Dünya 90'lı yılların efsanesi bildiğiniz gibi değilmiş! 'Süper Mario' seri katil çıktı

90'lı yılların efsanesi bildiğiniz gibi değilmiş! 'Süper Mario' seri katil çıktı

26.03.2023 - 08:00 | Son Güncellenme:

90'lı yıllarda büyüyen çocukların neredeyse vazgeçilmezi olan ve 200'ü aşkın kasediyle video oyunları arasında çığır açan 'Süper Mario'nun hiç de bildiğiniz gibi olmadığını söylesek... Adından kıyafetlerine, hareketlerinden tasarımına kadar bu kırmızı şapkalı, sevimli bıyıklı kahramanın ardında bambaşka bir dünya yatıyor. İşte Mario'nun bir seri katil olmasına kadar uzanan 9 şaşırtıcı gerçek.

90lı yılların efsanesi bildiğiniz gibi değilmiş Süper Mario seri katil çıktı

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Kimi kardeşiyle kimi arkadaşıyla tüplü televizyona entegre ettiği atariyle oynadı. Harçlıklar biriktirilerek oyun kasedinin alınacağı gün heyecanla beklenen, 90'lı yıllarda küçük büyük herkesin favorisi haline gelen 'Süper Mario' oyunu hakkında her şeyin bilindiği düşünülse de aslında bu kırmızı şapkalı, bıyıklı oyun kahramanı birçok kişinin bilmediği detaylara sahip. 1981'den bu yana epey bir yol kat ederek dönüşüm yaşayan 'Süper Mario' hakkında bilinmeyenleri öğrenmeye ne dersiniz? 

Haberin Devamı

90lı yılların efsanesi bildiğiniz gibi değilmiş Süper Mario seri katil çıktı

1- EV SAHİBİNİN İSMİ VERİLDİ

1990'lı yıllarda video oyun tarihinin en ikonik karakterlerinden biri haline gelen Mario aslında 'Jumpman' (Zıplayan adam) olarak biliniyordu. Oyundaki diğer yeşil kıyafetli oyun kahramanın adı ise Luigi'ydi.

Kırmızı kostümlü Mario'nun adı için ilk olarak 'Mr. Video' ve 'Jumpman' düşünülse de Nintengo firmasının o dönem kiralık ofislerinin sahibi "Kiramı ödeyin" diye tutturunca, firma karaktere bina sahibinin adını verdi. Sabırsız daire sahibinin adı Mario Segale'di. Ev sahibi böylece 'bir marangoz işçisi' olarak oyunda yer aldı. Mario'nun yaratıcısı olan Nintendo şirketi Mario'nun soyadını ise hiçbir zaman açıklamadı.

2- PİZZACIDAN ETKİLENDİ

Nintendo marka değeri yaratabilmek için oyun karakterlerinin isimlendirilmesinde çeşitli şartlar arıyordu ancak Mario ismine karar verildikten sonra bakış açısı tamamen değişti. Mesela Luigi karakterinin adının ne olacağına karar vermeye çalışılırken, ABD'deki Nintendo Merkez binasının yakınında bulunan 'Mario & Luigi's' adlı pizzacıdan esinlenildi.

3- İLK BAŞTA MARANGOZDU, SONRA TESİSATÇI OLDU

En başlarda marangoz olan Mario'nun zaman içinde sürekli olarak yer altına indiği için tesisatçı olmasının daha doğru olduğunu düşünüldü. Luigi de hikâyeye göre Mario'nun küçük kardeşi olarak oyunda yer aldı. O da abisi gibi tesisatçıydı.

Haberin Devamı

90lı yılların efsanesi bildiğiniz gibi değilmiş Süper Mario seri katil çıktı

4- GERÇEKTE DE VAR OLAN HALÜSİNOJEN MANTAR

'Super Mario Brother' (Süper Mario Kardeşler) için yazılan orijinal talimat kitapçığında yer alan bilgiye göre oyunda Mario'nun alınca büyüdüğü mantar, gerçek dünyada da yetişen bir mantar türü. Adı 'amanita muscaria' olan mantar, zehirli bir mantar olmakla birlikte yiyenlerde halüsinatif bir etki oluşturuyor ve kişinin kendisini olduğundan büyük hissetmesine sebep oluyor.

5- ASLINDA SERİ KATİLDİ!

Öte yandan kitapta yer alan bir diğer bir bilgiye göre Mario, bir seri katil! Çünkü bu el kitabında Mario'nun prensesi kurtarmak için dolandığı Mantar Krallığı'nda, bu krallığın halkının tuğlalara dönüştüğü söyleniyor. Yani Mario kırdığı her tuğlada bir insanı öldürüyor.

6- KÖTÜYDÜ, SONRA İYİ OLDU

Mario'nun ilk kez göründüğü Donkey Kong oyununda Mario kötü bir karakterdi. 1982 yapımı Donkey Kong Jr.'da, Mario Donkey Kong'u kafese kapatmış, bir kırbaçla nöbet tutarken görülüyordu. Ayrıca oyunun kahramanı Donkey Kong'un oğluydu. Oradaki ismi de Wario'ydu.

7- TEMEL REİS İÇİN PLANLANMIŞTI

Üstelik Donkey Kong'un arkasındaki konsept, popüler Temel Reis çizgi filmlerine ve çizgi romanlarına dayanan bir oyun için planlanmıştı. Nintendo, Temel Reis karakterleri ve tasarımları için lisans haklarını alamayınca oyunun gelişimini orijinal karakter konseptleriyle sürdürdü. Sonuç olarak Kabasakal Donkey Kong oldu, Safinaz Pauline oldu ve Temel Reis, Mario olacak olan Jumpman oldu.

Haberin Devamı

90lı yılların efsanesi bildiğiniz gibi değilmiş Süper Mario seri katil çıktı

8- İKONİK GÖRÜNTÜSÜNÜN ARDINDAKİ SIR

Hemen herkes Mario'yu ikonik kırmızı şapkası, sevimli bıyığı, kırmızı gömleği ve mavi tulumuyla hatırlıyor. Birçok kişinin bilmediği şey ise bu görüntünün aslında sanatsal veya grafiksel sınırlamalar nedeniyle seçildiği.

Nintendo, düşük pikselli bir ortamda kol ve bacak hareketlerinin ayırt edilmesi için mavi kot tulumu ve uzun kırmızı kollar yarattı. Bıyığı da hemen hemen aynı amaca hizmet etti, yüz hatlarını belirgin tutmaya ve yerden tasarruf etmeye yardımcı oldu. Mario'nun şapkası, herhangi bir saç şekli kullanma ihtiyacını engellediği için animasyonunun kolaylaşmasına da yardımcı oldu.

9- JACKIE CHAN İLHAM OLDU

Mario oyun serilerinin yapımcısı Shigeru Miyamoto, defalarca Kung-Fu'nun 'Super Mario Bros' için önemli bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı. Nintendo Kung-Fu'nun NES bağlantı noktasını geliştirdi. Bu proje Miyamoto ve ekibi tarafından yapıldı. Kung-Fu'nun pürüzsüz kaydırma ve parlak renkli arka planları oyunu oluşturmak için onlara fikir vermişti. Miyamoto renkli grafiklerin kaydığı kendi aksiyon oyununu yaratmayı bu sayede düşündü. O yıllarda Kung-Fu ABD'de çok yaygın değildi ancak Japonya'da lisanslı ve yaygın bir spordu. Bu sebeple adı Kung-Fu ile sıkça anılan Uzak Doğu'nun en tanınmış film yıldızlarından Jackie Chan, atlayıp zıplamalarıyla ve çevik hareketleriyle aksiyon filmlerinin yanı sıra Süper Mario'ya da ilham oldu.