Dünya 430 yıllık 'ninja silahları' bulundu

430 yıllık 'ninja silahları' bulundu

15.02.2022 - 16:18 | Son Güncellenme:

Japon bir arkeolog, Saitama prefektörlüğündeki iki kalede bulunan yaklaşık 430 yıllık eserlerin ninja silahı olduğunu düşünüyor.

430 yıllık ninja silahları bulundu

Söz konusu aletler Iwatsuki'yle Hachioji kalelerinde 1960 ve 2010'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştı. Eserlerin tarihi, 1590'daki Odawara Kuşatması'na kadar uzanıyor.

Haberin Devamı

Bu kuşatmada Toyotomi ve Tokugawa klanları, Japonya'nın büyük bölümünü kontrol eden Go-Hōjō klanını yenerek her iki kalenin de kontrolünü ele geçirmişti.

Live Science'ın aktardığına göre kuşatmanın gerçekleştiği dönemi anlatan tarihi metinlerde ninjalardan "casus" ve "suikastçı" diye bahsediliyor. Ninjaların da kuşatmada yer aldığı düşünülüyor.

Saitama'daki Ranzan Tarihi Müzesi'nin küratörlüğünü yapan arkeolog Akihiro Iwata, bu eserleri şimdi tekrar gözden geçirdi.

Eserler arasında Türkçede ninja yıldızı diye bilinen şuriken'e benzeyen yassı fırlatma taşları var. Iwata bu taşların, şuriken'in öncülü olduğunu varsayıyor.

Iwata, ayrıca kilden yapılan demir dikeninin, ninjaların kullandığı makibişi denen demir dikeninin ilk versiyonlarından biri olabileceğini söyledi:

Haberin Devamı

"Muhtemelen bu eserler ninja olarak hareket eden timin silahlarıydı."

Iwata'ya göre silahlar yüksek ihtimalle kuşatmadan önce aceleyle yapıldı:

"Yassı fırlatma taşları saldırıya geçen bir düşmanın hareketini durdurmak için kullanıldı. Düşman durduğunda askerler kaçıyordu. Kilden yapılan demir dikeniyse kaleyi işgal eden düşmanı durdurmuş olabilirdi."

Yıllardır ninjalar üzerine çalışmalar yürüten Prof. Yuji Yamada, Iwata'nın bulgularının "çığır açıcı olduğunu" söyledi:

"Yassı fırlatma taşları sonraki yıllarda şuriken'e dönüşmüş olabilir. Kilden yapılan demir dikenini gibi bir şey daha önce hiç görmemiştim. Bunlar açıkça makibişi'ye benziyor."

Kaynak: Independent Türkçe