Cumartesi “Sanayi dalgıçlığını değil ama dansı çok özlüyorum”

“Sanayi dalgıçlığını değil ama dansı çok özlüyorum”

12.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanayi dalgıçlığı ve modern dans eğitimi alan Burak Yamantürk oyunculuk yapmaya başladıktan sonra ayrı kaldığı bu mesleklerden sadece dansçılığı özlediğini söylüyor

“Sanayi dalgıçlığını değil ama dansı çok özlüyorum”

Oyunculuk dünyasına “Veda” ve “Tatar Ramazan” dizileriyle adım atan dansçı Burak Yamantürk bu hafta atv’de yayınlanmaya başlayan “Yasak” dizisinde kuzenine âşık Nejat rolünde... Yamantürk’le bir araya geldik, sanayi dalgıçlığından modern dansa, oradan da oyunculuğa uzanan yolculuğunu konuştuk.

Şimdiye kadar yer aldığınız yapımlar hep dönem dizisiydi. “Yasak” da öyle...

Evet. Dönem işi zamanda yolculuk yapmak gibi... Bazen gerçekten kendini o dönemde yaşıyormuş gibi hissediyorsun. Zorlukları da var ama... Kostüm, imaj... Benim bir türlü kurtulamadığım bıyıklarım var mesela. Oyunculuktan önce bıyığım yoktu. Çok da şikayetçi değilim ama bazen sıkılıyorum. Dizi biter bitmez keserim.

Haberin Devamı

Siz aslında dansçısınız değil mi?

Mimar Sinan Devlet Konservatuvarı’nda modern dans eğitimi aldım. Sonra Devlet Opera ve Balesi’nde modern dans bölümünde çalışmaya başladım. Orada bir company’miz vardı. İki sene orada çalıştım. Birçok festivale katıldık.

“Operada bazı özel günlerde sahneye çıkıyorum”

Şimdi hayatınızın ne kadarında var dans?

Şu an çok az ilgilenebiliyorum. En son Levent Semerci’nin “Ayhan Hanım” filminde dans ettim. Operada bazı özel günlerde sahneye çıkıyorum. Opera ve Bale’den ayrıldım. Ama kuruluşunda girdiğim için hâlâ arada gidiyorum.

Özlüyor musunuz dansı?

Özlüyorum. Ama şu an onun için pek vaktim yok. Belki yazın kendi dans projelerimden birini hayata geçirebilirim veya ortak, kısa süreli çalışmalara katılabilirim. Çünkü prova süreci çok uzun oluyor bizde. En az üç ay her gün gitmek gerekiyor. Dizi çekerken bunu yapmak mümkün olmuyor. Tam hazırlanamadığım bir gösteriye de çıkmak istemediğim için uzak duruyorum. Ama tamamen kopmamak için de spor yapıyorum, yoga yapıyorum.

Haberin Devamı

Modern danstan önce de sualtı eğitimi almışsınız...

Evet, sanayi dalgıcıydım. İstanbul Üniversitesi’nde okudum onu da.

“Türkiye’de dalınabilecek her yerde daldım”

Ne iş yapar bir sanayi dalgıcı?

Sualtında yapılabilecek her türlü işi... Kaynak, batık çıkarma...

Sanayi dalgıçlığını özlemiyorsunuzdur ama?

Özlemiyorum çünkü o Türkiye’de yapılacak bir iş değil pek. Burada pek güvenlik önlemi alınmıyor. Ben de birkaç kez ölüm tehlikesi atlattım.

Keyif için dalıyor musunuz peki şimdi?

Evet, Türkiye’de dalınabilecek her yerde daldım. Şimdi yurt dışına gitmek istiyorum; Mısır, Malezya...

Peki sualtından modern dansa, oradan oyunculuğa geçiş nasıl olmuştu?

Ben sahne sanatlarıyla uğraşmak istiyordum. Birkaç modern dans gösterisi izlemiştim ve bunu yapmak istediğimi fark etmiştim. O dönemde sualtı eğitimim bitiyordu zaten. Mimar Sinan’a girdim. Onun sonlarına doğru da Levent Semerci çağırdı filmi için. “Ayhan Hanım” filminin içine dansı dahil etmek istiyordu. Biz de orada dans ettik. O filmden sonra Vahide Perçin’in aracı olmasıyla “Veda” dizisinden teklif geldi. Sonra “Tatar Ramazan”, şimdi de “Yasak”.