Cumartesi Zeytin Çekirdekleri Korosu Paris yolcusu

Zeytin Çekirdekleri Korosu Paris yolcusu

10.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bir gönül seferberliğiyle büyüyen Zeytin Çekirdekleri Çocuk Orkestrası ve Korosu yurtdışına açılıyor. Çocuklar 23 Nisan’da Fransa’nın başkenti Paris’te bir konser verecek.

Zeytin Çekirdekleri Korosu Paris yolcusu

Ayvalıklı çocukların hayatlarında artık müzik var. Ayvalık Belediyesi’nin çocukların ücretsiz müzik eğitimini alabilmeleri için geliştirdiği sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Zeytin Çekirdekleri Orkestrası ve Korosu” kurulmuştu. Şimdi, yaşları 8 ila 15 yaş arası çocuklardan oluşan bu koro, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için Paris’e gitmeye hazırlanıyor. TC Dışişleri Bakanlığı’nın bayramın kutlanması etkinlikleri kapsamında 21 Nisan’da yola çıkacak 47 çocuk, 23 Nisan’da konser verecek.

Haberin Devamı

Okul okul gezerek 1700 çocuğa ulaştılar

Zeytin Çekirdekleri Derneği’nin Başkanı Zehra Kundak ve projenin mimarı, Dernek Gönüllü Koordinatörü Gül Gürsoy, dar gelirli ailelerin çocuklarının ücretsiz sosyal eğitim alabilmeleri için Ayvalık merkez ve köylerinde çalışma başlattıklarını ve bu çalışmalar çerçevesinde okul okul gezerek bugüne kadar 1700 çocuğa ulaştıklarını anlatıyor. Gürsoy, yurtdışındaki çalışmaları sırasında benzer bir projeye tanık olduktan sonra aynı projenin Türkiye’de uygulanması için birkaç yıl çalıştığını, sonuç olarak da 2014 Haziran’da Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Kaymakamlığı’nın katkılarıyla “Şimdi Hayatımda Müzik Var” atölyesiyle bu sosyal sorumluluk projesine adım attıklarını söylüyor. Müzik ve çalgı eğitimi sonrası kurulan orkestra keman, viyola, çello ve flüt içeriyor. 2014’te başlatılan Zeytin Çekirdekleri projesinin, geçen yıl endüstriyel miras alanında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Ayvalık’ın tanıtımına da katkıda bulunması bekleniyor.

Haberin Devamı

“Zeytin Çekirdekleri Orkestrası ve Korosu”nun eğitimi için bir de gönüllü ordusu var. Akademisyenler, sanatçılar, eğitmenler ve üniversite öğrencilerinin aralarında olduğu gönüllüler sayesinde çalışmalarını sürdüren çocukların kültürel eğitimlerine de katkıda bulunuluyor. Çocukların eğitimlerinin bağışlar, gönüllülük ve imece temelinde yürütüldüğünü vurgulayan Gürsoy, “Güzel Bir Yolculuk” sloganıyla yapacakları Paris gezisinin masraflarının karşılanması için ocak ayında bağış kampanyası başlattıklarını anlatıyor. “Zeytin Çekirdekleri”nin Paris ulaşım sponsorluğunu Pegasus havayollarının üstlendiğini belirten Gürsoy, çocukların bu hayallerinin gerçekleşebilmesi için gönüllülerle birlikte çok çalıştıklarını söylüyor. Bağış yapmak isteyenler derneğe www.zeytincekirdekleri.org adresinden ulaşabilirler.

Zeytin Çekirdekleri Korosu Paris yolcusu

Çocuklar ilkleri yaşadı

Korodaki çocuklar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) de desteğiyle, ocakta Ankara’yı ziyaret ettiler. Anıtkabir Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezerek Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) katkılarıyla bir konser salonunun ve sanatçıların sahne arkasındaki çalışmalarının nasıl olduğunu gözlemlediler. Sanatçıların provalarına katılma ve gönüllü sanatçılarla tekrar yapma fırsatı yakaladılar.

Haberin Devamı

Zeytin Çekirdekleri Korosu Paris yolcusu

Ankara seyahatlerinde ilkleri de yaşamış oldu çocuklar. Hayatlarında ilk kez uçağa bindiler. İlk kez piyanist Gülsin Onay’ın solistliğinde konser dinlediler. İlk kez Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelenen “Fındıkkıran Balesi”ni izlediler. TRT Ankara Radyosu’nu ziyaret edip ilk kez bir stüdyo gördüler ve çok sesli çocuk korosunun çalışmalarına katıldılar. Yine ilk kez CSO sanatçılarının konserlerde siyah giyindiklerine tanık oldular. Hatta bir zeytin çekirdeği bir flüt sanatçısına “Neden cenaze evinde gibi siyah giydiklerini” sordu.