Cumartesi Radi Hoca’da herkesin öğretmeninden biraz var

Radi Hoca’da herkesin öğretmeninden biraz var

22.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

TRT Okul’daki Radi Hoca tipinin yaratıcısı Murat Özsoy: “Herkesin hocasından biraz koyduk; kullandığı kelimeler, öğrenciye karşı tavırları, tebeşir atması...”

Radi Hoca’da herkesin öğretmeninden biraz var

Murat Özsoy, namıdiğer Radi Hoca, hafta içi her akşam 15 dakika boyunca TRT Okul’da kafasına takılanları anlatıyor, eleştiriyor. Bu kimi zaman bir TRT programı oluyor, kimi zaman gündemi meşgul eden bir olay, kimi zaman da hükümet politikaları. Bunu asla insanların gözüne sokarak yapmıyor. Bu bir komedi programı aslında. Özsoy TRT’nin büyük bir önyargıyı bilerek ve isteyerek yıktığını düşünüyor.

Haberin Devamı


* Radi Hoca nasıl çıktı ortaya?

Radi Hoca daha önce hem tiyatroda, hem de önceki programımda kullandığım skeçteki bir tiplemeydi. Daha sonra TRT Okul diye bir kanal açıldığını duyduk ve ona uyarladık. TRT Okul’un konseptiyle çok uyuşan bir şey olunca ve çok da beğenilince başlamış olduk. Herkesin tipik hocalarından biraz koyduk; kullandığı kelimeler, öğrenciye olan tavırları, elindeki anteni, tebeşir atması... Bir sürü de mail geliyor zaten “Hocam sizi bizim kimyacıya, coğrafyacıya benzetiyoruz” diye. Eskiden okullarda Mahmut Hoca gibi Hababam Sınıfı’ndan isimler takardık hocalara, şimdi Radi Hoca diye isim takıyorlarmış.

* Bu işi TRT’de yapıyorsunuz ve hafif de olsa hükümeti eleştiriyorsunuz. Öğretmen maaşlarının az olduğunu söylüyorsunuz mesela. Nasıl oluyor bu?

İşin en ilginç ve dikkat çekici yanı da bu. Çoğunlukla “Helal olsun ne güzel söyledi, hem de TRT’de” diye yorumlar alıyoruz. İşe başlarken “Acaba bunları söyleyebilir miyiz?” diye düşünmüştüm. TRT’nin bunun gibi birkaç işe aşırı desteği var. Mesela “Leyla ile Mecnun” çok alternatif bir dizi, bizimki de çok alternatif şeyler söyleyen bir program. Başka kanalda olsa üç bölümde kaldırılırdı bence reyting almadı diye. Aynı şekilde Radi Hoca gibi kendi kanalının programlarına bu kadar sert laf eden bir program sıkıntı yaşardı. Biz TRT’de çok rahatız. Bu açıdan yöneticilerden ve genel müdürden çok memnunuz. Biz de dozunu biliyoruz tabii, hakaret etmiyoruz. TRT büyük bir önyargıyı yıkıyor, bilerek ve isteyerek yapıyor bunu bence. Devlet kanalı etiketi üstüne yapışmış durumda ama haksızlık ediliyor bir yerde. Doğru olan bir şey söylüyoruz, siyasi bir şey değil bu. Benim tanıdığım bir sürü geçim sıkıntısı çeken öğretmen var mesela. Bunu söylemenin siyasi bir şey olduğunu sanmıyorum.

“Bu iş ne kadar gider bilmem ama insanları sıkmak istemem”

* Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü mezunusunuz. Bundan sonrası için sinema filmi, dizi gibi projeleriniz var mı?

Bu Radi hoca işi ne kadar gider bilmem ama insanları sıkmak istemem. Yakında dizi projem de yok. Oyunculuk yapmak istiyorum ama daha çok yine kendi yazdığım şeyleri oynamak istiyorum. İnanmadığım şeyi söylemeyeyim isterim. Yoksa bir komedi programında her şeyi yapabilirsin. Hatta durmazsın filmini çekersin Radi Hoca 1,2,3... diye gidersin. Sınırsız malzeme olur ama çok boş bir şey kalır elinde. Bir şeylere dokunarak, bir şeyleri eleştirerek gidersek daha elle tutulur bir şey olur diye düşünüyorum. Böyle bir proje olursa sevinirim. Çünkü eleştirecek çok şey var.

Görüşme için TRT’ye gittiğimde bile tanımıyorlar

* İnsanlar sokakta tanımıyordur herhalde sizi.

İmkansız. Sadece sokaktakiler değil, kanalla ilgili bir görüşmeye gittiğim zaman bile tanımıyorlar. Çok memnunum bu durumdan. Bunu kendimi geliştirme sürecim olarak görüyorum. Daha işin başındayım, hatalarım olabilir. Tanınmamam onları da örtüyor bir şekilde.

* Siz olduğunu bilmeden Radi Hoca’dan bahsedildiğine denk geldiniz mi hiç?

Radi Hoca’nın videolarını Facebook’tan yolluyorlar bana. Dışarıda da çok duyuyorum, kahve dükkanlarında kızlar Radi Hoca’yla ilgili konuşuyor mesela. İşin en güzel yanı o karakterin deşifre olmaması bence.

* Biz deşifre edeceğiz ama sizi...

Mutlaka olacak o kadar ama en azından böyle röportajlarla, işin tanıtımına yönelik şeyler olacak. Sağda solda çıkıp “Ben Radi Hoca’yım” diye bağırmayacağım. Bu da güzel bir şey.