Dünya 40 saniyede ‘Maharet’ini gösterdi

40 saniyede ‘Maharet’ini gösterdi

20.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Mars’a gönderdiği minyatür helikopter Ingenuity (Maharet), beklenen uçuşunu gerçekleştirdi.

40 saniyede ‘Maharet’ini gösterdi

Helikopter Mars’ta (Kızıl Gezegen) başarılı bir şekilde kalkış ve iniş yaptı. Böylece tarihte ilk kez, motorlu bir hava aracı Dünya dışında bir gezegende kontrollü bir uçuş gerçekleştirmiş oldu. Uçuşun 40 saniye sürdüğü açıklandı. Helikopterin, planlandığı gibi yerden 3 metre yükselebildiği belirtildi. Yaklaşık 1.8 kilogram ağırlığındaki helikopter, 18 Şubat’ta Mars’taki Jezero Krateri’ne inen “Perseverance” adlı uzay aracıyla taşınmıştı. Helikopterin 11 Nisan’da yapılması planlanan uçuşu, bir yazılım hatası nedeniyle ertelenmişti. NASA, dünkü uçuş için de “Başarılı olamayabilir, yeniden deneyeceğiz” açıklaması yapmıştı. NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı Proje Müdürü Mimi Aung, elde edilen başarı sonrası “Artık insanoğlunun diğer bir gezegendeki bir hava aracını uçurduğunu söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Uçuşun öncelikli amacı, söz konusu teknolojinin bir başka gezegende çalışabildiğini göstermekti. 

NASA, 1903’te ilk motorlu uçağı uçuran Amerikalı havacılar Orville ve Wilbur Wright’a gönderme yaparak, çift motorlu helikopterin uçuşun “bir Wright Kardeşler anı” olacağını belirtmişti. Bu bağlantıya vurgu yapmak için de Ingenuity’nin gövdesine Wright Kardeşler’in uçağının kanadından alınan pul büyüklüğünde bir kumaş parçası yapıştırıldı. NASA uzmanları Jazero’da “hava sahası” adını verdikleri 10x10 metre büyüklüğünde bir alan belirledi. Bu alan, 90 metre uzunluğundaki “uçuş bölgesinin” bir ucunda yer alıyor. Ingenuity’nin bu bölge içinde 5 sorti denemesi yapması hedefleniyor.

Diğer yandan başka bir gezegende ilk hava aracını 1980’lerde Vega balonlarıyla Sovyetler Birliği uçurmuştu.

Haberin Devamı

40 saniyede ‘Maharet’ini gösterdi

Drone gibi...

Geçen yıl temmuz ayında Dünya’dan fırlatılan Perseverance ile Mars’a gönderilen Ingenuity (Maharet), küçük boyutlu bir helikopter. Drone’a benzeyen 1.8 kiloluk helikopterin 4 ayağı ve 2 pervanesi bulunuyor. Bu pervanelerin de dakikada 2400 kez yani normal bir helikopter pervanesinden 5 kat daha hızlı dönme kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor. Mars yüzeyinden en fazla 5 metre yükseklikte, 300 metre kadar uçabilecek olan “Ingenuity”nin her uçuşunun 90 saniye civarında sürmesi planlanıyordu.

40 saniyede ‘Maharet’ini gösterdi

Ingenuity’nin uçuşuna ilişkin görüntüler, uydu vasıtasıyla Dünya’ya iletilirken, helikopterin başarılı uçuşu NASA’da kutlandı.