15.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Toplantının ardından Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, Beşar Esad rejimi ve muhalif güçler arasında yapılması planlanan görüşmelerin ardından altı ay içerisinde ‘güvenilir, kapsayıcı ve mezhepsel olmayan bir geçiş hükümetinin’ kurulması konusunda uzlaşmaya varıldığı belirtildi.
Açıklamaya göre, 18 ay içinde BM’nin gözetimi altında seçime gidilmesi planlanıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Esad rejimi ve muhalif kesimler arasında Şubat 2016 tarihinde görüşmelerin başlayacağını duyurdu. Buna göre, BM’nin Suriye temsilcisi Steffan de Mistura’nın Esad rejiminin karşısına oturacak muhalif güçleri belirlemesi bekleniyor. Kerry, Esad’ın geleceği ve hangi muhalif gruplarla pazarlık yapılacağı konusunda ise uzlaşmaya varılamadığını açıkladı.
Kerry, Esad’ın Suriye’deki sorunun çözümünün parçası olarak ‘anlamlı müzakerelere’ girmeyi planladığını söyledi. Katılımcılar, bir ay sonra Paris’te Suriye konusundaki gelişmeleri gözden geçirmek için yeni bir toplantı kararı aldı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Viyana’daki Suriye görüşmelerinin sonunda bütün tarafların Suriye’deki krize çözüm bulması ve IŞİD ile mücadelede ilerleme kaydedeceğini umut ettiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise toplantıya katılan tarafların büyük kısmının Suriye’de kısa süre içinde bir ateşkes sağlanması gerektiği düşüncesinde birleştiğini söyledi.