30.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
ELİF BERKÖZ ÜNYAY elif.berkoz@milliyet.com.tr
Dünyanın en büyük açık artırma sitesi Ebay’in yüzde 93’ünü dudak uçuklatan bir rakamla (200 milyon dolar civarında olduğu konuşuluyor) aldığı Gittigidiyor.com’un Türk kurucuları yaklaşık 15 gün sonra devir teslim yapmaya hazırlanıyor. Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançılı İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden arkadaş. Mimarlıktan kazandıkları parayla 2001 yılında Gittigidiyor’u kurdular. Aralarına daha sonra Divanlıoğlu’nun liseden arkadaşı makine mühendisi Tolga Kabataş da katıldı. Türkiye’de Ebay modelini uygulayacak bir site yaratma fikri Borançılı’ya aitti: “Mimarlıktan kazandığımız parayla açtık siteyi. Siteyi hazırlayan yazılımcılara verilecek para olmadığı için onlara da yüzde 2, yüzde 3 hisse verdik. İşe Suadiye’de 3 kişi çalıştığımız 150 metrekarelik bir apartman dairesinde başladık. Şimdi dört katlı, 200 çalışanın olduğu bir ofisteyiz. İlk yıllar çevremizdeki herkes bir maceraya atıldığımızı düşünüyordu.”
“Sizin ofiste portakal suyu, tost falan da satılıyor mu?”
Divanlıoğlu da arkadaşlarının dalga geçtiğini anlatıyor: “İnternet işi deyince insanların aklına internet kafeler geliyordu. Sizin ofiste portakal suyu, tost falan da satılıyor mu?’ diye espri yapıyorlardı. ‘Gittigidiyor’un sahipleriyiz’ dediğimizde itibar görmemiz yıllar aldı.” Kabataş ise kredi almakta çok zorlandıklarını söylüyor: “Şirketin isminin gittigidiyor olduğunu görünce 20 bin dolar
için yedi kişiden şahsi kefalet istediler!”
Herkesin dalga geçtiği, “sonra değiştirirsiniz” dediği isim Borançılı ve karısının sitenin adı üzerine düşündükleri bir gece ortaya çıkmış. Borançılı “Satıyorumsattım adını düşündük ama alan adı satın alınmıştı. İngilizcesi ‘going going gone’ geldi o an aklımıza ve Gittigidiyor adını seçtik” diyor. Kabataş kendi konusunda sitenin adının dünya üzerindeki örnekleriyle kıyaslandığında en uzun ada sahip olduğunu belirtiyor. Ancak ebay bir marka haline gelen gittigidiyor’un adını değiştirmeyecek, yaşatacakmış.
“Günde 100 kişi geliyordu şimdi 600 bin kişi geliyor”
Kabataş Gittigidiyor’un jargona da girdiğini, günlük hayatın bir parçası olduğunu hatırlatıyor. “Gazeteler Hüsnü Mübarek için, Arda Turan için gittigidiyor başlıkları atıyorlar.”
Sitenin ilk açıldığı günlerde satıştaki ürünler kısmı, ortakların evindeki eşyaların fotoğraflarından oluşuyordu. Divanlıoğlu arkadaşının hediye ettiği saati, Borançılı eşinin oyuncak köpeğini temsili olarak koydu siteye. Tabii satılmayacaklarının sözünü vererek. Siteye üye tarafından satılmak amacıyla koyulan ilk ürün arabaydı. Ancak satılmadı. İlk 4-5 yıl siteyi ağırlıklı olarak koleksiyoncular kullandı. Pul, para, kartpostal, efemera sattılar. İlk aylarda siteye günde yaklaşık 100 kişi geliyordu. Bugün bu rakam günlük 600-700 bin ziyaretçiyi buluyor.
Kurucular Ebay’in Amerikan SPK’sına yapacağı açıklamaya kadar Gittigidiyor’un satış rakamını söylemekten kaçınıyorlar. “Bekleyin 15-20 güne kadar açıklanacak” diyorlar.
Üç arkadaş bundan sonra ne yapacaksınız sorusunu “Markapon, uzmantv, istanbul.net, indirdik, cimri, timsah ve pabbuc.com gibi hali hazırdaki işlerimizi yürütmeye devam edeceğiz. Sonbaharda Türkiye’de defalarca denenen ama başarılı olmayan bir internet projesinin yeni halini hayata geçireceğiz” diye cevaplıyor.
Rakamlarla Gittigidiyor
* Gittigidiyor’da 6,5 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcı var. Kullanıcıların yüzde 27’si kadın, yüzde 73’ü erkek.
* Günlük ziyaret rakamı 600 bin civarında.
* Gittigidiyor kayıtlı kullanıcılarının yüzde 61’i 18-30 yaş aralığında.
* Sitede aylık 280 bin seviyesinde satış işlemi gerçekleşiyor.
* Sitede 4 bin kategoride 2,5 milyon ürün bulunuyor. Kadınlar giyim&aksesuar, sağlık&kişisel bakım kategorisine daha fazla ilgili gösterirken erkekler daha çok elektronik ürünlere (bilgisayar, cep telefonu, fotoğraf makinesi, video
kamera vb.) ilgi gösteriyor.