12.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Metin UYAR - İyilik Sağlık - twitter : @metinuyar - metin.uyar@milliyet.com.tr
Uzman Psikolog Psikoterapist Zaza Yurtsever’i “Korkma Ye” ve “Egoist Beyin ve Kilo” kitaplarından tanıyoruz. Yurtsever’le
yeni kitabı “Şifa Orucu”nu (Destek Yayınları) konuşmak üzere buluştuk.
Yurtsever iddialı. “Bu metotla yenilenecek, gençleşecek ve fazla kilolarınızdan kalıcı şekilde kurtulacaksınız” diyor. Sağlıklı kişilere de hastalıklardan korunmak amacıyla yılda iki kere şifa orucu önerdiklerini anlatıyor. Kendisiyle şifa orucunu, nasıl uygulandığını, kimler için bu metodun uygun olduğunu konuştuk.
- “Korkma Ye” ve “Egoist Beyin ve Kilo” kitaplarının ardından üçüncü kitabınız “Şifa Orucu”nu yazdınız. Son kitap diğer ikisinin devamı mı?
“Korkma Ye” kitabında insanları gereğinden fazla yemeye iten nedenin duygusal açlık olduğunu görüyoruz. “Egoist Beyin ve Kilo” kitabında ise insanları duygusal açlığa iten şeyin kronik stres olduğunu görüyoruz. Beynimizin günlük şekeri ihtiyacı 130 gram olmasına rağmen stres altında bu gereksinim artıyor. Örneğin mutsuz bir evliliği sürdürmeye çalışan veya iş yerinde mobbing’e maruz kalan birinin beyni 530 gram şekere ihtiyaç duyuyor. Böylece daha çok yiyor. “Şifa Orucu” kitabında da bu stresi yönetmeyi, zihinsel ve fiziksel olarak toksinlerden arınmayı öğreniyoruz.
“Üç boyutlu bir süreç”
- Oruç nedir ve gerekli midir?
Oruç aslında günlük hayatımızın kaçınılmaz bir parçası. Hepimiz gün içinde yemek yiyor, uyurken de oruç tutuyoruz. Günde 8-12 saat bir şey yemiyoruz. Bu sürede vücudumuzun enerji ihtiyacı azalıyor ve bu ihtiyacı depoladıklarımızdan karşılıyoruz. Dizüstü bilgisayar gibi düşünün; fişten çektiğinizde bataryadan enerji elde ediyor. Ancak sadece gece tutulan oruç vücudun toksinlerden arınması veya yağların yakılması açısından yeterli olmuyor. Bu nedenle dönemlik oruçlar öneriliyor.
- Kitabın konusu olan Buchinger şifa orucu nedir?
1920’den beri uygulanan, günümüzde ise birçok ülkede oldukça yaygın şekilde yararlanılan bir şifa orucu metodudur. Buchinger şifa orucu toplamda 10 gün sürer. İlk gün şifa orucuna hazırlık günüdür. Meyve ve sebzelerle hafif bir beslenme programı uygulanır. Sonra beş gün tam oruç günü olarak geçer. Bu beş günde su, bitki çayları, meyve suları ve sebze suyu çorbaları içilir. Asla katı bir şey tüketilmez ve günlük 250 kalorinin üzerine çıkılmaz. Son dört gün ise orucu bozmak ve vücudu tekrar normal düzenine alıştırmakla geçer.
- Şifa orucu bir tür diyet mi yani asıl amacı kilo vermek mi?
Şifa orucu fiziksel, duygusal ve zihinsel olmak üzere üç boyutlu bir süreçtir. Ne yazık ki beden bir fetiş halini aldığı ve insanoğlu bir beden krizi yaşadığı için insanlar orucu genelde yağları eritmek için tutuyor. Oysa bu yeni bir diyet metodu değildir. Şifa orucuna diyet metodu gibi yaklaşanlar kilo verecek ama o verdikleri kilolar kısa zamanda geri gelecek. Şifa orucuna üç boyutlu bakanlar ise kalıcı olarak şifa bulacak.
“Hamile kalma olasılığını artırmak için kullanılıyor”
- Hangi sorunlarda şifa orucundan yararlanılıyor?
Selülit gibi ciltle ilgili sorunlarda kullanılıyor. Erkeklerin sperm kalitesini, kadınların da hamile kalma olasılığını artırdığı için birçok çift çocuk sahibi olma olasılığını yükseltmek için kullanıyor. Kemoterapi süreci sonlanmış kişiler o sürecin etkilerinden vücutlarını arındırmak için tercih ediyor. Zayıflamak, baş ağrılarından kurtulmak istemek gibi çok farklı sebeplerle şifa orucu kullanılıyor. Ancak şifa orucu tedavi amacıyla kullanılacaksa doktor gözetiminde, kliniklerde uygulanmasını öneriyoruz.
- Kitapta anlatılan sağlıklı insanlara yönelik şifa orucu değil mi?
Tabii kitapta anlatılan şifa orucu hastalıklardan korunmak, sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak isteyenler için hazırlandı. Sağlıklı herkese bu metodu yılda iki kere uygulamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü hepimizin vücudunda yediğimiz gıdalardan, kullandığımız ilaçlardan, soluduğumuz havadan dolayı toksik atıklar birikiyor. Bir haftalık bir şifa orucuyla kişinin hem iç organları hem de cildi toksinlerden arınıyor.
Bu nedenle şifa orucu aynı zamanda doğal bir anti-aging metodudur.
- Şifa orucunu uygulamaması gereken kişiler kimler?
Büyüme çağındaki çocuklar, aşırı zayıflık, beyin damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek yetmezliği, hamilelik ve emzirme dönemi, madde bağımlılıkları, mide ve onikiparmak ülseri, koroner kalp rahatsızlıkları, psikoz, tip 1 diyabet gibi hastalıkları
veya durumları olanlar tutmamalı.
İlkbahar şifa çorbası
Malzemeler
- 1 havuç
- 2 patates
- 1/2 pırasa veya
- 1 taze soğan
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı maydanoz
Hazırlanışı :
Sebzeler yıkanır ve kabuklarıyla birlikte küçük parçalar halinde doğranır. Yarım litre su ve kimyon eklenerek kısık ateşte 35-40 dakika arasında kaynatılır. Kaynamış sebzeler süzgeçten geçirilir. Elde edilen sebze suyuna doğranmış maydanoz eklenir ve içilir.