Dünya 32 yıllık başkan savaş meydanında öldü

32 yıllık başkan savaş meydanında öldü

21.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuzey Afrika ülkesi Çad’ı 1990 yılından beri yöneten Cumhurbaşkanı İdris Deby Itno’nun, “savaş meydanında” yaralanmasının ardından hayatını kaybettiği açıklandı. Deby’nin ölümünün ardından yönetime oğlu Mahamat İdris Deby’nin geçtiği belirtildi.

32 yıllık başkan savaş meydanında öldü

68 yaşındaki Deby’nin, pek çok muhalif adayın katılmadığı 11 Nisan seçimlerini yüzde 79 gibi bir oranla kazanarak cumhurbaşkanı seçilmesi, Libya merkezli Çad’da Değişim ve Uyum Cephesi (FACT) adlı isyancı bir grubun ayaklanmasına yol açmıştı. Kesin seçim sonuçları önceki gün açıklanan ve 6. kez cumhurbaşkanı seçildiği duyurulan Deby’nin, zaferini kutlamak yerine kuzeydeki Libya sınırında isyancı gruba karşı yürütülen askeri operasyonların sorumluluğunu üstlenmek üzere cephe hattına gittiği bildirilmişti. Ordu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin batısındaki Kanem  bölgesinde, FACT grubuna yönelik operasyonda çatışma çıktığı, 300 ayrılıkçının etkisiz hale getirildiği, 150’sinin de yakalandığı belirtilmişti. Cumhurbaşkanlığı danışmanı Abdurrahman Kulamallah, Fransız radyosu RFI’ye, Deby için “Yaşarken özgür bir adam olarak, elinde silahla öldü” dedi.

Haberin Devamı

Oğlu başa geçti

Cumhurbaşkanlığına, Itno’nun oğlu Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Mahamat İdris Deby’nin geçtiği belirtildi. İdris Deby’nin başında olduğu Askeri Geçiş Konseyi’nin (AGK) görev süresi 18 ay olacak. Parlamento ve hükümetin feshedildiği ülkede, geçiş hükümeti kurulacak. Ülke genelinde 14 günlük yas ilan edilirken Itno için ulusal cenaze töreni düzenlenecek. Kara ve hava sınırlarının kapatıldığı ülkede, 18.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Çavuşoğlu’ndan taziye mesajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hafta sonu ülkenin kuzeyinde ayrılıkçılara karşı düzenlenen operasyona katılan ve çıkan çatışmada hayatını kaybeden Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby Itno için taziye mesajı yayımladı. Çavuşoğlu, Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Hükümete karşı saldırıları kınıyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet diliyor, dost ve kardeş Çad halkına en içten taziyelerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.