Dünya 20 yıl sonra göründü ‘barış’ çağrısı yaptı!

20 yıl sonra göründü ‘barış’ çağrısı yaptı!

01.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afganistan’da geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan silahlı muhalif gruplardan Hizb-i İslami Partisi’nin lideri Gülbeddin  Hikmetyar, yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez halkın arasına çıktı ve taraftarlarıyla bir araya geldi.

20 yıl sonra göründü ‘barış’ çağrısı yaptı

Bir dönem Usame Bin Laden ile de ittifak kurduğu söylenen Hikmetyar, ülkenin doğusunda yaptığı konuşmada Afganistan’ın güçlü bir merkezi hükümete ihtiyacının olduğunu söyledi. Merkezi hükümetin güçlenmesi için kendisinin de herhangi bir makam beklentisi olmadan ciddi çalışma yapacağını ifade eden Hikmetyar, geçmişte yaşanan olumsuz rekabetlerin kötü sonuçlandığını anımsattı ve bundan sonra böyle olumsuzluklardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

‘Silahları bırakın’

Afganistan’daki terör gruplarına silah bırakma çağrısında bulunan Hikmetyar, Taliban’ın hükümete karşı savaşmasının doğru olmadığını bildirdi ve ülkede süren savaşın “sonu belli olmayan, anlamsız ve kutsal sayılamayacak” bir mücadele olduğunu kaydetti.

Afganistan’da artık bir damla bile kanın akmasını istemediklerini vurgulayan Hikmetyar, “Artık savaş olmasını ve kimsenin yetim kalmasını istemiyoruz” dedi ve Hikmetyar, Afgan halkının bunu kaldıracak gücünün kalmadığına dikkati çekti.
20 yıl sonra Afganistan’da halk karşısına çıkan Hikmetyar, partisinin gerekli olduğuna inandığı bir dönemde silahlı mücadele içinde bulunduğunu hatırlatırken, artık bu mücadelenin ülke yararına olmadığını gördükleri için barışı seçtiklerini söyledi.
Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hikmetyar arasında geçen yıl barış anlaşması imzalanmıştı.

Haberin Devamı

ABD üs kurdu

ABD, Afganistan’dan NATO birliklerinin çekilmesinin ardından 2 yıl sonra, ülkenin güneyindeki Helmand vilayetine 300 kişilik üs kurdu. Üsteki askerlerin Afgan ordusuna eğitim, terörle mücadele ve Taliban operasyonlarına destek amacı ile konuşlandırıldığı duyuruldu. Üs kararı, Taliban’ın en güçlü olduğu Helmand’ta Afgan güçlerinin büyük kayıplar vermesinin ardından geldi. Helmand’da Taliban’la çatışmalarda çoğu ABD ve İngiliz vatandaşı 1000 koalisyon askeri öldü.

20 yıl sonra göründü ‘barış’ çağrısı yaptı