Dünya AB’den Türkiye’ye vize muafiyeti için ek süre

AB’den Türkiye’ye vize muafiyeti için ek süre

03.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Komisyonu’nun yarın vize muafiyeti için Türkiye’ye ‘şartlı tavsiye’ kararı vereceği belirtiliyor. Komisyon, Türkiye’ye vize serbestisi yol haritasında yer alan 72 kriteri tamamlaması için 4 Mayıs yerine haziran ortasına kadar süre tanıyacak

AB’den Türkiye’ye vize muafiyeti için ek süre

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’ye vize muafiyeti için gerekli olan 72 kriterin yerine getirilmesi için Haziran ortasına kadar zaman tanıyacak. Alman ‘Die Welt’ gazetesinin haberine göre, AB Komisyonu yarın 72 kriter içinden sadece 4 Mayıs tarihine kadar yerine getirilen kriterleri değerlendirecek. Komisyon, bu durumda Türkiye’ye vize muafiyeti verilmesi için ‘şartlı’ tavsiye kararı verecek. Haberde, Komisyon’un tavsiye ‘şartının’ Türkiye’nin haziran ayı ortasına kadar 72 kriteri yerine getirmesi olduğu belirtildi. AB, daha önce Türkiye’nin 72 kriteri 4 Mayıs tarihine kadar yerine getirmesini talep etmişti. AB ile Türkiye arasında 18 Mart tarihinde imzalanan mülteci anlaşmasının kilit maddelerinden biri, Türkiye’ye Haziran sonuna kadar vize muafiyeti tanınmasıydı.

‘Fren’ ikna edebilir
Komisyon’un Türkiye’nin kriterleri yerine getireceği tarihi esnetmesiyle, Türkiye’ye vize muafiyeti verilecek tarihin ileri bir zamana ertelenmesinin ihtimal dahilinde olup olmadığı bilinmiyor.

Komisyon’un olumlu yönde tavsiye kararı vermemesi durumunda Türkiye’nin vize muafiyeti alması teknik olarak mümkün değil. Tavsiye kararı verilmesi durumunda ise Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin oluşturduğu AB Konseyi’nin onayı gerekiyor. Almanya ve Fransa, vize muafiyeti verilmesi durumundaki muhtemel sorunlara müdahale etmek için ‘acil fren’ olarak anılan ve vize muafiyetinin hızlı bir şekilde iptal edilmesini sağlayacak bir öneri sunmuştu. Brüksel merkezli haber sitesi Euobserver.com’a konuşan Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel, “Fransız-Alman önerisi bazı AB ülkelerinin muhtemel korkularını yatıştırma amacını taşıyor ve belki de bu bazı üye ülkelerin desteğini kazanmayı daha kolay bir hale getirecek” dedi. AB ülkeleri, vize muafiyetinin ardından çok sayıda Türk vatandaşının üye ülkelere sığınma başvurusu yapmasından endişe ediyor.

55’ten fazlası tamam
Ekonomi ve Dış politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen ise Ankara’nın ‘vize muafiyeti verilmediğinde mülteci anlaşmasını iptal edilir’ tehdidinde ciddi olduğunu, bu yüzden bütün kriterlerin tamamlanmaması durumunda dahi Komisyon’un tavsiye kararı vermesinin beklendiğini söyledi. Türkiye’nin şu ana dek 55’ten fazla kriteri yerine getirdiği belirtiliyor. Üç kriter ise vize muafiyeti sağlandığında devreye girecek. Türkiye’nin tamamlaması gereken kriterler arasında biyometrik pasaport uygulamasına geçiş, Terörle Mücadele Kanunu’nda ve kişisel veri koruma konusunda değişlik yapılması yer alıyor.