23.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
İstiklal Caddesi’nde yürürken Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin önünden geçerseniz, camdan içeriye baktığınızda bir sanat eserini “parçalayıp” ondan çanta yapan çanta ustalarını görebilirsiniz. Neler olduğunu merak edip kapıdan içeri girdiğinizde ise burnunuza vazolar içindeki beyaz lilyumların kokusu gelecek. Görende merak uyandıran bu fikir sanatçı Handan Börüteçene’ye ait. Yarın Börüteçene’nin Yapı Kredi Kültür Merkezi Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde savaş olgusunu incelediği üçlemenin son ayağı olan “Sessizlik Bozulmasın Diye Çiçekler Kokularını Salmadı” sergisinin son günü. Sergi, Börüteçene’nin 2002’de Venedik’te yer alan “Barış İçin Ayrılmıştır”, 2003’te Borusan Sanat Galerisi’ndeki “İki Oda Bir Salon: Huzur!” ve 2004’te İstanbul Kültür Merkezi’ndeki “Kimdim Buralarda, Yarın Kim Olacağım?” sergilerinin devamı niteliğinde.
Eski resimleri günümüzden savaş fotoğraflarıyla kolajladı
Börütüçene Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde, tüm bu sergilerdeki parçaları bir araya getiriyor. İlki 2002’de Irak savaşı sırasında Venedik’te Lido adasında sergilediği Andrea Vicentino’nun Osmanlı-Venedik İnebahtı Savaşı’nı anlatan tablosundan yaptığı masa örtüsü. İkincisi ve üçüncüsü 2003’te Borusan Sanat Galerisi’ne “İki Oda Bir Salon: Huzur”da kullandığı Uccello ’nun savaş tasviri ve Picasso’nun “Guernica”sı. Börüteçene yıllar öncesinde yapılmış bu eserleri günümüzden savaş fotoğraflarıyla kolajlamış. Sergide ayrıca Börüteçene’nin 2004’te İstanbul Kültür Merkezi’ndeki çalışmasından da görüntüler bir video yerleştirme ile sanatseverlerle paylaşılıyor.
Kazım Taşkent Sanat Galerisi bu sergi için ufak bir çanta dikiş atölyesi haline gelmiş. İki çanta ustası sergi süresince sanatçının dokuz yılda ürettiği her işten parçalar keserek çanta dikiyor. Biten çantalar vitrinde sergilenirken sanat eserleri de günden güne “eriyor”. Belki bugün sergiye gittiğinizde sadece son kalan “parçaları” görebileceksiniz. Ancak isterseniz sanat eserine dönüşen çantaların satılık olduğunu hatırlatalım...