah Özdemir eşlik ediyor. (9-10 Mayıs/Üsküdar Stüdyo Sahne)

Boysan Yakar’a adanan oyun

“Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi”

Melis Tezkan ile Okan Urun’un yazıp yönettikleri oyun, İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı. Biriken’in geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Boysan Yakar’a adadığı oyun; geceden, gecenin sırrı ve ifşayı birlikte taşıyabilmesinden esinleniyor. Tezkan ve Urun “Yazıp yönettiğimiz bu oyun, kırılgan ruhların saklandığı bir mekânda kişisel ve kolektif felaketlerin üst üste bindirilmiş fotoğraflarını görme çabası. Kalbin ince fay hatlarının, büyük ve küçük savaşların, ince ve kaba şeylerin ve giderek somutlaşan ‘kayıp’ hissimizin arabesk bir tercümesi” diyor. Oyunda Defne Halman, Can Kulan, Efecan Şenolsun ve Okan Urun rol alıyorlar. (11-12 Mayıs/Moda Sahnesi)

Haberin Devamı

Shakespeare usta yardımcımız olsun

“Şizo Şeyks”

Yiğit Sertdemir, “Kral (Soytarım) Lear”dan sonra yine Shakespeare’in yapıtlarından yola çıkarak uyarladığı, yönettiği ve rol aldığı bir oyunla karşımızda. Sertdemir şunları söylüyor: “Acıklı biçimde gülünç, tuhaf zamanlardayız. ‘Gerçek’le ilişkimiz bozuldu, ilişkimiz bozuldukça paranoyaklaştık, paranoyaklaştıkça yalnızlaştık... Muktedirlerin de soytarıların da ifşacısı Shakespeare usta yardımcımız olsun; tıka basa doyduğumuz kurgulanmış gerçeklere karşı ‘oyun’un gücüyle yutkunmak, soluk almak bize tek çare.” (8-9-14-15 Mayıs/Kumbaracı50, 21-22 Mayıs/Üsküdar Tekel Sahnesi)

Haberin Devamı

Oyunlardan oyun beğendik
Devri kapanmayan tabu

“Vibratör Oyunu”

1880’li yıllarda Dr. Givings bir makine icat eder. Bugünün vibratörlerinin atası olan bu makine, histeri tedavisinde son çare olarak görülür. Sarah Ruhl’un yazdığı, Eyüp Emre Uçaray’ın yönettiği oyunda Mehmet Bilge Aslan, Heves Duygu Tüzün, İpek Banu Kılar, Güçlü Yalçıner, Eda Çatalçam, Banu Çiçek Barutçugil ve Murat Mahmutyazıcıoğlu rol alıyorlar. Oyunu sahneleyen İkincikat ekibi, “Cinsellik Türk kadını için hâlâ bir tabu. Oyun kadınların bu tabularını provakatif bir dille anlatıyor” diyor. (10-11 Mayıs/CKM)

Bir kıvılcımdan yangına

“Macbeth”

Ekip Tiyatrosu’nun, Bülent Emin Yarar’ın rejisi; Simel Aksünger, Serkan Altıntaş, Aziz Caner İnan, Murat Kapu, İsmail Sağır, Ayşegül Uraz ve Cem Uslu’nun performanslarıyla sahneye taşıdığı “Macbeth”, “İktidarı ele geçirmenin ve onu elinde tutmanın yolları bugün ne kadar farklı?” diye soruyor. Yarar “Her insanda var olan yükselme hırsı kimi zaman önüne geçilemez varolma riski taşır. Küçücük bir düşünceyken içimizdeki kıvılcım, yavaş yavaş koca bir yangına dönüşür” diyor. (25-26 Mayıs/Üsküdar Tekel Sahnesi)

Haberin Devamı

Dört kuşağın hikâyesi

“Baba ve Piç”

Elif Şafak’ın romanı “Baba ve Piç”, Angelo Savelli tarafından sahneye uyarlandı. Ülkemizde ilk kez sahnelenecek oyunda Türk ve Ermeni kökenli iki aile arasındaki ilişkiler üzerinden iki toplum inceleniyor, erkeklerin zamansız öldüğü bir sülaleden dört kuşak kadının hikayesi anlatılıyor. Oyunu Mehmet Ergen yönetiyor; Alican Altun, Aysan Sümercan, Gökay Akgör, Gökçen Gökçebağ, Görkem Acar, Hande Ataizi, İdil Yener, Nihal Koldaş, Nora Tokhosepyan, Pelin Ermiş, Selen Uçer ve Serra Yılmaz rol alıyorlar. (23-24 Mayıs/Zorlu PSM Drama Sahnesi)