Cumartesi Sihirbazın yeni lokantası

Sihirbazın yeni lokantası

19.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Lokanta sihirbazı" olarak tanınan Keith McNally'nin New York'ta açtığı Morandi, İtalyan mutfağından seçenekler sunuyor

Sihirbazın yeni lokantası

Giorgio Morandi (1890-1964) Bolonyalı bir İtalyan ressam. Minimalist, kendine özgü çizgi ve renkleri var. McNally lokantasına bu İtalyan ressamının adını verdi. Lokantayı dekore eden Ian McPheely ve Christian Garnet, bir İtalyan köy kahvesi havası yaratmaya çalıştı. Duvarlar tuğla. Tavanda ahşap kütükler görünüyor. Yerler ahşap. Tahta masalar örtüsüz. Tahta kahve sandalyeleri kullanılmış. Raflarda İtalyan Chianti şarabı şişeleri sıralı. Morandi, New York'ta yeni açılan bir İtalyan lokantası. Adı, dekoru, mutfağı İtalyan ama lokantayı açanın İtalya ile ilgisi yok. Lokantayı New York'un lokanta sihirbazı Keith McNally isminde bir İrlandalı açtı. McNally'in lokanta sihirbazlığı çok sayıda değişik ülke mutfaklarına dayalı lokantalar açmasında, açtığı her lokantanın başarılı olmasında... Keith McNally İrlandalı bir liman işçisinin oğlu. 1950 yılında kardeşi Brian ile New York'a geldi. Serendipity ve Maxwell's Plum lokantalarında istiridye ayıklayıcısı ve garson olarak çalıştı. Lokanta yöneticiliğine yükseldi. 1980 yılında kardeşi Brian ve Lynn Wagerknect ile Odeon'u (Paris türü brasserie) açtı. Daha sonra ortağı Lynn ile evlendi. Odeon'u, Cafe Luxemburg (Paris türü brasserie), Lucky Strike (Amerikan türü kahve) ve Nell's izledi.1992 yılında karısından boşandı. Kardeşinden ayrıldı. Odeon'u, Cafe Luxemburg'u ve Nell's lokantasını karısına bıraktı. Kendi başına Pravda'yı (Rus lokantası ve barı) ve Balthazar'ı (Eski bir Paris türü brasserie) açtı. Bunları yine Paris türü brasserie havasındaki Pastis ve Schiller's lokantaları izledi.Bu lokantaların özelliği servisin sabah 8'de kahvaltı ile başlaması, kesintisiz gece yarısına kadar devam etmesi. Lokantaların hiçbirinde masa örtüsü yok. Dekor eskitilmis bir salon havasında. Servis personeli çok iyi. Başka yerlerde bulunamayacak nefasette Fransız köy ekmeği ve özel şarap ikram ediliyor. Her lokantada her tür şarap bulunuyor. Fakat her lokantanın (ucuz-orta-pahalı) üç farklı fiyatta açık şarabı karaf ile masaya getiriliyor. Yemeklerin porsiyonu zengin. Tadı nefis. İsteyen tek bir yemekle masadan kalkabiliyor.Lokantalara turistten çok New York'lular gidiyor. Bunlar yemeklerinin kalitesi, lezzeti ve fiyatı için devamlı gidilebilecek lokantalar. Her biri gün boyu dolup dolup boşalıyor. Sihirbazın öyküsü Lokantalara limuzinle gelen zenginlerle, ucuz olduğu için gelenler örtüsüz tahta veya mermer masalarda yan yana yemek yiyor. Müşterilere ceplerindeki paranın büyüklüğüne göre ayrıcalıklı servis yok.McNally hep Paris türü brasserie'lerle başarı sağlamıştı. Bu nedenle İtalyan lokantası Morandi'nin nasıl olacağı merek ediliyordu.Morandi'nin tavanının basık olması en kötü yanı. Rezervasyon olsa da masada oturmak için bekleniyor, masaya oturduktan sonra servis çok hızlı. Yemek için beklenmiyor.Morandi'nin en beğenilen yemeği küçük taze enginar kızartması. Zeytinyağında kıtır kıtır kızarıyorlar. Yağ çekmiyor (Dört parça enginar 10 dolar). Kereviz üzerine ahtapot kızartması pek lezzetli (14 dolar). Değişik tür makarnaları ve risottosu beğeniliyor (17 dolar). Balıklar 18-24, et yemekleri 18-20, tatlılar 7-9 dolar. Dikkat buyurulur ise, fiyatlar İstanbul'daki normal balık lokantalarının, hatta kebapçıların fiyatlarından daha makul çizgilerde. Tekrarda yarar var. Tek bir tabak yemek ısmarlayarak da masadan kalkmak mümkün. Kimse "Daha ne yiyeceksiniz?" diye zorlamıyor. Ayrıcalıklı servis yok