Dünya 20 yıl sonra gelen zafer

20 yıl sonra gelen zafer

14.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin 6 yıldır katılmadığı Eurovision’da zafer İsrail’in oldu. Tarzı ve enerjisiyle Eurovision kulüplerinin favorisi olan Netta, ‘Toy’ adlı şarkısıyla ülkesine yıllar sonra birinciliği kazandırdı

20 yıl sonra gelen zafer

Türkiye’nin en son 2012’de Can Bonomo’nun ‘Love Me Back’ şarkısıyla katıldığı ve bu yıl Portekiz’in başkenti Lizbon’da gerçekleşen 63. Eurovision Şarkı Yarışması’nda kazanan İsrail oldu. Yarışma öncesi bahislerin favorisi olan Netta, ‘Toy’ şarkısıyla en büyük rakibi Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni gölgede bırakıp, Eurovision sahnesini adeta sallamayı başardı. İsrail’in 529 puanla birinci tamamladığı yarışmada, Güney Kıbrıs adına yarışan Arnavut kökenli Yunan şarkıcı Eleni Foureira 436 puanla ikinci, Avusturyalı Cesar Sampson ise 342 puanla üçüncü oldu. Böylelikle İsrail, 1998’de transeksüel şarkıcı Dana International’ın birinciliğinden, 20 yıl sonra tekrar zafere ulaştı.

Haberin Devamı

Favori Avusturya’ydı

Yarışma eğer sadece halk oylamasına dayalı olsaydı kazanan ülke, rakibine 64 puan fark atarak yine İsrail olacaktı. Ancak eğer sonuçlar sadece jüri oylarından oluşsaydı bu kez 271 puanla Avusturya birinci, 253 puanla İsveç ikinci olacaktı.

Oylama sistemi ne kadar adil?

Türkiye’nin ciddi başarılar kazandığı yıllarda puanlama yüzde 100 halk oylamasına dayalıydı. Türkiye’nin katıldığı son yıllarda ise bu yeni puanlama sistemine yani yüzde 50 halk ve yüzde 50 jüri sistemine geçilmişti. Can Bonomo’nun finalde yedinci olmayı başardığı sistem şu andakiyle aynı. Yarışmanın yeni puanlama sistemiyle daha adaletli bir yarışmaya dönüştüğünü söylemek yanlış değil. Bu yıl vasat şarkılarla yarışan Yunanistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya gibi SMS gücüne güvenen ülkeler finale kalamadı.

Haberin Devamı

20 yıl sonra gelen zafer

Sahnede skandal: Mikrofonu kaptı ve...

Gecenin en şanssız ülkesi hiç kuşkusuz İngiltere’ydi. 2003’te Sertab Erener’in birinci olduğu yıl, sıfır çeken İngiltere 15 yıl sonra bu kez de sahne krizi yaşadı. SuRie, parçasını söylerken sahneye fırlayan bir izleyici, şarkıcının elindeki mikrofonu kapıp ‘Nazi’ ve ‘özgürlük’ gibi kelimelerin duyulduğu bir cümle kurdu. Eylemci hemen sahneden indirildi. ‘Eurovision’da sahneye fırlama’ durumu geçtiğimiz yıl da yaşanmış ve güvenlik problemi konusu gündeme gelmişti.

Birinci olmanın formülü ne?

İsrail’in birinciliği, beklenilen bir sonuçtu. Şarkının orijinal ile dinamik olması ve ciddi bir vokal performansı gerektirmesi jüriyle, halk oylamasında iyi puan almasına yardımcı oldu. İsrail gibi birincilik şansı olan Güney Kıbrıs’ın dezavantajı jüriyi, İsrail kadar ikna edememesiydi. Yeni puanlama sisteminde şampiyon olmanın şartı etnik, evrensel, kitleleri coşturacak kadar trend olmak ve elbette hatasız performans...