Dünya 70 yıl sonra ilk defa ortaya çıktı! Kral Charles'ın 'Kader Taşı'

70 yıl sonra ilk defa ortaya çıktı! Kral Charles'ın 'Kader Taşı'

06.05.2023 - 10:24 | Son Güncellenme:

Annesi Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün ardından İngiltere'de tahta oturan Kral Charles'ın taç giyme töreni bugün gerçekleşecek. Milyonlarca kişi tarafından takip edilen törende ise şimdiden dikkatleri çeken detay 'Kader Taşı' oldu. Törenin olmazsa olmazı, yüzlerce yıllık geleneğin parçası olan bu taşın uzun ve karmaşık geçmişi merak uyandıracak türden.

70 yıl sonra ilk defa ortaya çıktı Kral Charlesın Kader Taşı

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - İngiltere'de bugün gerçekleşecek Kral II. Charles'ın taç giyme töreni için hazırlıklar tamamlandı. Dünyanın yakından ilgilendiği bu törende ise 'Kader Taşı' büyük bir tarihi önem taşıyor. 'Kader Taşı' geçtiğimiz günlerde Londra’ya doğru yola çıkmak üzere Edinburgh Kalesi'nde düzenlenen özel bir törenle uğurlanmıştı. Böylelikle İskoçya monarşisinin ve ulusunun sembolü olarak görülen taş, 27 yıl aradan sonra ilk kez Kral Charles’ın taç giyme töreni için İngiltere'ye dönmüş oldu. Peki tüm dikkatleri üzerine çeken Kader Taşı neden bu kadar kıymetli?

Haberin Devamı

70 yıl sonra ilk defa ortaya çıktı Kral Charlesın Kader Taşı

İSKOÇ KRALLARINA AİT BİR GELENEK

Kader Taşı, 11'inci yüzyıla kadar uzanan zengin ve karmaşık bir tarihe sahip. İngiliz Kraliyet'i için bu taş krallığın ve egemenliğin eski bir sembolü olarak görülüyor. Eski İskoç krallarının taç giyme töreninin bir parçası olan taş, bu nedenle yüzlerce yıl Scone Manastırı'nda saklandı. Rivayete göre İskoç kralları, Kelt atalarının İrlanda’dan getirdikleri bir taş üzerinde oturuyor ve egemenliklerini bu taşa bağlıyorlardı. Aslında tarihi olarak taş bulunduğu Scone Köyü'yle anılmış olsa da İskoç halkı bu taşa 'Kader Taşı' ismini verdi.

İskoç kralı için bu taş bir egemenlik simgesiydi. I. Edward'ın İskoçya'daki taşı alarak 1296 yılında İngiliz Kraliyet Tacı'na ev sahipliği yapan Westminister Kilisesi'ne emanet etmesiyle taşın talihi de değişmişti. Asırlarca İskoç hükümdarına güç ve kudret verdiği düşünülen, İskoç kralının egemenlik nişanesi olan taş bir anda Britanya kralının ve dolayısıyla İngilizlerin İskoçya üzerindeki egemenliğinin bir sembolü olmaya başladı. Bu tarihten sonra artık İngiliz kralları İskoçya'nın da hükümdarı olduklarını göstermek için aynı İskoç kralları gibi Kader Taşı üzerinde oturdu.

Haberin Devamı

HÜKÜMDARLAR VARLIĞINI BU TAŞLA TAÇLANDIRIYORDU

Taş, Westminster Abbey'e taşındığı ve aynı yıl İskoçya'ya nihai dönüşüne kadar krallar ve kraliçeler için taç giyme törenlerinde kullanıldığı 1996 yılına kadar İskoçya'da kaldı. İngiltere monarşisi için tarihi ve kültürel öneme sahip bir sembol olarak görülen Kader Taşı, sayısız hükümdarın taç giydiğini gördü ve meydana gelen tüm sürtüşmelere tanık oldu.

1651'de İngiltere Kralı II. Charles, cesur bir görevle Kader Taşı'nı İskoçya'dan geri getirdi. Charles, Taş'ı geri almak için bir grup İskoç'u görevlendirdi ve onu Londra'daki Westminster Abbey'e geri getirmeye çalıştı. İskoç hükümetinin onları durdurma girişimlerine rağmen grup Taş'ı alıp sağ salim Londra'ya teslim etmeyi başardı.

70 yıl sonra ilk defa ortaya çıktı Kral Charlesın Kader Taşı

II. Charles, Londra'ya vardığında 2 Temmuz 1661'de İskoçya'dan alınan taşı kullanarak İngiltere Kralı olarak taç giydi. Bundan yüzyıllar önce de hükümdarlar varlığını bu taşla güçlü kıldığına inanılıyordu. Bu yüzden Charles'ın onu geri alması çok önemliydi. 

KRALİÇE ELİZABETH'TE DE KULLANILDI

Kader Taşı, 1996 yılına kadar Westminster Abbey'de kaldı ve sonunda İskoçya'ya iade edildi. O zamandan beri önemli bir ulusal sembol ve İngiltere'in uzun ve karmaşık tarihinin bir hatırlatıcısı olarak kaldı. Kader Taşı, yalnızca Kral II. Charles'ın taç giyme töreninin değil, aynı zamanda İngiliz tarihi ve birliğinin de güçlü bir simgesi olarak görülüyor.

Kader Taşı, 27 Nisan 1625'te taç giyme töreninin bir parçası olarak Başpiskopos George Abbot tarafından Kral II. Charles'a takdim edildi. İngiltere için yeni bir çağın başlangıcına işaret eden bu sembolik jeste ise tanık olmak için Avrupa'nın dört bir yanından herkesi bir araya getirdi. Kral Charles'a ayrıca İngiltere ve İskoçya üzerindeki otoritesini simgeleyen bir kılıç ve asa takdim edildi. O zamandan beri taş, Kraliçe II. Elizabeth'in 1953'teki taç giyme töreni de dahil olmak üzere taç giyme törenlerinde kullanıldı.

Yazarlar