Dünya 94 yaşındaki eski muhafıza 5 yıl hapis

94 yaşındaki eski muhafıza 5 yıl hapis

18.06.2016 - 10:18 | Son Güncellenme:

Almanya'da Nazi toplama kampı Auschwitz'in eski muhafızlarından 94 yaşındaki Reinhold Hanning, en az 170 bin kişinin öldürülmesinde suç ortaklığı yapma suçlamasıyla beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

94 yaşındaki eski muhafıza 5 yıl hapis

Hanning, 1942 ila 1944 yılları arasında Auschwitz'de SS muhafızıydı. Kampta neler yaşandığını bildiğini söyleyen Hanning, ölümleri için ise hiçbir şey yapmadı.

Haberin Devamı

Nazi Almanyası'nın işgali altındaki Polonya'nın güneyinde bulunan Auschwitz kampında Naziler 1.1 milyon kişiyi katletti.

Hanning hakkındaki karar, Almanya'nın kuzey kenti Detmold'da Şubat ayından bu yana süren davanın sonlanmasıyla alındı.

Hanning'in avukatları ise müvekkillerinin hiçbir zaman kimseyi öldürmediğini veya dövmediğini söyledi.

Alman savcılardan, kısa bir süre öncesine kadar sanıkların katliamla doğrudan bağlantılı olduklarına dair kanıt göstermeleri talep ediliyordu.

Bu talep 2011'de John Demjanjuk'un davasında değiştirildi. Hâkim, Nazi kampındaki faaliyetlerinin kitlesel ölümlere suç ortaklığı yapmak olduğuna hükmetti.

Almanya geçen yıl da 94 yaşındaki Oskar Groening'i en az 300 bin Yahudi'nin öldürülmesinde rol oynamaktan suçlu bulup 4 yıl hapse mahkûm etmişti.

Haberin Devamı

'Auschwitz'in muhasebecisi' olarak bilinen Groening, kampa sevk edilen mahkumlardan toplanan paralara el konulmasından sorumluydu.

(Kaynak: BBC Türkçe)