Dünya 9.5 yıl hapis yatacak

9.5 yıl hapis yatacak

14.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

9.5 yıl hapis yatacak

9.5 yıl hapis yatacak


Gasptan da 20 yıl hapis istemiyle yargılanacak


       Mehmet Ali Ağca, gazetemiz Başyazarı ve Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'nin öldürülmesinden dolayı aldığı idam cezası nedeniyle 9 yıl 6 ay 27 gün cezaevinde tutulacak. Bu süreçte Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gasp suçu nedeniyle davaya devam edilecek.
       Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün yaptığı açıklamaya göre, İtalya Ağca'yı, Türkiye'nin 1981 ve 1993 yıllarında yaptığı iki başvuru üzerine şartlı iade etti. İtalya Türkiye'nin 1981 yılındaki başvurusunu, Ağca'nın Türkiye'ye gönderilmesi durumunda idam edileceği gerekçesiyle bekletiyordu. Ancak 1991'de çıkarılan Terörle Mücadele Yasası'nın geçici 1. maddesi, bu yasa çıkarıldığı tarihten önce işlenen suçlar nedeniyle verilen idam cezalarının 10 yıl olarak infaz edilmesini öngördü. İtalya yasa çıkarıldıktan sonra da, Papa suikastı nedeniyle verilen cezanın infaz edilmesini gerekçe göstererek 1981 ve 1993 yıllarındaki iade taleplerini bekletmeye aldı.

Gaspa 20 yıl, firara zamanaşımı

       Ağca, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gasp suçundan dolayı yargılandığı davada gıyabi tutukluydu. Bu tutukluluğu öncelikle vicahiye çevrildikten (yüzüne karşı okuma) sonra yargılanmasına devam edilecek. Ağca bu davada, TCK'nın 495 ve 499. maddelerine göre 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Ağca hakkındaki bu davanın zamanaşımı nedeniyle düşme süresi ise 3 Ekim 2001'de dolacak. Davada, bu tarihe kadar mahkum olması durumunda, mahkemenin vereceği karar, İpekçi cinayeti nedeniyle cezaevinde tutulacağı 9 yıl 6 ay 27 günlük süreye eklenecek.
       Af yasasının Meclis komisyonundan geçtiği halde çıkması durumunda, TCK'nın söz konusu 495 ve 499. maddeleri üçte birlik indirim kapsamında yer aldığından, mahkemenin Ağca'ya vereceği ceza da bu oranda indirilecek.
       Ağca cezaevinden firar ettiği için yargılanamayacak. Çünkü bu suçun zamanaşımı süresi doldu.

Ağca'nın suç dosyası

       Askeri savcılık iddianamesine göre Ağca'nın kişisel olarak karıştığı suçlar şöyle:
       * Üniversite sınavlarında sahte giriş belgesiyle yerine başka kişiyi sokarak İstanbul İktisat Fakültesi'ne girmeye hak kazanmak.
       * İstanbul Beyazıt ve Laleli bölgelerinde kaçakçılığa karışmak.
       * Yakalanmadan önce 22 Mart 1979'da Bağdat Caddesi'nde kuyumcu Hamza Yıldırım'a ait dükkan ile 3 Nisan 1979'da Koşuyolu'ndaki Fruko deposunda silahlı gasp.
       * Şubat 1980'de kendisini yakalattığı gerekçesiyle Ramazan Gürbüz'ün öldürülmesine karışmak.
       * Firar sonrası çeşitli yer ve tarihlerde sahte pasaport ve nüfus cüzdanlarının temin edilip kullanılması.

Anne Ağca: Sevinçten havalara uçtum

       MİKAİL PELİT Malatya (DHA)

       Papa'ya suikast girişiminde bulunduğu için mahkum olan ve İtalya'da 19 yıldır cezaevinde yatan Mehmet Ali Ağca'nın affedilerek Türkiye'ye iade edilmesi kararı, Malatya'daki evinde bayram sevinciyle karşılandı. Annesi Müzeyyen Ağca, "Adalet yerini buldu. Darısı Türkiye'deki mahkumların başına" dedi.
       Ağca'nın affı haberini ilk öğrenen kardeşi Adnan Ağca oldu. Adnan Ağca, ağabeyinin affedilmesini uzun süredir beklediklerini belirterek, kararı alanlara teşekkür etti. Ağabeyi Mehmet Ali Ağca'nın Türkiye'ye gelmesi halinde hakuki yönden fazla sorun olmayacağını savunan Adnan Ağca, "Adalet yerini buldu, mutluyum. İtalya'da yüzlerce kişiyi öldüren Kızıl Tugaylar hapse girdi, çıktı. Ağabeyim 20 yıldır yatıyor. İtalya da bu durumdan şikayetçiydi. Bunu anladıkları için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

'Darısı Türkiye'dekilerin başına'

       Ağca'nın affedildiği haberi, annesi Müzeyyen Ağca'nın oturduğu Saray Mahallesi Kavukçuoğlu Sokak'taki evde bayram sevinciyle karşılandı. Gazetecilerin akın ettiği evin kapısını kimseye açmayan anne Ağca, sadece DHA muhabiriyle görüştü.
       Oğlunun affedildiği haberini İstanbul'da bulunan oğlu Adnan Ağca'nın telefonundan öğrendiğini ve sevinçten havalara uçtuğunu vurgulayan Müzeyyen Ağca, "Çok seviçliyim. Darısı Türkiye'deki mahkumların başına. İtalya'ya ve Papa'ya çok teşekkür ederim" dedi. Anne Ağca, gelişmelerle ilgili sürekli oğlu Adnan Ağca'dan haber aldığını ifade ederek, "Mehmet Ali ne zaman Türkiye'ye gelir, bilmiyorum. Ama affedildiğine göre yakında gelir" dedi.
       Mehmet Ali Ağca'nın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda çalışan kızkardeşi Fatma Ağca ise sadece "Mutluyum" demekle yetindi.



Yazarlar