Cumartesi “Uzanarak toplantı yapılamaz diye bir şey yok!”

“Uzanarak toplantı yapılamaz diye bir şey yok!”

30.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Koleksiyon Mobilya’nın yeni Atelier temalı ofis mobilyaları işyerlerini sıkıcı olmaktan çıkaracak

“Uzanarak toplantı yapılamaz diye bir şey yok”

Koleksiyon Mobilya’nın ofis mobilyası üreten şirketi Koleksiyon Contract&Office, çalışma ortamları için tasarladığı yeni ürünlerini “Atelier” (Atölye) teması altında topladı. Genel müdür Koray Malhan yeni koleksiyon hakkında “Ofisler için kanepeler, masalar ve sandalyeler üretmenin ötesinde gelişen iş kültürüne yönelik öncü temalar öneriyoruz” diyor. Mobilyalar çalışanların ofislerini benimsemesi amacını güdüyor. Böylece, yaratıcılığı artıran alternatif çalışma ortamları yaratıyor. Örneğin Malhan’ın tasarladığı masa ve kanepenin birleşiminden meydana çıkan “Ikarus” isimli tasarım, üç tarafına iliştirilmiş kanatlarıyla kanepede uzanırken toplantı notlarını düzenlemek isteyenlere hitap ediyor.

Haberin Devamı

 Yeni ofislerin yüzü iyice değişiyor. Bu mekanlarda neler yaratılıyor??
Artık ofisler masaların sandalyelerin tıpatıp aynı olduğu, sıkıcı, kişisel özgürlüklerin kısıtlandığı ve insanların bir an önce “Akşam olsun da evime gideyim” diyerek çalıştıkları yerler olmaktan çıktı. En azından biz Atelier teması altında derlediğimiz yeni dönemin ürünleriyle bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Tasarımlarımızla çalışma ortamı denince akla gelenleri yıkıp, çalışanların kendilerini evlerindeki kadar rahat hissedecekleri, yaratıcılığı körükleyen ofisler yaratmak istiyoruz. Zaten bence bir şirketin başarılı olması da çalışanlarının yaratıcılıklarının beslenmesiyle doğru orantılı. Gelişen teknolojileri takip etmeleri kesinlikle yeterli değil. Bence başarı yine insanların işlerine karşı hissettikleri duygu ve sahiplenmeyle doğru orantılı.

“Makineler yaratamaz”

 Sizce bir şirketin başarısı çalışanlarını rahat ettirmesiyle doğru orantılı mıdır?
Evet. Makineler bizim yaptığımız hemen hemen her şeyi yapabilseler de yaratamıyorlar. Yani insanın değeri ve farkı yaratma sürecinde ortaya çıkıyor. Bir işyerinde de yaratma sürecini en yakından etkileyen şeyse ofis ortamı. Yani oturduğunuz koltuk, üzerinde çalıştığınız masa size ne kadar yakınsa o kadar rahat eder ve verimli çalışırsınız. Biz de tasarımlarımızla çalışanların ofis ortamını sahiplenmelerini sağlamak istiyoruz. Mesela koleksiyonda Ikarus adındaki kanatlı kanepemiz masayı andıran kanatları sayesinde hem kanepe hem de çalışma masası işlevine sahip. Yani uzanarak toplantı yapılamaz diye bir şey yok.  

Küratör Bülent Erkmen 

Atelier’nin lansmanını da alışıldık mobilya tanıtımlarından farklı yapmışsınız.
Serginin küratörlüğünü Bülent Erkmen üstlendi. Bütün mobilyalar farklı kurgular içinde birbirinin içine geçmiş şekilde sergilendi. Sıkışık bir yığın kurgusu elde edildi, tamamen alışılmış sergi kabulünün zıttına gidilerek. Mobilyaların üzerine yerleştirilen ekranlarda tasarım hikayeleri anlatıldı. Tüm ekranların sesi birbirine karışıyor. Bu sayede ses mekana hakim oluyor. Yani objeleri sergilemek yerine, ses üzerinden düşüncelerin sergilendiği bir mekan kurgusu ortaya çıkıyor.

Dilediğin gibi otur, dilediğin gibi çalış
Koleksiyon Contract & Office’in Atelier 2009 ürünlerinden Ikarus, ofislerin ortak kullanım alanları için tasarlandı.  Kişi, bu kanepede yüzü yanındakine dönük olarak oturabiliyor ve kanepenin tüm yatay yüzeylerini servis alanı olarak kullanabiliyor. Bir dergi veya belge okurken kahve fincanını buraya koyabiliyor. Arka kısımdaki kanatlar da çalışma masasının yüksekliğinde olduğu için bir sandalye çekilerek, dizüstü bilgisayarın ya da kitapların okunabileceği küçük bir çalışma masası şeklinde kullanılabiliyor.