16.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Sevgili Mehmet Yalçınkaya tecrübeli şeflerimizden biri. Bu işi onun kadar aşkla yapan az kişi kaldı doğrusu. Mehmet şefim bir gün beni balığa çıkardı. Şimdi insan elleriyle balığı tutunca, bir de üstüne diğer tüm malzemelerini en tazesinden alınca, hazırladığı tabağın gözleri ve gönülleri doyurmamasının imkanı yok.
Yalçınkaya’nın asıl vizyonu ise klasik mamullerle çağdaş Türk mutfağını birleştirmek. Türkiye’de bu konuda aslında hepimiz çok hevesliyiz. Seneler önce keşfettiğim baklava hamurunda levreği şimdi menülerde görmek beni çok mutlu ediyor. Kendi malzemelerimizi kullanıp yeni teknikler ve yaratıcı bir düşünce tarzıyla yepyeni tabaklar yaratabiliriz.
Şimdi Mehmet şefin yaratıcı iki tarifini sizinle paylaşıyorum. Afiyet olsun.
Deniz tarağı
MALZEMELER (4 kişilik)
-4 deniz tarağı -1 su bardağı tartar sos -1/2 su bardağı fesleğen sos
-1 su bardağı yenebilir toprak (çekilmiş kuru mantar kökü)
-2 yemek kaşığı tereyağı -4 bıldırcın yumurtası -Elma sirkesi -1 bağ deniz börülcesi -1/2 su bardağı ceviz içi
Tartar sos için
-1/2 su bardağı krema -2 çorba kaşığı yoğurt -1 tatlı kaşığı limon -1/2 su bardağı ekmek içi -Tuz ve karabiber
Marinasyon için
- 1/2 çay kaşığı karabiber -1 çay kaşığı Maldon tuz -4 yemek kaşığı zeytinyağı
-7-8 dal taze kekik
Hazırlanışı
-Elma sirkesinde 4 bıldırcın yumurtasını birer dakika kadar bırakıp salamura edin.
-Deniz taraklarını tuz, karabiber, zeytinyağı ve taze kekikle en az
30 dakika marine edin. Daha sonra tereyağında her iki tarafını üçer dakika kadar soteleyin.
-Tartar sos hazırlamak için krema, yoğurt, limon ve ekmek içini karıştırın, tuz ve karabiberle tatlandırın.
-Bir tabağa yenebilir topraktan serin. Üzerine tartar sosunu, sotelediğiniz deniz tarağını koyun. 1/2 su bardağı zeytinyağı ve 10 yaprak fesleğeni blendırdan geçirerek hazırlayacağınız fesleğen sosu ile ceviz içini de ekleyin. Yanına haşlanmış deniz börülcesini koyun. Börülcenin ortasına bıldırcın yumurtasını ekleyerek servis edin.
Asma yaprağında barbun
MALZEMELER (4 kişilik)
-4 barbun -200 gr turp otu
-2 sarımsak -100 gr Kanlıca mantarı -1 domates
-1 çarliston biber
-50 gr arpacık soğanı
-4 asma yaprağı
-1 su bardağı domates püresi
-1-2 damla sakızı
-Zeytinyağı -Tuz, karabiber
Hazırlanışı
-Bir tavada turp otu, sarımsak ve önceden kavrulmuş mantarları zeytinyağıyla soteleyin, ardından tuz ve karabiberle tatlandırın. Balıkları fileto haline getirin ve iki filetonun arasına sotelediğiniz karışımı koyun.
-Asma yaprağını açın ve tuz, karabiber, zeytinyağıyla tatlandırın. Hazırladığınız balığı ortasına koyarak dolma şeklinde sarın. Her yaprak için bu işlemi tekrarlayın.
-Başka bir tavada zeytinyağını ısıtın. İçine sarımsak, biber, domates ve sakızı ekleyerek 1-2 dakika soteleyin. Daha sonra üzerine domates püresini ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. 10 dakika kadar aromasını çekmesini sağlayın. Hafif kaynadıktan sonra ateşin
altını kısın ve hazırladığınız
balık dolmalarını yerleştirin.
10-15 dakika pişirin ve sosuyla beraber servis edin.
Batanga
Rahat içimli bu kokteyli partilerde ve sıcak yaz günlerinde tercih edebilirsiniz
MALZEMELER
-6 cl Don Julio %100 Agave Tequila
-5 cl misket limonu suyu
-2 tutam tuz
-Kola
Hazırlanışı
Malzemeler buz dolu ve tuzla gerdan çekilmiş bir uzun bardağa konup karıştırılır.
Yanında ne yemeli?
Benim bu kokteylle tercihim acılı, etli fajita.