Dünya 9 Mayıs için taktik değişti!

9 Mayıs için taktik değişti!

04.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin son istihbarat değerlendirmesini yakından bilen bazı Amerikalı yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş stratejisini değiştirdiğini ve 9 Mayıs’a odaklandığını öne sürdü.

9 Mayıs için taktik değişti

CNN'in haberine göre yetkililer, Rusya’nın stratejisini, Donbas ve Ukrayna’nın doğusundaki diğer bölgeleri Mayıs ayı başında ele geçirme hedefiyle değiştirdiğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, çok da iyi gitmeyen operasyonu 9 Mayıs’taki “Zafer Günü”nde bir başarı olarak göstermek amacında olduğunu savundu. 

Haberin Devamı

'RUSLAR İÇİN GERÇEK ZAFER UZAKTA'

Rus kara kuvvetlerinin savaştıkları bölgelerin kontrolünü elinde tutamadığına dikkati çeken yetkililer, Putin’in bunu bir zafere çevirmek için baskı altında olduğunu iddia ederken, “Doğu Ukrayna Putin’in bunu başarma olasılığının en yüksek olduğu yer” değerlendirmesini yaptı. Önümüzdeki sürecin zor ve uzun geçeceğini kaydeden yetkililer, 9 Mayıs'ta bir kutlama olsa bile, Ruslar açısından gerçek bir zaferin daha uzakta olabileceğini söyledi.

Avrupalı ​​bir diplomat da, Putin'in "Çeçenistan’daki gibi uzun soluklu bir savaşa hazırlandığını, zira bu konuda varacağı başka bir yeri olmadığını" söyledi. 

BUCHA'DA YAŞANANLARDAN SONRA YENİ ADIM

Rus ordusunun Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesinde yer alan Bucha kentinde toplu katliamlar yaptığına dair ortaya çıkan görüntülerin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rusya’ya sert tepki gösterdi. Bucha ve diğer kentlerde sivillerin öldürüldüğünü, işkence yapıldığını ve kadınların tecavüze uğradığını ifade eden Zelenskiy, “Yüzlerce insan öldürüldü. İşkence gördü, siviller vuruldu. Sokaklarda cesetler, mayınlar. Yağmanın bilinen sonuçları. Katiller, çapulcular! Kendilerine ordu diyenler! Onlar bu yaptıklarından sonra ancak ölümü hak ederler!” dedi.

Haberin Devamı

“Savaş suçu araştırmaları için adalet komisyonu oluşturmaya karar verdim”

Bucha kentinde yaşananlara dair özel bir komisyon oluşturulacağını aktaran Zelenskiy, “Ülkemizdeki işgalcilerin her suçunu soruşturmak ve kovuşturmak için Ukrayna'da özel bir adalet komisyonu oluşturmaya karar verdim. Bu mekanizmanın özü, ulusal ve uluslararası müfettişler, savcılar ve hakimlerden uzmanların ortak çalışmasıdır. Bu mekanizma Ukrayna halkına karşı bu korkunç savaşa ve halkımıza karşı işlenen suçlarına sebep olan ve bir şekilde bu suçlara ortak olanları adalete teslim edecektir. Dışişleri Bakanlığı, Başsavcılık, Ulusal Polis, Güvenlik Teşkilatı, İstihbarat Teşkilatı ve yetkileri dahilindeki diğer yapılar, mekanizmanın bir an önce işlemesini sağlamak için her türlü çabayı göstermelidir. Bu çalışmaya katılabilecek ve adaletin tesis edilmesine yardımcı olabilecek dünyadaki tüm vatandaşlarımızı ve Ukraynalı dostlarımızı da buna davet ediyorum” dedi. Zelenskiy, “Zaten dünya birçok savaş suçu gördü. Ancak Rus ordusunun savaş suçlarını bu tür kötülüğün dünyadaki son tezahürü olduğunu göstermek için mümkün olan her şeyi yapmanın zamanı geldi. Bu tür suçlardan suçlu bulunan herkes özel bir Cellat Defterine yazılacak, bulunup cezalandırılacaktır” ifadelerini kullandı.