Cumartesi Ritüele sadık kal, strese gol at

Ritüele sadık kal, strese gol at

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bugün oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisi nedeniyle futbolcuların derbi stresini nasıl yönettiklerini mercek altına aldık.

Ritüele sadık kal, strese gol at

Tam da Eduardo Galeano’nun dediği gibi “Futbol topu gibi dönüyor dünya” ve savrulup duruyoruz bir yerlere. Bir şey olmamız gerekiyor ve o şey neyse mutlak en iyisi olmalı. Mutluluk; başkaları dediğimiz sensörden alarm vermeden geçmek adeta.

Haberin Devamı

Neyse ki vücudumuz bize insan olduğumuzu hatırlatıyor. NBA takımlarından Cleveland’ın yıldızı Kevin Love geçtiğimiz haftalarda bedeninin kendisine “Mükemmel olmak zorunda değilsin” uyarısıyla uyananlardan. 5 Kasım’daki Atlanta Hawks maçının devre arası sonrası geçirdiği panik atakla birlikte halının altına süpürdükleriyle yüzleşme sürecinden söz etti The Players Tribune’e yazdığı makalede. Love’a bu cesareti verenlerden biri de depresyonla mücadele eden bir başka NBA oyuncusu DeRozan.

Peki, Türkiye’de durum nasıl? Sporcular büyük beklentiler karşısında kendilerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Biz de alanında deneyimli isimlere derbilerde stresle nasıl başa çıktıklarını sorduk. Derbiler öncesi kampların bazen aşırı düşünmeye ittiğine, antrenman ve beslenme alışkanlıklarına uymanın stresi azalttığına dikkat çeken oyuncuların stres yönetimindeki altın kuralı ise ritüele sadık kalmak. Yani, her zamanki antrenman, beslenme ve uyku düzenini devam ettirmek.

Haberin Devamı

Ritüele sadık kal, strese gol at
Prof. Dr. Turgay Biçer:
“Sonuç değil süreç odaklı olmak gerek”

“Ben genelde rahat olmaya ve zevk almaya odaklanmalarını öğretirim. Gevşeme çalışmaları, bireysel ve takım çalışmalarıyla oyuncuların maça en iyi performanslarını koymaları için çalışırım ve önlerindeki her türlü engelin kaldırılması için çaba gösteririm. Sonuç değil süreç odaklı olmalarını; maç bitmeden hiçbir şeyin bitmediğini anlatmaya çalışırım. Rakibi de bir düşman değil bir paydaş olarak görmesini sağlarım. Tabii hakemlere yardımcı olmalarının da ayrıca sporun ruhu ve profesyonelliğin bir koşulu olduğunu hatırlatırım.

Önder Özen:
“Maçın karakterine taraftar karar verir”

beIN Sports Türkiye yorumcularından Önder Özen, Fenerbahçe tarafında her zaman psikolojik bir çalışma yapıldığını belirtiyor ve “Maçın hangi temelde oynanacağına atmosfer ve taraftar karar verir” diyor. Derbiler öncesi Başkan Aziz Yıldırım’ın soyunma odasında yaptığı konuşmanın oyunculardan teknik ekibe herkesi motive ettiğini dile getiriyor. 19 yıldır Kadıköy’de Fenerbahçe karşısında galibiyet alamayan Galatasaray’ın “O sene bu sene” mottosuyla deplasmana gitmesinin de strese yol açtığını, bu anlamda GS Teknik Direktörü Fatih Terim’in de bu sorunu bildiğini fakat stattaki atmosferin etkisiyle çoğunlukla çözümlerin taktik tahtasında kaldığını belirtiyor.

Haberin Devamı


Ahmet Dursun:
“Derbilerin adamıydım”

Beşiktaş’ın unutulmaz golcülerinden Ahmet Dursun kendisinden “Derbilerin adamıydım” diye bahsediyor. Derbiler öncesi yaşanan hissiyatın anlatılamaz olduğunu söyleyen Dursun, stresi futbolcuların en büyük zaafı olarak tanımlıyor ve aşırı konsantrasyonun sahada kitlenmeye yol açtığını söylüyor. Ayrıca derbilerde gerçek performansını sergileyebilmenin ancak mental olarak sahaya rahat çıkmakla mümkün olabileceğini paylaşıyor.


Semih Yuvakuran:
“Cesur olan stresi yener”

Derbilerin bir başka unutulmaz savunmacısı Semih Yuvakuran ise cesarete vurgu yapıyor. Derwall’in Türk futbolundaki en büyük devriminin oyunculara korkmamalarını öğretmesi olduğunu söyleyen Yuvakuran her zaman cesur bir oyuncu olduğunu, cesareti olanın stresle başa çıkabileceğini dile getiriyor.

Haberin Devamı


Necati Ateş:
“Müzik dinleyerek rahatlardım”

Bir başka derbi golcüsü Necati Ateş ise fazla düşünmenin olumsuz etkileyeceğinin altını çiziyor. Genelde müzik dinleyerek rahatladığını, pek çok oyuncunun da müzikle kendilerini hazırladığını anlatan Ateş, bu akşamki derbi özelinde ise Fatih Terim faktörüne değiniyor. Terim’in oyuncuların üzerindeki baskıyı alıp sahada keyif almaya odaklanmalarına yardımcı olacağını söylüyor.


İbrahim Toraman:
“Tecrübe önemli”

Yakın dönem derbilerinin en çok akılda kalan isimlerinden olan eski Beşiktaş kaptanı İbrahim Toraman stresi yönetmek konusunda tecrübeye vurgu yapıyor: “Oyuncular tecrübe kazandıkça baskıyı kontrol edebiliyor ve ateşleyici güç olarak kullanabiliyorsunuz.”

Bülent Korkmaz:
“UEFA Kupası finali öncesi bile rahat uyudum”

UEFA Kupası finali öncesi bile uyumakta zorluk çekmediğini belirten Galatasaray’ın efsane kaptanı şimdi de bein Sports Türkiye yorumcusu Bülent Korkmaz, dozunda baskının başarının sırları arasında olduğunu anlatıyor. Genellikle oyuncuların stresle başa çıkmak konusunda yalnız olduğunu söyleyen Korkmaz, ülkemizde futbolu hisseden, oyuncu ile doğru empatiyi kurabilen spor psikologlarının eksikliğine dikkat çekiyor.