Dünya 2008’de Türkiye-Almanya ilişkileri

2008’de Türkiye-Almanya ilişkileri

19.12.2008 - 10:44 | Son Güncellenme:

.

2008’de Türkiye-Almanya ilişkileri

Türkiye-Almanya ilişkileri açısından 2008 yılı yoğun gelişmelere ve karşılıklı ziyaretlere sahne oldu.
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble şubat ayı başında Türkiye’yi ziyaret etti. Schaeuble ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay arasındaki görüşmede ağırlıklı olarak güvenlik konuları, yabancılar yasası ve Almanya’da yaşayan Türklerin topluma uyum konusu ele alındı.
Ludwigshafen kentinde şubat ayında bir binanın yanması sonucunda Medine Kaplan, Belma Özkaplı, İlyas Çağlar, Hülya Kaplan, Karanfil Kaplan, Dilara Kaplan, Döne Kaplan, Kamil Kaplan ve Kenan Kaplan adlı 9 Türk hayatını kaybetti.
Kundaklama olasılığı üzerinde durulurken, Almanya’yı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ve Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer yangın yerini ziyaret ederek, yakınlarını kaybeden Kaplan ailesine baş sağlığı dileğinde bulundu.
Başbakan Erdoğan, burada Türklere itidalli davranmaları çağrısında bulundu. Yangınla ilgili araştırmalar kesin bir sonuca ulaşılmazken, soruşturma sona erdirildi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Berlin’deki Başbakanlıkta Başbakan Erdoğan ile birlikte, aralarında çok sayıda Türk öğrencinin de bulunduğu yaklaşık 300 öğrencinin katılımıyla sohbet toplantısı düzenledi.
Merkel, burada yaptığı konuşmada, Ludwigshafen’deki yangının korkunç bir olay olduğunu, Almanya’da ve Türkiye’de yaşayan herkesi derinden sarstığını, sebebinin belirlenmesi için her türlü çabayı harcayacaklarını söyledi.
Erdoğan’ın Berlin’de öğrencilerle yaptığı bu görüşmede ve daha sonra Köln kentinde vatandaşlara hitaben yaptığı konuşma sırasında "Asimilasyon insanlık suçudur" şeklinde görüş belirtmesi, Almanya’da uzunca bir süre çok sayıda siyasetçi tarafından tartışıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Almanya’nın başkenti Berlin’de her yıl düzenlenen Uluslararası Turizm Borsası Fuarına (ITB) katıldı.Günay, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’deki turistik tesislerin dünya standartlarında olduğunu, ancak çoğunun bulunduğu çevreyle bir uyumsuzluk oluşturduğunu belirterek, "Bizim bu konuda topyekun bir seferberliğe ihtiyacımız var. Özel ve yerel idarelerimizin, sivil toplum örgütlerinin, muhtarların, belediyelerin, okulların, camilerin katılacağı bir mekan iyileştirme seferberliğine ihtiyacımız var" dedi.
Almanya İçişleri Bakanı Schaeuble, başkent Berlin’de düzenlenen 3. İslam Konferansını yönetti. Schaeuble, konferanstan sonra bazı katılımcılarla birlikte düzenlediği basın toplantısında, bazı eyaletlerdeki okullarda daha şimdiden seçmeli olarak "İslam bilgisi" dersinin verildiğine dikkati çekerek, "Almanya’daki okullarda düzenli İslam din dersi verilebilir" şeklinde görüş bildirdi.
Schaeuble, daha sonra aralık ayında, bugüne kadar düzenlenen İslam konferansları hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanan "www.deutsche-islam-konferenz.de" internet sayfasının da açılışını yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, AK Parti’nin kapatılması istemiyle dava açılmasını eleştirdi.
Steinmeier, yaptığı açıklamada, AK Parti’nin Başbakan Erdoğan başkanlığında demokrasi ve hukuk devleti ilkelerini uygulamak istediğini gösterdiğini belirtti.
Anayasa Mahkemesinin partinin kapatılmaması yönünde karar almasından sonra Steinmeier, memnuniyeti dile getirerek, "Şimdi önemli olanın, karar yetkisi olan herkesin ülkede barışa ve siyasi istikrara katkı sağlaması ve reform yolunda kararlı şekilde devam edilmesi olduğunu" söyledi.
Steinmeier, başkent Berlin’deki Dışişleri Bakanlığında, Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile birlikte, İstanbul’da yapılması planlanan Türk-Alman Üniversitesinin kuruluş anlaşmasını da imzaladı.
Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında Almanya’nın Türkiye’yi 3-2 yenerek finale yükseldiği karşılaşma öncesinde Almanya çapında dostluk mesajları verildi. Çok sayıda politikacı karşılaşmanın Almanlarla Türkler arasındaki dostluğu geliştirmesini temenni ettiklerini belirtirken, karşılaşmadan sonra Türklerin Almanların coşkusuna ortak olmaları da olumlu bir şekilde Alman basınına yansıdı.

VATANDAŞLIK SINAVI
Almanya’da 1 Eylülden itibaren Alman vatandaşı olmak isteyen yabancıların vatandaşlık sınavına tabi tutulması, ülkede çok sayıda göçmen kuruluşu tarafından eleştirildi. Toplam 310 sorunun hazırlandığı sınavda kendisine rastgele sorulacak 33 soru arasından en az 17’sini doğru bilen bir yabancı sınavı kazanmış oluyor. İsteyen herkesin istediği kadar katılabileceği sınav için 25 Avro ücret alınıyor. Almanya’da yaşayan ve burada en az lise mezunu olan yabancılar bu sınavdan muaf tutuluyor.
Sınav için hazırlanan sorular sadece zor olduğu için değil, bazıları yanlış hazırlandığı gerekçesiyle de eleştirildi, ancak Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, yanlış hazırlanan bazı soru ve cevapların düzeltildiği bildirildi.
Almanya’nın başkenti Berlin’de, eşi Türk olan Polonyalı bir kadın altız doğurdu. Doğumun gerçekleştiği Charite Hastanesinden yapılan açıklamada, 4 kız ve 2 erkek bebeğin sağlık durumlarının iyi olduğu ve doğum sırasında bebeklerin ağırlıklarının 800 ila 900 gram arasında değiştiği bildirildi.
Altızlar, tanınmış Alman sunucu Thomas Gottschalk’ın yönettiği "Ein Herz für Kinder" (Çocuklar İçin Bir Kalp) adlı televizyon programında da ilk kez kamuoyuna gösterildi. Programda, dünyada bir kadının altız doğurmasının lotoda altılı tutturmaktan daha az bir olasılık olduğu, bu olasılığın 4 milyar 400 milyonda bir olduğu ifade edildi.
Deniz Feneri derneği tarafından bağış amacıyla toplanan paranın bir kısmının özel yatırımlar için kullanıldığı suçlamasıyla açılan davanın görüldüğü Frankfurt Eyalet Mahkemesinin 17 Eylülde açıklanan kararında, dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanan Mehmet Gürhan’ın 5 yıl 10 ay ve Firdevsi Ermiş’in 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldığı, 2 yıl 9 ay hapis cezası alan Mehmet Taşkan’ın tutukluluk halinin ise kaldırıldığı belirtildi.

FRANKFURT KİTAP FUARININ ONUR KONUĞU TÜRKİYE
Türkiye’nin bu yıl onur konuğu olduğu 60. Frankfurt Kitap Fuarında Türk kültür ve edebiyatının geniş çaplı tanıtımı yapıldı.
Resmi açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier tarafından yapılan fuara, aralarında Orhan Pamuk’un da bulunduğu çok sayıda Türk yazar ve edebiyatçı katıldı.
Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler de Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Türkiye Türkiye standını ziyaret ettii.
Kitap Fuarı çerçevesinde yaklaşık 300 dans ve okuma etkinliğiyle toplantı, sempozyum ve konserler düzenlendi.
Fuardan sonra düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’nin fuarda beklenenden büyük bir ilgi gördüğü ve fuarda bu yıl ziyaretçi rekoru kırıldığı bildirildi.

ALMANYA’DA PARTİ LİDERİ İLK GÖÇMEN
Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir, Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi’nin eş başkanlığına seçilerek, Federal Almanya Cumhuriyeti tarihindeki ilk göçmen kökenli parti lideri oldu.
Özdemir, Yeşiller Partisi’nin Erfurt kentindeki kurultayında yapılan oylamada, delegelerin yüzde 79,2’sinin oyunu aldı. Özdemir’in gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde milletvekili adaylığı başvurusu ise parti başkanının aynı zamanda milletvekili olmasını istemeyen Yeşiller Partisi delegelerinin çoğunluğu tarafından reddedildi.
Cem Özdemir, Almanya’daki okullarda Türkçe dersi verilmesinin de önemli olduğu şeklindeki açıklamasıyla da yeni bir tartışma başlattı. Aralarında Devlet Bakanı Böhmer’in de bulunduğu bazı politikacılar, bunun uyuma katkı sağlamayacağını, Almanca öğrenilmesinin daha önemli olduğunu savundu.
Berlin Eyalet Meclisinin Türk kökenli üyesi Emine Demirbüken-Wegner, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Yönetim Kurulu üyeliğine yeniden seçildi.
Demirbüken-Wegner, CDU’nun Stuttgart kentinde düzenlediği 22. kurultayında delegelerin yüzde 75,4’ünün oyunu aldı.
Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu Berlin’de Almanya İçişleri Bakanı Schaeuble ve Devlet Bakanı Böhmer ile görüştü. Yazıcıoğlu’nun temasları sırasında Almanya’da yaşayan Türklerin sorunları ele alındı.
Yazıcıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda bakan da çeşitli vesilelerle Almanya’ya geldi ve Alman bakanlarla temaslarda bulundu.
Spor alanında UEFA Kupası (B) Grubu 2. turunda Galatasaray, Hertha Berlin ile Berlin Olimpiyat stadında karşılaştı ve karşılaşmayı Galatasaray’ın 1-0 kazanması Alman basınında geniş şekilde yankı buldu.
Gazeteler, Türk taraftarların "Güle güle" şeklinde şarkı söylemelerini ve "İtalyan hakemlerin kötü yönetimine" tepki gösterilmesini ön plana çıkardı.

ALMAN LİGİNDE TÜRK FUTBOLCULARIN BAŞARILARI
Milli futbolcu Hamit Altıntop’un oynadığı Bayern Münih, 2007/2008 sezonunda Alman Birinci Futbol Liginin (Bundesliga) Şampiyonu oldu.
Bu arada, Bundesliga’da bulunan takımlarda toplam 13 Türk futbolcu yer aldı ve başarılı oyunlarıyla dikkati çekti. Werder Bremen’de ve Alman U21 milli takımının başarılı oyuncusu Mesut Özil’in gelecekte Türk milli takımında mı, yoksa Alman milli takımında mı oynayacağı sorusu da Alman basınında yoğun şekilde tartışıldı.
1. FC Köln takımında oynayan Ümit Özat, 2008/2009 sezonun başında takım kaptanlığına getirildi. Ümit, 1. FC Köln’ün, ligin üçüncü haftasında Karlsruher SC’ye karşı deplasmanda oynadığı karşılaşmada fenalaşarak sahada yere yığıldı. Kalp rahatsızlığı olduğu tespit edilen Ümit, bu karşılaşmadan sonra forma giyemedi.
Alman Birinci Futbol Ligi’ne bu yıl yükselen TSG 1899 Hoffenheim, ligin 17. haftasında, takım kaptanı Selim Teber’in attığı gol ile sezonun ilk yarısını Bayern Münih’in önünde lider olarak tamamladı.